Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 08:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garret At Pro czy Minelab x-terra 705
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 23:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

fuks_ag napisał(a):
Myrwyss napisał(a):
U mnie niestety wchodzi 8 paluszków... a raczej wchodziło bo przerobiłem na ogniwa Li-Ion i tylko co kilka dni podładuje 15 minut. Do tego napięcie znamionowe mam prawie 13v

To dobry pomysł z tymi li-ion pochwal się do czego zastosowałeś jak ładujesz jakie ogniwa , czy pakiet jaka ładowarka jakie zabezpieczenie.
Na Ebayu do etracka explorera jest kpl li ion z ładowarką za ok650pln+przesyłka.

Zastosowałem do Tejona. Ładowane ładowarką I-max B6 i bez układu zabezpieczającego - po prostu wiem ( wg kontroli baterii wykrywki ) na ile mogę sobie pozwolić nim napięcie na pakiecie zacznie się niebezpiecznie obniżać. Zazwyczaj na jednym ładowaniu chodzę dwa pełne dni wykopków a potem dla bezpieczeństwa ładuje w 15 minut :) Choć pewnie mógłbym i z cztery dni pochodzić. Ładuje dorobionym gniazdem pod kapslem górnym stelaża.
Koszt... hmm.. ładowarka nieco ponad 100 zł a pakiecik to bateria od zepsutego laptopa o odpowiednim kształcie i pojemności prawie 5000 mAh. Cenowo więc bajka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 13:11 
Porucznik
Porucznik

Tak jak kolega napisał enelop sanyo rewelka akumulatorki.

Kolego piećka, jeśli chodzi o słabą identyfikację, porównuję dwa wykrywacze at pro z x -terra.

X-terra ma identyfikacje co 2 od -8 do + 48 ( 48 kamienie ), natomiast At pro co 1 od 0 do 99, więc jest bardziej precyzyjny jeśli chodzi o ident. Nie pisze że tereska jest słaba ogólnie bo to dobry wykrywacz. Każdy wie że te dwa wykrywacze to kwestia osłuchania i nigdy nie ma się pewności co leży pod cewką. Np. 61 w at pro to grosz, dwa grosze to 62, coś około tego. W terra czy to 1 grosz, czy 2 grosze to wskazania i tak pokazują 22 ;) jeśli się nie mylę i dobrze pamiętam. Więc jakaś tam różnica jest, nie znaczna bo i tak się kopie wszystko, ale tak czy siak ident at pro ma lepszy.

Dokładnie mam takie sieci energetyczne na myśli wysokiego napięcia, bo pod tymi mniejszymi wykrywacz pracuje w miarę stabilnie przy zmniejszonej delikatnie czułości. Natomiast przy wysokiego napięcia musisz całkowicie wyłączyć wykrywacz bo nie da rady pod nimi szukać. At pro natomiast nawet nie jęczy pod siecią wysokiego napięcia. Stąd moje uwagi. Obczaiłem starą drogę która akurat przechodziła pod sieciami wysokiego napięcia. Z terra nie szło tam kopać, z at pro natomiast znalazłem tam kilka ładnych i ciekawych sreberek i nie tylko.

Nie sądzę że terra jest słabym sprzętem bo ma dużo zalet, jak np. podświetlanie, czy duży wyświetlacz na którym nawet przy słońcu widać wskazania ident. W At pro zaświeci słoneczko i już nic nie widzisz, robi się ciemno i też za dużo nie wyczytasz na wyświetlaczu;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 października 2013, 23:05 
Podporucznik
Podporucznik

czyli w teorii ta powinno wystarczeć trzy szeregowo połączone ogniwa li-Ion a skoro jest aż 5000mAh to jest 6 ogniw 2 po 3 w szeregu.....
bez balancera to z tym ładowaniem jazda po bandzie, świetna ładowarka iBmax aż się prosi o doczepienie przewodów sterujących każdą celą, które powinny być pomiędzy ogniwami, bo pakiety np. li-ion ładuje się inaczej : najpierw napięciem do uzyskania 4.2v a dopiero potem doładowywanie prądem i najlepiej impulsami.
Fakt że wyładowane aku przez 15min nie powinny się zagotować ale jest ryzyko jest zabawa :666 .
Daj jakieś fotki tego rozwiązania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]