robertposz napisał(a):
Osoba odkupująca towar od nabywcy pierwotnego nie zawarła umowy z sprzedawcą! I tu pewnie jest interpretacja prawa, którą posługuje się Denar. Najlepiej jakby w tym temacie wypowiedział się prawnik.
No dobra, poświęciłem się dla
dobra ludzkości i zadzwoniłem do
źródła, czyli na infolinię konsumencką Federacji Konsumentów:
800 007 707.
Na pytanie "
Czy odkupując detektor metalu od jego pierwszego właściciela, który jest konsumentem i kupił ten detektor w sklepie, przed upływem 24 miesięcy, a który to pierwszy właściciel da mi paragon (czyli dowód zakupu), będę mógł reklamować towar z ustawy?" padła prosta, krótka i jasna odpowiedź prawnika Federacji: "
TAK".
robertposz napisał(a):
Przepisy wydają się jasne ale mamy tzw. kruczki prawne.
No są, i w sprzyjających okolicznościach można dowodzić w sądzie, że kwadrat to specyficzny rodzaj koła jest, ale mówimy o zasadzie ogólnej. Poza tym, trzeba pamiętać, że u nas prawo nie jest ogólnie oparte na formule precedensu (jak, np, u Anglosasów), więc i tak, gdyby doszło do "
kruczków prawnych", to i tak każdy przypadek musiałby być rozważany indywidualnie.
robertposz napisał(a):
z osobą fizyczną, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą, a więc w zasadzie konsumentem."
To "
w zasadzie" to chyba właśnie taki kruczek jest....?? :lol: