Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Porównania, zestawienia, opinie Minelab X-terra 705
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2014, 12:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

blackmoore napisał(a):
U mnie natomiast złote obrączki niezmiennie dają sygnał ok +38, także dziwię się że u Was są to wskazania dużo niższe. Moja cewka to 7,5 kHz DD.

Hymm, sprawdzałem już wiele złotych obrączek i nigdy nie biło tak wysoko?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2014, 14:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja mam cewkę 7,5 kHz DD i nigdy teresa nie wskazała złota powyżej 16. Polmosy biją w przedziale 32-38, zależnie od koloru no i głębokości zalegania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2014, 14:55 
Generał Broni
Generał Broni

Weźcie pod uwagę dwie kwestie:
  1. ogólnie jest tak, że czym większa częstotliwość, tym wyższe wskazanie id jest dla danego obiektu. Nie wiem, czy 705 ma normowane id (np. do 7,5kHz), bo jeśli nie ma, to będzie, albo może być, rozrzut id dla różnych częstotliwości.
  2. "złoto" to jest ZŁOTO przy próbach 24k (999), wszystkie niższe próby (np.: 750, 500, 333, itd...) to już są STOPY, więc id wyrobu o niskiej próbie będzie w ogólności całkiem inne niż dla tego samego wyrobu z czystego złota. Przy niskich próbach (np. typowe dla pewnych obrączek 333 i duża zawartość miedzi) id może pokazywać swobodnie zakresy charakterystyczne np. dla mosiądzu.
    A trzeba wziąć pod uwagę jeszcze, że istnieje duża różnorodność metali domieszkowanych.
W Optimie Rutusa jest przykładowo tak, że przy skali id 0...80 obrączki złote dawały mi wskazania w zakresach 47...65.
47 to typowa folia / cienka blaszka / drut Al, 65 to typowy mosiądz, cynk, etc...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2014, 19:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Kolego _cheetah_czy widziałeś kiedykolwiek obrączkę, bo o takich pisałem i z tego co jarze koledzy też o próbie 999, bo ja nie. Pisze generalnie o wyrobach ze złota nie czystym złocie, więc "nie ucz ojca dzieci robić" i nie tłumacz jak głupkowi bo to można po próbie sprawdzić. A jak komuś to nie wystarcza to jest takie urządzenie Spektrometr EDX służące do określania składu stopów. I proszę nie pisz o Rutusach bo to nie ten wątek.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2014, 20:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przewaznie złoto wyroby to domieszka kilku metali. Z proba 999 to chyba tylko sztabki byly :D co do częstotliwości - owszem roznice są, ale nie tak diametralne jak sugerujesz. Przynajmniej z moich testów i krótkiego doświadczenia tak wynika :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]