Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 23:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gwarancja na wykrywacz zakupiony u DENARA
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 20:08 
Plutonowy
Plutonowy

Przepisy wydają się jasne ale mamy tzw. kruczki prawne. Kto zawiera umowę kupna sprzedaży i może z tego tytułu zgłaszać niezgodność towaru z umową? Znalazłem takie wyjaśnienie pojęcia konsument: " Obecnie przez sprzedaż konsumencką, co wynika z ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, należy rozumieć umowę sprzedaży towaru konsumpcyjnego zawieraną w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedawcy z osobą fizyczną, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą, a więc w zasadzie konsumentem." Osoba odkupująca towar od nabywcy pierwotnego nie zawarła umowy z sprzedawcą! I tu pewnie jest interpretacja prawa, którą posługuje się Denar. Najlepiej jakby w tym temacie wypowiedział się prawnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 20:44 
Plutonowy
Plutonowy

proste ,jak najdalej od denara ,ja u niego już nic nie kupię ,znajomi podobnie ..oszust jakiś i wałkarz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 10:24 
Generał Broni
Generał Broni

robertposz napisał(a):
Osoba odkupująca towar od nabywcy pierwotnego nie zawarła umowy z sprzedawcą! I tu pewnie jest interpretacja prawa, którą posługuje się Denar. Najlepiej jakby w tym temacie wypowiedział się prawnik.
No dobra, poświęciłem się dla dobra ludzkości i zadzwoniłem do źródła, czyli na infolinię konsumencką Federacji Konsumentów:
800 007 707.

Na pytanie "Czy odkupując detektor metalu od jego pierwszego właściciela, który jest konsumentem i kupił ten detektor w sklepie, przed upływem 24 miesięcy, a który to pierwszy właściciel da mi paragon (czyli dowód zakupu), będę mógł reklamować towar z ustawy?" padła prosta, krótka i jasna odpowiedź prawnika Federacji: "TAK".

robertposz napisał(a):
Przepisy wydają się jasne ale mamy tzw. kruczki prawne.
No są, i w sprzyjających okolicznościach można dowodzić w sądzie, że kwadrat to specyficzny rodzaj koła jest, ale mówimy o zasadzie ogólnej. Poza tym, trzeba pamiętać, że u nas prawo nie jest ogólnie oparte na formule precedensu (jak, np, u Anglosasów), więc i tak, gdyby doszło do "kruczków prawnych", to i tak każdy przypadek musiałby być rozważany indywidualnie.

robertposz napisał(a):
z osobą fizyczną, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą, a więc w zasadzie konsumentem."
To "w zasadzie" to chyba właśnie taki kruczek jest....?? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]