cesar007 napisał(a):
Coraz częściej, niestety, spotykam się z opiniami, które nie są przychylne Rutusom. Bardzo dużo osób, które nabywają ten sprzęt, po 2-3 miesiącach postanawiają się go za wszelką cenę pozbyć. A już apogeum tego procederu zauważyłem gdy na rynku pojawiły się cewki 29cm. Co z resztą ewidentnie widać na portalach aukcyjnych. Bardzo dużo osób twierdzi, że są mega niestabilne, oszałamiająco ciężkie i... (tu dla mnie szok i niedowierzanie) mało skuteczne w szczególności na srebra.
Osobiście twierdzę, że Rutusy są nieco za trudne dla wielu poszukiwaczy w ustawieniach, w szczególności Argo, które ma masę ręcznych ustawień, a nie do końca wiadomo co się nimi ustawia. Mi "okiełznanie" Argo zajęło coś koło 3 miesięcy.
Czy wy też odnosicie podobne odczucia?
Coraz częściej, niestety, spotykam się z opiniami, które nie są przychylne Rutusom...Nie wiem dlaczego ktoś, kto pisał - "Argo" miałem ponad pół roku,doskonale wiem, czego się po nim spodziewać." "Na wykopkach spędzałem prawie każdą wolną chwilę, lasy, pola, plaże, miejskie parki, a i rzeki się zdarzały. Zdążyłem się z nim poznać,
a nawet zaprzyjaźnić."
"Potrzebowałem chwilowy zastrzyk gotówki. W żadnym innym wypadku nie pozbywałbym się tego wykrywacza przez kolejne dwa lata" nagle rozpoczyna dyskusję na temat, który go już nie dotyczy (bo pozbył się łatwo przyjaciela?), za to bardzo dokładnie wśliznął się w nurt prezentowanych od pewnego czasu (także na tym forum) fałszywych opinii na temat Rutusów, wspieranych nawet sprytnie zmontowanymi filmikami.
Wykrywaczy Rutusa używam od tak dawna, że początki giną w mgle niepamięci. Łatwo nie było. Jedne dawały się okiełznać łatwiej a z innymi szło trudniej. Każdy kolejny model to nowe wyzwania. I z każdym coraz więcej funkcji do ustawienia. Mnie też dopadało czasem zwątpienie. Lecz wystarczyło poczytać, skonsultować się...
Rozumiem, że nie wszyscy to łapią i mają doła. Ale wówczas wystarczy sprzedać Rutusa (są chodliwe) i kupić coś ze stajni MD, w którym dla łatwości obsługi wystarczałby po prostu tylko przełącznik-WŁ/WYŁ. Ale taki sprzęt to nawet małpa potrafi obsłużyć.
C.