Teraz jest środa, 3 września 2025, 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 15:10 
Podporucznik
Podporucznik

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
podczas gdy wykrywacze z wysokiej półki w setkach rocznie. Mówisz parę kawałków plastiku. Byle plastikowa pierdółka wymaga specjalistycznego narzędzia, którego cena zaczyna się od 10 tysięcy złotych. Ile takich pierdółek jest w wykrywaczu? A ile kosztuje forma do ładnej, dobrze spasowanej choć nieskomplikowanej obudowy? 3-10x więcej. Jakie są koszty jednostkowe wyprodukowania elementu który ma tylko jedno możliwe przeznaczenie? Przykładowo pojedyncza mała śrubka w sklepie kosztuje 10 groszy czy kupisz 10 sztuk czy 5 kilo a podobna o dedykowanym kształcie 3 złote przy kilkuset sztukach a gdybyś chciał ich 10 sztuk to zapłacisz po 20zł/szt. I teraz te koszty muszą się zamortyzować i zarobić na wynagrodzenia i rozwój firmy.

Troche pieprzysz glupoty niestety :)
Dobry inzynier tak projektuje dowolne urzadzenie zeby jak najwiecej stosowac wlasnie tanich typowych srubek. To po pierwsze. Po drugie formy do tworzyw zaczynajace sie od 10 tysiecy zlotych to formy do wielkonakladowej produkcji. Podczas gdy takie formy do produkcji setek wyprasek rocznie robi sie ze specjalnych zywic, lub mosiadzu i ich koszty sa groszowe. W tym wlasnie forma do tak malej obudowy jak w wykrywkach. Wiem to i jako inzynier i jako czlowiek zwiazany swego czasu z przetworstwem tworzyw sztucznych.
Zarobek wlasciciela patentu i posrednikow to glowny skladnik ceny :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 16:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
Z Twoich ostatnich (innych nie czytałem) postów wynika, że tego czegoś jest sporo

Jasne, człowiek uczy się całe życie. Czasami coś walnie od rzeczy, czasami trafi a czasami po prostu wie.

Ale jak ktoś pisze, że rozwój wykrywaczy jest taki sam jak rozwój komputerów to chyba nie miał do czynienia ani z jednym, ani z drugim :)
Pomocniczo zerknij sobie tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Moore%27a
i napisz, jak to się ma do wykrywaczy.

A o śrubkach też nie pisz, jak nie wiesz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 19:01 
Podporucznik
Podporucznik

Szanowny taganka. Na temat tego co jest dostępne na rynku podzespołów i za ile wiem wystarczająco dużo, podobnie na temat kosztów i trudności związanych z produkcją. Bo co innego zrobić model lub prototyp a co innego urządzenie do seryjnej produkcji. Do projektowania używam tez (jak wszyscy) komputerów, od kiedy są dostępne, i akurat w tej kwestii nie zaobserwowałem nic interesującego.
"Prawo Moora" odnosi się do mocy obliczeniowej a nie do postępu technologicznego. Już raz to napisałem, ale widać masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem albo rozgraniczeniem co jest postępem a co siłowym rozwiązaniem. Ale nie dziwi mnie to, skoro piszesz o założeniu do urządzenia USB albo kolorowego ekranu w kategoriach postępu technologicznego.

Używam między innymi śrub i nakrętek robionych na zamówienie. Niektóre robione po 50 sztuk, niektóre po 500 czy 1000 szt jednorazowo. Sugerujesz że wiesz lepiej ode mnie ile za nie płacę? :)
Może (zapewne) nie słyszałeś, ale nawet śruby katalogowe z niektórych tworzyw kosztują po około 20zł za sztukę i wcale nie są to jakieś wielkie śruby, tylko takie "zwykłe M10 na przykład.

Nemo, owszem, tak się oczywiście robi. Ale to był tylko przykład na koszty w małoseryjnej produkcji.
Na przetwórstwie tworzyw nie znam się, ale wiem ile mnie lub zleceniodawcę kosztowały formy. Z mosiądzu, owszem, można sobie zrobić i kosztuje to niewiele. Ale jeśli komuś zlecisz, to już nie kosztuje niewiele. Poza tym to tez kwestia jakości formy i późniejszej jakości wtrysku. Z mosiądzu możesz sobie wyciąć formę z której pudełko później zrobione kosztuje w sklepie 3zł (i tak tez wygląda) a nie 30zł. Zresztą, ile kosztują formy używane, można sobie poczytać na Allegro, wystarczy wpisać "forma wtryskowa"... Z moich doświadczeń wynika, że koszt zakupu formy, jaka by nie była prosta, zaczyna się od 8000zł netto. Wiadomo że większość tej kwoty to zarobek wykonawcy, ale co to ma do rzeczy. Wiem tez ile kosztuje byle obudowa i ile kosztuje DOBRA obudowa z tworzywa.
Z całą pewnością elementy obudowy Minelaba czy Whitesa nie są robione na formach z mosiądzu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 20:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Napisałeś:
Cytuj:
Ale nie dziwi mnie to, skoro piszesz o założeniu do urządzenia USB albo kolorowego ekranu w kategoriach postępu technologicznego.

a przecież napisałem:
Cytuj:
...TO PRZEŁOMEM JEST ZASTOSOWANIE KOLOROWEGO WYŚWIETLACZA , CZY WEJŚCIA USB !!!

cynicznie, bo winduje się ceny takimi zabiegami kosmetycznymi.

Natomiast Ty napisałeś:
Cytuj:
"Prawo Moora" odnosi się do mocy obliczeniowej a nie do postępu technologicznego

a ja dalej twierdzę swoje, podpierając się Wikipedią:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 20:33 
Podporucznik
Podporucznik

OK, nie wyczułem cynizmu. Używaj znaczków emocji.

Daj spokój, nie cytuj mi Wikipedii, co tam jakiś pryszczaty jeden z drugim wysmażył.
Po pierwsze "prawo Moora" to nie żadne PRAWO tylko empiryczna zależność czasowa, która zupełnie przypadkiem się na razie mniej więcej zgadza, i stąd jej sława wśród entuzjastów wiedzy jarmarcznej (nie wymagającej nauki ani głębszej refleksji).
Po drugie, sam autor tego żartu mówił konkretnie o mocy obliczeniowej komputerów, i lepiej nie decydować za kogoś, co chciał powiedzieć i nie szukać filozoficznej głębii tam gdzie jej nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 20:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiesz lepiej.
Cytuj:
W wykrywaczach masz postęp zbliżony w tempie do pecetów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 20:55 
Podporucznik
Podporucznik

No więc dobrze, skoro już zeszliśmy z tematu i w tym trwamy, poproszę o wyliczenie (zadowolę się kilkoma) wielkich kroków innowacyjnych których doświadczyły komputery osobiste od czasów XT, czyli przez ostatnie 20 lat. A ja Ci potem w oparciu o Twoją listę napiszę odpowiedniki podobnej klasy zmian w wykrywaczach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 22:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kroki innowacyjne chyba każdy zna. I nie mówmy tutaj o samych założeniach, tylko o tym, jak technologia została rozwinięta. Moce CPU, pojemności HDD, urządzenia wej/wyj, nowe technologie przechowywania danych-dużo by o tym pisać. Są to sprawy oczywiste. Każdy je zna. Napisz, który element wykrywacza ma chociażby 1000 krotnie większą wydajność i jakie to ma znaczenie dla użytkownika, bo dla mnie np. dysk twardy o pojemności ok 1000000 mb (1TB) jest lepszy od takiego jaki miałem kiedyś (o pojemności 60 MB). Czy chociażby urządzenia do przenoszenia danych: dawne dyskietki 1,2MB do dzisiejszych flashów, których wielkości idą w GB, czyli tysiąckrotności dawnych nośników. Ja już więcej nie piszę, bo nie o tym wątek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 23:15 
Chorąży
Chorąży

Panowie, problem jest jasno postawiony, kolega:
1. Wyśle sprzęt i tu:
a. uznają gwarancję i wymienią cewkę na nową > rozpieprzy mu się znowu po pierwszym przymrozku albo korzeniu (no albo po 1000-cznym) tu sprawa ma się podobnie jak z dyskietkami 3,5" no-name z pocz. lat 90-tych albo - albo
b. nie wymienią i wtedy czas idzie w pupę.
2. Spróbuje sam naprawić i to jest opcja którą ja wybrałem, bo wiedziałem że można to zrobić w przypadku koncentryka 7,5 idealnie tzn lepiej o wiele niż producent.
Wszystko jest tu jasne, ale nie do końca, a może ktoś ma lepszy pomysł jak to obejść?

Co do postępu w techn. komputerowej, to się całkowicie nie zgadzam. Postęp ten zaobserwować można głównie w grach. Wykrywacze na szczęście nie muszą tak galopować, chociaż przydałby się taki ze 100% rozróżnieniem metali co do np zawartości stopu itp. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2010, 00:21 
Podporucznik
Podporucznik

A jednak taganka nadal nie rozumiesz co to jest innowacja a co rozwiązanie siłowe.
Podam prostszy przykład, bliżej komputerów, może załapiesz o co chodzi.
Mamy urządzenie zabezpieczone 20 bitowym kodem. A wiec około milion możliwych liczb. Zadanie polega na tym, aby złamać ten kod. Są w takim przypadku 2 opcje. Albo wypróbowanie wszystkich miliona liczb, albo rozgryzienie algorytmu kodowania.
Pierwsze rozwiązanie nazywa się siłowym, ponieważ tak samo jak każde drzwi można rozwalić odpowiednio dużym młotkiem, tak samo określona liczbę operacji matematycznych można wykonać odpowiednio szybkim liczydłem. Drugi sposób jest INNOWACYJNY i polega na ruszeniu głową a nie mięśniami osiłka lub komputera.
Jak na razie wszystkie rzeczy które podałeś to siłowe rozwiązania. Takie same są w wykrywaczach. Też są tam N-razy szybsze procesory, pamięci flash, M-razy mniejsze struktury układów scalonych wynikające z mniejszych rozmiarów tranzystorów i cieńszych połaczeń, Y-razy mniejszy jest pobór prądu na wzmacniacz przy tych samych szumach i pasmie.

Proszę daruj sobie teksty w stylu "są znane", "każdy je zna", "wystarczy pomyśleć" "można by wyliczać", bo takich niedopełnionych 'dowodów mądrości i wiedzy' jest pełno na wszystkich forach. Dopiero co jeden z "mędrków" tutaj takimi tekstami przekonywał mnie do tego że łatwe jest zrobienie sondy niewrażliwej na kąt położenia monety. Niestety na tym skończył na razie :)
Zadałem KONKRETNE pytanie, i jeśli potrafisz, udziel KONKRETNEJ odpowiedzi: niekwestionowanie innowacyjne rozwiązania w komputerach osobistych od czasu XT.
Coś się znajdzie, to nie jest zbyt trudne pytanie.

Pmf, ja bym na Twoim miejscu jednak zaczął od wysłania sondy w ramach gwarancji. Naprawić samodzielnie można, tylko jest to trudne żeby było wystarczająco mocne i nie uszkodzić przy tym sondy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2010, 01:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

I jak ten głupiec u mądrości wrót. Stoję - i tyle wiem, com wiedział wprzód.

Pozdrawiam niedocenianego geniusza. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2010, 01:43 
Podporucznik
Podporucznik

Okazałeś się niestety tak samo przewidywalny i pospolity jak wielu. Maskowanie braku koncepcji tanim szyderstwem albo nagłym brakiem czasu to standardowa ostatnia linia obrony. Nawet wycofać się nie potrafisz w sposób "innowacyjny".
Koniec wymiany myśli.

:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2010, 08:55 
Specjalista
Specjalista

a ja nadal, mimo wysłania zdjęć w poniedziałek, czekam na to i co dalej powie V.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2010, 08:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wracając do tematu. Gdyby Viking wykręcił się od naprawy, pozostaje Ci to:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... i&start=15

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2010, 10:17 
Specjalista
Specjalista

No i tu jest problem, ponieważ nie byłem do chwili obecnej klientem ProScan-a ( może i wielka szkoda ) , a ma on przecież napisane cyt... ( ...) jak byk (...) Uwaga - tego typu zabawy tylko dla dotychczasowych klientów. Z tego co trochę poczytałem, to jest on wielkim fanem garretta ( no posiadałem kanarka i też byłem zadowolony ) natomiast i tu nie wiem czemu, negatywnie nastawiony jest właśnie do minelaba - nie wiem, może to moje subiektywne odczucie, jednak po kilkunastu lekturach postów i nie tylko odnoszę takie wrażenie. Poza tym koleś z paczki również próbował do niego wysłać cewkę koncentryczną 7,5 kHz i również spotkał się ( i tu wypowiem się bardzo delikatnie ) z dość brutalną odmową. Ja sam nie mam nic do ProScana, ani ziębi, ani grzeje, po prostu jest, ale jeżeli już jest, to mógłby się podzielić wieściami na temat np. jakiego kleju używa do jak to określił nie klejenia ( bo podobno takiego plastiku jak wykorzystywany w cewkach się nie klei - słowa w/w) tylko do spawania, skąd pozyskał materiał do wykonania uszu itd. Ten dział chyba właśnie po to jest - jak sądzę - do udzielania porad i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami co do działania sprzętu jego napraw lub ulepszania itd. To by chyba uprościło sprawę i nie dość że przysporzyło by mu fanów , to jeszcze zaoszczędziło stada polemiki i ( jak myślę ) ponownych prób, by pomógł on właścicielom uszkodzonych cewek. Nie każdy jest mistrzem, ale można przecież próbować dokonać takiej naprawy samemu bez trucia komuś d. Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem, a tak nawiasem mówiąc, to ciekawi mnie jak taka naprawa pokazana na zdjęciach długo wytrzymuje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]