Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 03:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PROSZĘ O RADĘ WYKRYWACZ METALI, DYSKRYMINATOR CS130
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2011, 14:05 
Podporucznik
Podporucznik

Ten wykrywacz nie jest aż taki tragiczny, najwyżej ma cenę przesadzoną w stosunku do jakości. Na innym forum czytałem opowieści typa który z czymś takim łazi (i paroma innymi) głównie po plażach i bynajmniej za bardzo nie narzeka.
Ciekawe natomiast, że Velleman jako firma stoczył się dość nisko - mam parę sprzętów ichniejszej produkcji, m.in. dwa oscyloskopy i miernik, swego czasu były to solidne urządzenia produkowane chyba w USA, sprzedawane jako całość albo jako kity do samodzielnego montażu (chyba tylko poskładania do kupy i skręcenia śrubkami).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2011, 14:40 
Podporucznik
Podporucznik

Velleman o taka sama "firma produkcyjna" jak Conrad czy Medion. Logo na pudełku zamówionym w Chinach wraz z zawartością ma się rozumieć. Te firmy zajmują się wyłącznie handlem a główne ich działy to księgowość. Każdy może zostać takim Vellemanem. Wystarczy na początek kilkadziesiąt (nawet kilkanaście) tysięcy $ i pomysł na "własne" wyroby, które żółte rączki zrobią za nas od pomysłu do kontenera z towarem. Jakość tego co sprzedają te marki nigdy nie wychodzi powyżej dolnej krawędzi przeciętnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 19:57 
Starszy Sierżant Sztabowy

Ja go kupiłem z ciekawości , sprzedałem Jabelka i za uzyskaną kwotę kupiłem nowego CS 130 w cenie 176zł.Po testach doszedłem do wniosku że to coś jest nieporównywalnie lepsze od Jabla,Warunkiem wysokiej czułości CS 130 jest dobre jego ustawienie na początku poszukiwań.Wykonanie tej wykrywki oczywiście jest pod znakiem zapytania a dotyczy to wysięgnika który jest żywcem wzięty z drążka do wałka malarskiego,przez to ta wykrywka jest delikatna w terenie,gdzie można ją uszkodzić.W brew opinii nie ma ona nic wspólnego z wykrywkami typu MD. Zaletą CS 130 jest jej analogowa konstrukcja. Są to kity Velleman do samodzielnego montażu już zmontowane ,dotyczy to również już nie produkowanej CS 120.Jeżeli chodzi o wybór między CS 130 a Jablem jako niskobudżetowa wykrywka to oczywiście wybór powinien być na CS130 z powodu rozróżniania metali .Zaletą jabla jest większy zasięg oraz możliwość wykonania tanim kosztem większych cewek,Wadą jabla jest brak reakcji na monetę 10gr, dopiero 50gr widzi jak się ją wsadzi w cewkę .CS 130 pod tym względem na drobnicę jest na przyzwoitym poziomie, w moim egzemplarzu 10gr.widzi z 14cm, czyli nie jest tak źle. Innych tanich wykrywek nie polecam, Szczególnie droższych cs 200 cs 300.i wszystkich MD kosztują prawie tyle co ACE 150 i dziwię się, że ludzie je kupują zamiast ACE 150.Natomiast wadą CS130 jest zastosowanie baterii 9V 6F22, bo w tak wielkiej obudowie można było zastosować 6 paluszków.Bateria 9V pada już po kilku godzinach pracy, Jak będę miał czas to zamieszczę fotki elektroniki CS 130.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 12:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

:o http://allegro.pl/nowy-wykrywacz-metali ... 79902.html i ludki to biorą :? ale fakt że za taką cenę to się auto na wykop tankuje :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 14:22 
Plutonowy
Plutonowy

Dobry opis i się sprzedaje, bo nawet g... dobrze zapakowane się sprzeda :ups:
może i dobrze że nie każdy kupuje sprzęt z którym można bardziej na poważnie szukać i tak już mamy kraj skopany, gdzie nie pojadę to widzę dziury wyryte przez .... którym się nawet zakopać nie chce. Co nie znaczy że nic nie ma :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 17:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mario - napisz proszę coś o tym wykrywaczu więcej - jak się sprawuje w statyku,a jak w dynamicznym -jak z dyskryminacją :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 18:22 

Panowie to wielka pomyłka z tym wykrywaczem Pisałem że kupiłem go na próbę ,Oczywiście wykrywacz odsyłam z powrotem,Bo korzystam z praw konsumenta,To co napisałem wyżej to było tylko przybliżone porównanie do jabla ,Faktyczny zasięg monety 5zł to tylko 4-5cmm ,samochód widzi max 45-50cmm .Wcześniejszy post tak napisałem żeby zareagował jego autor , bo napisał że odkrył garnek na głębokości 80cm ,co jest totalną bzdurą,Mam kilka wykrywek i przyznam że Transnet 150 BFO lepiej rozróżnia metale i ma o niebo lepszy zasięg,Przyznam szczerze że nie wiem skąd oni wzięli te parametry CS 130 bo bardzo odbiegają od faktycznych.Było wiele ostrzeżeń co do CS,MD więc sam postanowiłem sprawdzić na własnej skórze co to jest,i potwierdzam opinię że ten sprzęt nie powinien nazywać się wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 19:02 

Zapomniałem dodać że instrukcja pisze że trzeba poruszać cewką żeby coś wykryć czyli powinien być to dynamik,A ta wykrywka niezależnie czy się porusza cewką czy jest nieruchoma reaguje na metal tylko siłą głosu i coś tam na mierniku widać,Czyli coś podobnego do statyka.Na pudełku pisze typ wykrywacza GC-1036 i fotka się zgadza z oryginałem.Lecz z boku na pudełku jest naklejona naklejka z CS 130 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2011, 09:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

",samochód widzi max 45-50cmm" -nie mam więcej pytań :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 21:26 
Kapitan
Kapitan

Małe sprostowanie odnośnie wykopanego garnka z ok 80 cm.Miejsce w którym kopałem jest sporo zaśmiecone gdyż w pobliżu jest stary rozwalony dom.W pewnym miejscu zauważyłem że cs 130 .coś wskazuje no i na głębokości ok.15 cm wykopałem 2 łuski ,po ponownym sprawdzeniu ciągle sygnał, no i kopię dalej ,po ok 20 cm wykopałem niestety kawałek tak jakby obejmy od wiaderka.Dalej sprawdzam jest ciągle sygnał pokopałem chwilkę i odpuściłem wydało mi się za głęboko na saperkę.Wróciłem ze szpadlem no i na ok w sumie ,(zaznaczam około gdyż z miarką nie chodzę!) 80 cm był stary garnek przewrócony dnem do góry.Ot i taka to historia .Jeśli chodzi o sam cs130, to powiem krótko: chińskie coś , coś tam wykrywa może na plaży komuś przyniesie zadowolenie , ale na normalne wykopki to szczerze odradzam i nie polecam nawet początkującym potrafi porządnie wkurzyć!Co za tym idzie jeśli kupować to coś na czym można polegać i jest sprawdzone przez innych,jak też i ja zrobiłem niestety po czasie. Wcześniej nie opisałem tej sytuacji gdyż wydało mi się to mało istotne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 15:52 

Proszę pamiętać że kupiona wykrywka w sklepie internetowym lub jeżeli taki sklep sprzedaje na allegro .KUPUJĄCY MA PRAWO JA ZWRÓCIĆ i na to ma 10 dni od daty zakupu. Sprzęt nie może nosić śladów używania.Ja ten CS 130 kupiłem na testy żeby potwierdzić panującą opinię o wszystkich CS oraz MD i potwierdzam opinie że ten sprzęt nie ma nic wspólnego z wykrywaczami. Przeważnie dane są podawane w celu oszukania potencjalnego nabywcy,i wiele ludzi się łapie na ten numer nie wiedząc że można taki złom oddać sprzedawcy.Ja na drugi dzień po zakupie napisałem do sprzedawcy że oddaję wykrywacz z powrotem korzystając z prawa do zwrotu 10 dni.W odpowiedzi otrzymałem wiadomość od sprzedawcy na e-mail że do wykrywacza razem z paragonem fiskalnym mam dołączyć nr.mojego konta do zwrotu pieniędzy.Za dwa dni pieniądze były na moim koncie.Jedyna strata to koszt wysyłki przesyłki ,ale taki jest urok kupowania w internecie.Takie jest prawo przy zakupach w internecie 10 dni [nie dotyczy używek i osób prywatnych]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 19:09 
Szeregowy
Szeregowy

a nie wiecie przypadkiem czy nie dało by sie w jakims stopniu ulepszyć cs130?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 19:32 
Podporucznik
Podporucznik

Dałoby się zmieniając elektronikę,stelaż i zmieniając cewkę :lol: ,
lecz tym problemem zajmuje się osobny dział na tym zacnym forum :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 16:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Chłopie sprzedaj to badziewie i poczekaj poskładaj kasę i kup jakąś tanią używkę Ace150 albo jakiegoś starego Rutusa . :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]