Teraz jest środa, 24 czerwca 2026, 07:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2007, 00:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

chodze niemal podobnie, przy czym grunt mam w neutralua a probuje dac maksymalnie wzmocnienie, az przestaje byc stabilny i troszke cofam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2007, 23:42 
Porucznik
Porucznik

Odgrzeję temat, bo po co zakładać nowy ;)

Od mniej więcej tygodnia mam moje czarne cudo z wyświetlaczem (od kiedy tylko zająłem się wykopkami i usłyszałem o tej wykrywce stała się ona moim marzeniem).
Pierwsze wrażenie - opanowanie drżenia rąk przy odpakowywaniu :yay
Później zapoznanie się z małą książeczką o dumnej nazwie "instrukcja" - szczerze... mi osobiście ona do niczego się nie przydała... to spory minus - instrukcja jest nieczytelna a może Pan Rutus lubi jak jego klienci dzwonią do niego z pytaniami ;)
Także instrukcję potraktowałem tak jak potraktowałem i ze stwierdzeniem "w praniu samo wyjdzie" ruszyłem na moje przyblokowe "górki".
Po pierwszej minucie użytkowania miałem go dość :gun: Piszczy, popiskuje i chollera wie jak to ustawić :sciana
No ale spokojnie, powoli metodą prób i błędów (więcej tych 2) dochodziłem o co tam biega...
Wstępne rozpracowanie wykrywacza zajęło mi pół godziny intensywnego myślenia i przekleństw (sam nie wiedziałem, że znam takie słowa).

Wściekłość i frustracja minęły po tym jak po kilku krokach wyciągnąłem łuskę od mausera z potężnej głębokości... Nie wiem dokładnie ile to było w cm ale byłem w małym szoku...
Później zaczęło się... na polu (bardziej zarośniętej łące), gdzie nigdy nic nie wychodziło a z całodziennej wyprawy wracało się z góra 3 łuskami od mausera, zaczęły wychodzić fenysie, guziczki, łuski, pociski itp itd... Szokujących fantów nie było ale fakt, że miejscówka uważana przez inne wykrywacze za pustą okazała się być "niezła".

Wykrywacz niesamowicie skomplikowany i z każdą wyprawą dowiaduję się o nim czegoś nowego. Dyskryminacja świetna ale trzeba umieć nasłuchiwać i odpowiednio interpretować piski i kwadraciki - z dnia na dzień kopie coraz mniej niepotrzebnych sygnałów a specjalnie chodzę w trudnym terenie.

Ogólnie rewelacyjny wykrywacz a zasięgi jeszcze lepsze!
Wyniki już są :1 a to dopiero początek ;)

Wykrywacz polecam dla cierpliwych ale rządnych fantów ;)
Pozdrawiam
Dawid

P.S.
Mam prośbę - jeżeli ktoś nie zgadza się z tym co napisałem to proszę się powstrzymać od złośliwych komentarzy a jak ktoś już musi to zapraszam na PW ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 07:10 
Generał Broni
Generał Broni

@Royalty
Czy możesz opisać swoje ustawienia :que
Jakie dajesz na monetki a jakie na łuski :que
Na pewno to wielu osobom oszczędzi nerwów :1

Prosiłbym również jeżeli to możliwe o ustawienia dla Ultra II :)
Będę wdzięczny i pewnie wiele innych osób również :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:21 
Kapitan
Kapitan

Royalty napisał(a):

Bardzo dobrze to ująłeś :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 23:02 
Starszy Sierżant Sztabowy

pitbull napisał(a):
Royalty napisał(a):

Bardzo dobrze to ująłeś :1

Eeee ,tam - Pitbull gadanie. Trzeba się obsłuchać z Solarką i jak nie ma kamieni magnetycznych to da się pomachać sprzętem bez wzrostu ciśnienia. A jak są to trzeba cierpliwości :), aby chcieć wyłuskać te sygnały warte kopania. Mi się pomału kończy i pod choinkę będzie zmiana (lub dokupienie) sprzętu. Tak, czy owak jak sam zauważyłeś na ostatnim wypadzie sprzęt porównywalny do np. Ace 250, jesli chodzi o kolor, a ilość fantów z pola zalezy o trajektorii przejścia machacza :1
P.S. Swoją drogą: od dawna chodzi mi po głowie pytanie: skoro Solarka potrafi pokazać, że dany obiekt to kamień magnetyczny, to oznacza to, że go odróżnia od innych przedmiotów. W takim razie PO CO to w ogóle sygnalizuje i zawraca głowę??? Jaki jest sens? Nie lepiej byłoby to po prostu wyciąć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 23:06 
Generał Broni
Generał Broni

@Wawaludzik
TO pytanie o kamienie to raczej skieruj do producenta :)
Na pewno chętnie na nie odpowie :)
Nic nie jest robione bez przyczyny i pewnie miał w tym jakiś cel :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2007, 20:12 
Kapitan
Kapitan

Źle mnie zrozumiałeś Leszku, zgadzam sie z tym co napisałeś, ale chodziło mi konkretnie o to zdanie , które cytowałem :piwo :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2007, 15:49 
Porucznik
Porucznik

Witam ponownie po urlopie ;)

Co do ustawień:
oczywiście dynamika,
3 tony - tak
korekcja żelaza "poziom 1" (ktoś napisał, że to nic nie daje ale zauważyłem, że jednak coś tam pomaga - kopie się mniej bardzo zardzewiałych przedmiotów, które czasami dają sygnał jak dobry kolor, na "poziomie 2" wykrywacz podobno ma kłopoty z cienkimi sreberkami)
sygnał wiodący 48 (ale to jak kto lubi - ja tam wolę jak wykrywka jest cicha)
ton 254
wzmocnienie namierzania 10 (czasami wqrza jak koło kolorku jest jakiś śmieć ale trochę praktyki i da się wytrzymać)
VCO tak

powyżej opisane ustawienia dużo nie dają - najważniejsze są pokrętełka ;)
Sens - zależy - nigdy nie daję mniej niż połowę (staje się stabilny jak słup ale wtedy to tylko zwykła wykrywka ze zwykłymi osiągami); jak pole jest czyste i nie ma zbyt wielu śmieci to daję na max i wtedy zaczyna się "jazda" :D
Disc - też zależy ale zazwyczaj na połowę
Głośność jak kto woli, ja mam na max
no i Grunt... Dobre ustawienie gruntu baaaaardzo dużo daje. Na szczęście stroi się łatwo i szybko. Dobrze jest co jakiś czas sprawdzać grunt i ewentualnie dostrajać.

Obserwacje po pobycie nad morzem... ludzie gubią sporo kasy :krol
Zawsze jak zwijaliśmy się z plaży tak koło 17 to wychodziłem na godzinkę popiszczeć - bez słuchawek :D zainteresowanie i strach o miny takie były reakcje innych ;) Przez godzinę zbierałem na kilka piw i od czasu do czasu jakaś błyskotka dla Pani Dafid (cieszyła się bardzo). Rekord to ponad 40zł w 1,5 godziny :jump No i bezcenny resorak ;)
Dziwiło mnie, że zawleczka od piwa zapalała 7 znacznik a moniaki od 5 po chyba 9 a i czasami 7 okazywała się złotówką ;) Dużo zależy jak leży i czy nie ma przy tym jakiegoś śmiecia.
AAAAAAAaaaa i nie wiem czemu ale kapselki od broka dawały świetny sygnał ;)

Kolejna notatka - można byłoby pomyśleć, żeby wyświetlacz mógł być podświetlany. Jak robi się troszeczkę szaro to nic nie widać a kto nie lubi sobie popiszczeć o zachodzie słońca ;)

Za chwilę jadę na weekend poszukiwawczy - kolejne wnioski i nowe fanty (mam nadzieję) wkrótce :swiety

Pozdrawiam
Dawid :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 08:13 

Ja ostatnio postanowilem wykonac test ktory jest opisany na karcie gwarancyjnej. Czyli test odleglosci wykrywania monety 5 gr. Wyszlo mi ok 25 cm przy czym gwarancja mowi o 31 cm.
Czy u was Solaris trzyma osiagi ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 11:45 
Porucznik
Porucznik

Zasięg w Solarisie to jego największy atut.

borys_x musiałeś zrobić coś nie tak... Chyba, że faktycznie twój egzemplarz jest trafiony.
Mój trzyma osiągi bez problemu.

Tylko mam jedno ale - bardzo szybko zżera akumulatory. Kupiłem 250tki i przy pełnym naładowaniu starczą na 2 wyprawy. Może na zwykłych paluszkach może działać dłużej?

Szkoda, że Pan Rutyna się nie wypowiada w temacie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 12:33 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No to troszke mało. Ja używam 2450 mAh i starczają na duuuuzo dłużej, koło 5 wypadów po około 10h. Zwykłe paluszki trzymają troche krócej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 12:59 

No to pojechal do serwisu. Mam nadzieje ze to nic powaznego bo wlasnie znalazlem bogate poletko do czesania :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]