Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 04:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 11:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zawsze w wykrywaczu jest przydatne strojenie do gruntu. Firmy zachodnie przyjęły praktykę, że strojenie do gruntu stosują w droższych wykrywaczach. Strojenie do gruntu praktycznie daje możliwość unoszenia sondy nad gruntem bez zmiany sygnału w głośniku. Czyli jak kol. B napisał, pomijamy fazę gruntu. Myślę, że dla początkujących poszukiwaczy funkcja ta nie jest niezbędna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 11:05 
Kapitan
Kapitan

gpiatek napisał(a):
Czy w Rutusie Proxima przydatne jest strojenie do gruntu?

A czy przydatne jest np. strojenie gitary przed rozpoczęciem grania?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 11:06 
Generał Broni
Generał Broni

gpiatek
W każdym detektorze strojenie do gruntu jest przydatne. W Proximie wręcz niezbędne ponieważ po włączeniu nie można zrobić niczego innego niż najpierw dostroić do gruntu - szczerze mówiąc pierwsze strojenie to chyba loteria (czy się czasami nie dostraja do metalu ponieważ nie można wcześniej sprawdzić pinpointem czy jest czysto ??).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 14:52 
Podporucznik
Podporucznik

Przepraszam.
Przepraszam.
First Texas nie jest właścicielem Garretta. A przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Pomyliłem z BH.
Wszystko pozostałe podtrzymuję.

Zenowi, największy tragizm leży gdzie indziej - kłopoty nie ze sprowadzaniem a z wprowadzaniem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2010, 09:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Osobiście używam obu wykrywaczy, Proxima jest niezastąpiona na militarkę(tryb statyczny z graficzną identyfikacją znaleziska), jest też ciężka i kiepsko wyważona, co daje w kość przy dłuższym chodzeniu, dlatego na plażę i poletka chodzę z Tecneticsem, który nic nie waży w porównaniu z Proximą, jest szybszy, wygodniejszy w użyciu i skuteczniejszy na drobnicę, ale na militarkę niezbyt się nadaje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 10:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ze względu, że jestem początkujący, proszę o wytłumaczenie dlaczego Teknetics Delta 4000 nie nadaje się na militarkę ? Od czego to zależy?
Grzegorz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 10:57 
Generał Broni
Generał Broni

nie wiem kolego czy delta nie nadaje się na militarke bo takowej nie szukam latam na drobnice,ma fajne dwa tryby all metal z identyfikacją metali które pewnie na militarke by się nadawały,dzisiaj z ciekawości sprawdziłem zasięgi delty w porównaniu do whaiteesa prizma4 którego posiadałem i ku mojemu zaskoczeniu wyniki były identyczne jak z prizmem chociaż prizm miał większą cewkę 9.Jedyne co mnie wkurza w Delcie to dzwięki jakie wydaje jak ze starych gier z atari hehe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 12:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak dla mnie na militarkę dobry jest tryb statyczny głównie ze względu na zasięg. Jak wiadomo nastawiamy się głownie na większe przedmioty zalegające na różnych głębokościach, wykonane z różnych metali. W Proximie statyka ma spory zasięg, mamy identyfikację na wyświetlaczu i coś zwane VCO które pomaga w namierzeniu przedmiotu i mniej więcej wiadomo jaki ma rozmiar i na jakiej głębokości. Podkreślam że są to moje odczucia i Deltą też można chodzić na militarkę bo ma tryb all metal, taki pseudo statyk i też coś można znaleźć. Moje opinia jest taka, że Proxima na militarkę a Delta na kolorową drobnicę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 12:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Sztuczny podział, jednym i drugim można szukać wszystkiego, z tym, że Delta pominie sporo żelastwa. Do szukania militarki wcale nie potrzeba trybu statycznego, wystarczy silny dynamiczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Teknetics Delta 4000 czy Rutus Proxima
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 18:21 
Generał Broni
Generał Broni

Możesz rozwinąć co oznacza silny dynamiczny ?? Czy dynamik jest wtedy równie szczegółowy i wyciąga drobne żelastwo ? Jak nie masz pin-pointa to nie obadasz nawet wielkości fanta (np. Ace 150) i będziesz kopał gwoździa. Chyba ten podział nie jest taki sztuczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 21:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Silne dynamiki zazwyczaj "popierdują" od gruntu. Delta jest czuła, ale potrafi nawet dawać sygnały od kęp trawy.
Dziwię się, że nikt nie krytykuje małego gniazdka słuchawkowego? Kiedyś czytałem, że to nie profesjonalne? :) Czyżby "zielony" może więcej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 21:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

ok to niech mi ktoś powie jak chodząc na militarkę na dynamiku mam znaleźć np. manierkę Deltą ??
i prizma też się to dotyczy , widzę, że albo nikt tego nie sprawdził , albo się mocno zdziwił i nic nie chce napisać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 23:44 
Generał Broni
Generał Broni

Istnieje sztuczny podział na monetkowców i militarystów, który nawet autorzy książek powielają. Tymczasem militaria to także klamry, manierki, odznaczenia, łuski itp. Przy włączonej dyskryminacji na polu bitwy nie wyciągniesz raczej lufy od karabinu, hełmu itd. Manierkę oczywiście wyciągniesz, bo to metal kolorowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 23:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

wyciągniesz ?? a co powiesz na to, że delta ( i nie tylko delta ) w trybie dyskryminacji manierki nie widzi choć to METAL KOLOROWY ?? i innych tego typu dużych przedmiotów?? a jak widzi to z odległości 20 cm MAX, a na all metalu identyfikacja działa tak jak w dyskrymie ok 20 cm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 10:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jeżeli do Delty 4000 dokupię większą cewkę to pomoże mi to w poszukiwaniu militarki?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]