Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co polecacie po proximie na kolorek.
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 22:25 
Generał Broni
Generał Broni

Optima, chyba, że chcesz szukać głównie na czystych miejscówkach (bez zalegającego żelastwa) bardzo głębokich kolorów pracując w trybie statycznym albo na dynamiku w trybie Relikt - to Argo.

Jeśli szukasz głównie po polach czy lasach, więc w terenie o takiej sobie zawartości żelastwa w ziemi - DD29, ale jeśli masz w planach też męczenie się na miejscach bardzo zaśmieconych żelastwem - wtedy przydatna jest dodatkowo standardowa CC23 (elipsa) lub CC24cm (koło).

Tak bym powiedział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 00:21 
Major
Major

Zgadzam się z kolegą _cheetah_, po długich wahaniach, po Proksie zakupiłem Optimę i jestem zadowolony. Właśnie czekam na dużą cewkę DD.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 20:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

A jak Optima radzi sobie z większym kolorkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 21:04 
Generał Broni
Generał Broni

Hm, zależy co rozumiesz pod hasłem "większy kolorek" bo to może być i duża moneta, a może być i aluminiowy garnek...?

Ciężko odpowiedzieć, bo trzeba by być jasnowidzem i 'zobaczyć' co zostaje w ziemi po przejściu detektora.

Ja mam wrażenie, że moja Optima wyciąga z ziemi wszystko, co jej się nawinie pod cewkę, poczynając od 3...4mm drobinek niewiadomoczego, a kończąc na obiektach wielkości menażki, nie wspominając o jaj ostatnim 'osiągnięciu', czyli pętli z grubego drutu Al-podobnego o średnicy jakichś 5...7cm, który sygnalizowała na samym końcu skali (78..80).

Przy czym, jedna uwaga - typowo chodzę na trybie mix i z zerową korekcją kamieni - więc nie na siły - cokolwiek jest pod cewką - ona to natychmiast sygnalizuje, bez znaczenia, czy żelazo, mały kolor czy duży kolor, a ode mnie zależy, co dalej z tym fantem sobie zrobię.

Ale, oczywiście - Argo w trybie dynamik na filtrze Relikt na pewno będzie miał w ogólności większe szanse na detekcję głębokiego, a do tego dużego koloru.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]