Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Proszę o doradzenie
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 23:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli chcesz sprzęt na drobnicę to zapomnij o głębokościach 25 cm w ace 250, zresztą tak samo jak w innych sprzętach. Człowiek, który ma bardzo dobre wyniki z ace 250 twierdzi, że wyciąga monety z około 15 cm.
Kiedyś miałem cel ( optimą) na około 20 cm ( duży guzik pruski), optima ładnie go łapała, ace 250 go nie widział. Niestety to nie znaczy, że optima jest o 25% głębsza od kanarka. Po przejściu na spectrę widzę, że różnica w cenie to przede wszystkim lepsza informacja o tym co jest w ziemi. A to czy cel jest 1 czy 5 centymetrów głębiej nie ma znaczenia - cele na granicy zasięgu to zawsze loteria!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 10:02 
Szeregowy
Szeregowy

kgrl napisał(a):
Kolego, te pytania nie były najmądrzejsze. Odpowiedz brzmi tak, ma wykrywalność do 25cm, a nawet do 100cm, a czasami i do 5cm. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, a twój jest nieokreślony. W terenie leśnym jak i np lakowym zachowują sie tak samo, a mianowicie sa niewzruszone, az do chwili kiedy nie zaczniesz nimi machać.

Nie ma pytań nie mądrych. Najwyżej odpowiedzi nie ma. :)
Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź "Punkt widzenia zależny od punktu siedzenia, a twój jest nie określony".
Określiłem je powyżej w postach i je doprecyzowuje. Z twojej odpowiedzi wynika, że ace 250 może wykryć np. monetę na 100 cm, a czasami do 5 cm??? - tu chyba chciałeś dać metry?
Możesz mi to bardziej doprecyzować? Z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 10:04 
Szeregowy
Szeregowy

wopaw napisał(a):
Jeśli chcesz sprzęt na drobnicę to zapomnij o głębokościach 25 cm w ace 250, zresztą tak samo jak w innych sprzętach. Człowiek, który ma bardzo dobre wyniki z ace 250 twierdzi, że wyciąga monety z około 15 cm.
Kiedyś miałem cel ( optimą) na około 20 cm ( duży guzik pruski), optima ładnie go łapała, ace 250 go nie widział. Niestety to nie znaczy, że optima jest o 25% głębsza od kanarka. Po przejściu na spectrę widzę, że różnica w cenie to przede wszystkim lepsza informacja o tym co jest w ziemi. A to czy cel jest 1 czy 5 centymetrów głębiej nie ma znaczenia - cele na granicy zasięgu to zawsze loteria!

Wopaw dzięki za odpowiedź!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 10:31 
Podporucznik
Podporucznik

Napisales zasiegi do 25cm, nie precyzujac na co zasiegi, a moze byc to np. moneta, guzik, klamra czy wiekszy depozyt. Zatem nie okresliles na co te 25cm, to ci napisalem, ze ma zasiegi i 5cm i 25cm i 100cm. Poczytaj troche to forum, a to nie boli i majac podstawowa wiedze bedzie znacznie latwiej. Najprosciej zalozyc temat i zapytac, ktory wykrywacz lepszy. Lepszy jest ten...ale dla kogos, ...lepszy jest tamten znowu dla innego i ocena bedzie calkowicie subiektywna, a to ty masz ja podjac, a nie ktos za ciebie, a ty tylko wysilisz sie i kupisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 10:45 
Szeregowy
Szeregowy

Teraz wszycho jasne :) czytam dużo i właśnie tak jak piszesz co forum to inne opinie. Wiem że będę musiał sam podjąć decyzję ale chciałem oprzeć się jeszcze dokładnie na opiniach doświadczonych.
Widzisz, pisałem że chce dać do 1500 zł ale jak czytam wasze opinie to chyba lepiej chwile odczekać i kupić coś lepszego. Nie chciałbym zaraz sprzedawać i tracić kasy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 13:42 
Pułkownik
Pułkownik

Jest w tym jakaś racja i dobre rozumowanie,tylko aby Cię nie przerosło to co będziesz posiadał.Jak napisałem wcześniej .....,,lepiej małą łyżką..........".W sprzęcie ważne jest aby można go było dostroić do gruntu(w miarę precyzyjnie),ważne też jest czego zamierzamy szukać(nie każdy sprzęt służy do poszukiwań drobnicy np.).Jeśli nie posiadałeś nigdy wykrywacza i nie masz kogoś kto pomoże Ci w początkach,to lepiej nie porywaj się ,,z motyką na księżyc",ponieważ możesz ,,polec w przedbiegach".Przemyśl dobrze zakup,może rozejrzyj się wokół,być może w twoim otoczeniu jest ktoś,kto ułatwi początki.Życzę Ci roztropności i mądrej decyzji oraz zadowolenia z hobby(choć to staje się coraz trudniejsze).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 15:50 
Plutonowy
Plutonowy

ja doradzę koledze tesoro cibola przyjemny fajny wykrywacz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

Serwis Rutusa jest chwalony nie dlatego, że jest tylko dlatego, że jest perfect. Jak już coś w wykrywaczu zepsuje to dostaniesz to nowe - czy to cewka czy elektronika.

Wbrew pozorom dla początkującego kolegi wyświetlacz by się przydał. Za 1500 zł kupisz Optimę na gwarancji. Ace 250 jest za drogi przy tej cenie dolara, jak już to kup X-terrę 505, przynajmniej ma strojenie do gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 22:05 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
Nie żebym się czepiał, ale ciągle słyszę że rutus ma świetny serwis - bardzo wielu userów jak widać osobiście tego doświadczyło. (...) Pomimo tego że wykrywacze te są na pewno dobre, może nawet wybitne w swojej klasie cenowej, to częstość występowania w nich usterek nieco odstrasza - przynajmniej mnie.

Wiadomo, że Rutusy od czasu do czasu miewają swoje narowy, ale dlatego właśnie liczy się błyskawiczny i perfekcyjny serwis, tak, aby użytkownik wiedział, że jeśli się coś stanie ze sprzętem (odpukać!) to ma przynajmniej pewność, ze szybko i fachowo ktoś temu zaradzi. I aką właśnie obsługą klienta zdobywa się popularność sprzętu. A niezależnie, one są po prostu dobre, dobrze przystosowane do przeciętnego polskiego użytkownika, o ile oczywiście takowy nie wysłucha ton bzdur wypisywanych w necie, i nie kupi sprzętu, który nie jest dla niego.

Mopja Optima, katowana nieludzko już czwarty sezon w zasadzie ma się dobrze, poza padnięciem spustu, ale i tak jestem zdziwiony, że tak długo wytrzymał przy moim posługiwaniu się sprzętem. Co oczywiście niczego nie dowodzi...

polo1 napisał(a):
Widzisz, pisałem że chce dać do 1500 zł ale jak czytam wasze opinie to chyba lepiej chwile odczekać i kupić coś lepszego.

Dobre rozumowanie. Najważniejsze - nie spieszyć się przy wyborze.

Jeśli RUTUS dla osoby początkującej nastawionej na monetki - tylko Optima. Czy wyjdziesz z niżą pierwszy raz czy setny - ilość interesujących rzeczy, które wyciągniesz będzie podobna... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2015, 10:48 
Chorąży
Chorąży

Proponuję Teknetiks eurotek pro z cewką 11 lub jakimś nel hunter lub tornado.Wykrywacz prosty idealny na drobnice dla początkujących,lekki dobrze wywarzony.No i lepszy od 250.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2015, 11:56 
Generał Broni
Generał Broni

BRAT_MIH napisał(a):
Ace 250 jest za drogi przy tej cenie dolara, jak już to kup X-terrę 505, przynajmniej ma strojenie do gruntu.

nie ma takiego słowa w języku polskim !!! miało być X-terrę 305 oczywiście. 1250zł nówka, ale wolałbym 100 razy używaną i zadbaną Optimę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]