wujup napisał(a):
lamina napisał(a):
:o :o
rama w wykrywaczu dynamicznym? i to jeszcze ACE !!!!!!! jak i kto by tym machał?
nie nie ma takiej możliwości....
rama to albo dopinana cewka ale tylko do GT2500 (prawie 10x droższy)
albo dedykowane urządzenie.... kolo 3-5tys zł. np Gemini
albo detektory PI z ramą czy Lorenz.... kolo 15tys zł...
to niestety nie ta liga...
są jeszcze konstrukcje samodzielne i polskie..... finansowo zwykle wychodzi koło 2-7tys zł..
no i sprzęt Detech'a ..... koło 4-6tys zł.
i cała masa innego mniej znanego sprzętu... ale finansowo to zawsze taka półka.
Zgadzam się,że w kanarku nie ma ramy, ale gdzie kolega wyczytał że ja tak twierdzę??? Nie czyta się postów w całości :ups:
Odnośnie cen wystrzelonych w kosmos nie neguję ich ale dlaczego kolega nie podaje jakichś tańszych rozwiązań?
Ja po krótkim rozpoznaniu mogę powiedzieć,że samoróbkę Pi wykrywacz ramowy można zakupić już za 1000zl. Uzywka ok. piętnastoletnia Pi w komplecie (cewka 30cm+60cm +rama100x100) kosztuje 800zl. Ceny w porównaniu do podanych wyżej są nadzwyczaj okazyjne tylko czy sprzęt wart jest tych cen? Czy któryś z kolegów miał okazje pracować na takim sprzęcie i jakie są jego osiągi?
odpowiedziałem o ramach.... i napisałem o konstrukcjach rodzimych i samodzielnych gdzie realny koszt ... sprzęt, sondy, dostrojenie tego przez jakieś fachowe ręce zaczyna się od 2tys zł... i taka prawda... na poszukiwania 2m+ mniejszym zasobem PLN będzie ciężko... za 1000zł PI rodzimej konstrukcji..... tak ale po wydaniu PLN na zrobienie z niego sprzętu który się do czegoś nada...
zapytałeś
"Czy jest mozliwosc stosowania w ogóle ramy w tym wykrywaczu ???"
i moje zdziwienie wywołało pytanie... bo nie bardzo technicznie sobie wyobrażam "przemiatanie" dynamiczne ramą... a ACE jest detektorem dynamicznym.
najprościej sobie odpowiedzieć... gdyby za 1-2tys zł można było kupić super głęboki sprzęt.... miałby go co drugi explorator... a i kopać już nie byłoby by czego...