benekpe napisał(a):
Przy niskiej częstotliwośći 8kHz dźwięk małego koloru był mdły, rozmyty - ten sam kolor na 18kHz był już ładnie sygnalizowany czystym zdecydowanie wyraźnym dźwiękiem.
Niska częstotliwość zdecydowanie gorzej radzi sobie z maskowaniem żelaza.
To nie tyle kwestia częstotliwości, co torów elektroniki (nastaw), które jak widać zmieniają się automatycznie przy zmianie częstotliwości cewki - z 'szybkich' filtrów dla cewki o wyższej częstotliwości (powiedzmy wysoka separacja do szukania drobiazgu w każdych warunkach) na 'wolniejsze' dla cewki o niższej częstotliwości do poszukiwania dużych, głębokich celów.
Dla obu częstotliwości samo maskowanie będzie podobne - to tory filtrów robią sprzęt bardziej lub mniej selektywny.
ALNAR napisał(a):
Tak naprawdę sami jesteśmy sobie winni,ponieważ ci,którzy dopiero zaczynają i mają w sobie te ogromne pokłady energii do poszukiwań,nawet z byle czym,kopią i to często kopią więcej i lepsze niż my.
To chyba jestem niechlubnym wyjątkiem - cały czas kopie wszystko co tylko zalatuje kolorem, chyba, że jestem już bardzo zmęczony, wtedy już na luzie selekcjonuje sobie cele, ale zawsze mam świadomość, że i tak tam wrócę, przeryć wszystko dokładnie. A wrócić zawsze się opłaca. Masz więc rację
ALNAR - sprzęt nie załatwi za nas rozpoznania śmiecia czy monety bo po prostu nie ma jak, a ci co chodzą nawet z tanimi sprzętami a mają samozaparcie i szczęście - swoje wyciągną...