Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: porównanie Fisher f75 LTD vs Teknetics T2 "SE"
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 12:22 
Generał Broni
Generał Broni

Jacek napisał(a):
Dla niewtajemniczonych moneta przy stalowym gwoździu nie zostanie wykryta.

Hmmm to ciekawe. Operuję na pewnym poletku, które bardzo mocno zasmiecone jest wszelkiego rodzaju odpadami z pieca, żużlem, różnokształtnym żelastwem 9szczególnie dużo jest właśnie gwoździ). F75 trochę tam wariuje, częściej popiskuje, ale nie mam większego problemu ze znajdywaniem monet, głównie sreberek.
Żeby nie było. Po tym samym polu wielokrotnie chodziliśmy ekipą: Tesoro Cibola, Tesoro DeLeon, Tesoro Silver uMax, Goldmaxx i Sovereign GT. ja zawsze miałem nawięcej w kieszeni, zaraz potem był Goldmaxx. Wszyscy operatorzy doświadczeni, niektórzy nawet bardzo :)

P.S. Czekam, aż mi się przedawni gwarancja :h :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 13:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ja zrezygnowlem z F75Ltd na rzecz T2 SE - fakt brak zapamietywania ustawien, jednak z F75 tak czy inaczej zawsze sprawdzalem ustawienia. T2 jest w moim subiektywnym odczuciu troche stabilniejszy, mniej falszywych sygnalow - czy jest tak faktycznie, czy wynika to z mojej niecheci do F75, trudno powiedziec. Jakby nie patrzec, wykrywacze te przy dyskryminacji max 4 (sens wedlug panujacych warukow) to jedne z najglebszych jesli nie najglebsze monetkowce wsrod jednoczestotliwosciowcow na rynku. Zauwazylem jedna rzecz, ktora mozliwe ze potwierdza bardziej doswiadczeni wlasciciele tych sprzetow, ze mozna je ustawic w taki sposob, aby byly piekelnie glebokie, ale ilosc sygnalow ("falszywych") jest tak ogromna, ze utrudnia to szukanie - ja na razie jeszcze sobie z nimi nie radze i zjezdzam z czuloscia, moze kiedys uda mi sie to ogarnac. Wracajac do tematu, jezeli pieniadze sa jednym z kryteriow przy wyborze F75/T2 - wybralbym T2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 16:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Najlepsza dyskryminacja gwoździ i małych śmieci w dobrym maskowaniu f75 to 6 i 2 tony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 16:33 
Główny Administrator
Główny Administrator

Lipek są dwie przyczyny dla których jesteś w błędzie i które zaraz opiszę:

Testowałem swój sprzęt na standardowej cewce jak i snajperce na stanowisku celtyckim w Trisovie.
Warunki ekstremalne. W trybie all metal za jednym przemieceniem cewki kanonada sygnałów.
W tych warunkach idealnie sprawdzał się XP Deus gdzie Mirek wolal mnie gdy wychwytywał sygnał na złotego 1/24 statera / ok 3,5 mm średnicy/ Niestety ja go nie widziałem a obok leżał kawałek żelaza.
Więc na swoim poletku mógłbyś pewnie pociągnąć jeszcze więcej :)

Druga przyczyna leży w Tobie bo większego farciarza nie widziałem w życiu i nikt mi tyle ciśnienia nie podniósł nigdy na wykopkach. Włazisz po prostu na fanty z niewiadomych mi powodów albo masz węch lepszy od mojego labradora.

Jeszcze jedna rzecz zauważyłem w f75 mianowicie podkręcenie dyskryminacji powoduje zwiększenie zasięgu na kolor. Nie rozumiem tego mechanizmu.

JW

Ps. Cewkę naprawdę warto dostroić bo efekty można porównać do jazdy przed i po ustawieniu zbieżności w samochodzie. Tez jeździ ale nie trzeba szarpać się z kierownicą :) a ilość fałszywych sygnałów przy maksymalnej czułości w trybie PF spada praktycznie do zera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 22:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hmm no to daliście mi do myślenia z tym dostrojeniem cewki w Proscanie .Powiem szczerze że, ja choć swój F75 LTD mam krótko nówka sztuka to jak na razie chodzę na czułości tak od 85 do max 95 w ekstremalnych warunkach ale tu już mi wykrywka trochę szaleje i dość mocno popierduje .Może i faktycznie wysłać do Proscana aby to trochę zgrali może będzie o niebo lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 23:34 
Pułkownik
Pułkownik

marcelxbox napisał(a):
Hmm no to daliście mi do myślenia z tym dostrojeniem cewki w Proscanie

No :)
marcelxbox napisał(a):
Powiem szczerze że, ja choć swój F75 LTD mam krótko nówka sztuka to jak na razie chodzę na czułości tak od 85 do max 95 w ekstremalnych warunkach ale tu już mi wykrywka trochę szaleje i dość mocno popierduje .

Mam to samo i zaczyna mnie to troszke draznic :roll: ,fanty kopie :D ale w lekkim stresie :lol: .
marcelxbox napisał(a):
Może i faktycznie wysłać do Proscana aby to trochę zgrali może będzie o niebo lepiej.

Moze trzeba zlozyc zamowienie grupowe na tuning cewek u Proscana?
Jacek ile czasu zajelo Proscanowi strojenie twojej cewki?
Pzdr,Kwiatek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2011, 17:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

ciekawe jak by większość F75 wysłać do gwaranta ze względu na niedostrojenie cewki
aż się wierzyć nie chce że producent tak olał sprawę jakości wytworzonego sprzętu poszli na typowo masówkę,
zawsze się słyszało że fisher tak popierduje ze względu na czułość a tu masz

a jak takie sprawy mają się w minelabie bo gdzie on tam teraz jest produkowany w malezji ?

czyżby tak jak pisał jacek F75 nie jest jakimś super sprzętem skoro tego statera nie widział
albo deus ma lepszą dyskryminacje
może by go wykrył na all metal sprawdzałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2011, 21:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

talgo napisał(a):
ciekawe jak by większość F75 wysłać do gwaranta ze względu na niedostrojenie cewki
aż się wierzyć nie chce że producent tak olał sprawę jakości wytworzonego sprzętu poszli na typowo masówkę,
zawsze się słyszało że fisher tak popierduje ze względu na czułość a tu masz

a jak takie sprawy mają się w minelabie bo gdzie on tam teraz jest produkowany w malezji ?

czyżby tak jak pisał jacek F75 nie jest jakimś super sprzętem skoro tego statera nie widział
albo deus ma lepszą dyskryminacje
może by go wykrył na all metal sprawdzałeś?

No jak czułość ściągniesz niżej to wykrywka oczywiście się uspokaja ale nie udało mi się jej ustawić na maxa aby była stabilna :) i aby nie popierdywała ale ja chodzę na dyskryminacji tak 3-4 i na trybie BP .Co do minelaba to powiem ci tak ze trochę miałem ten sprzęt bo chodziłem sporo z minelab ex se ale wkurzało mnie to powolne przemiatanie i wolna praca wykrywacza dlatego zdecydowałem się na przejście na Fisherka i to za namową kolegi .Jak na chwilę obecną powiem tak szczerze że zamiana mi się podoba i nie chciał bym chyba wracać do se.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2011, 09:06 
Generał Broni
Generał Broni

Problem z dostrojeniem polega na tym, że cewkę trzeba rozbebeszyć i traci się wtedy gwarancję. Nie każda cewka wymaga dostrojenia a przy czułości 99 popiskiwanie i wzbudzanie jest rzeczą normalną. W trybie all metal wykrywacz mógł nie widzieć malutkiego celta, myślę jednak, że w disc. monetka byłaby zauważona ale w tym trybie wykrywka wskazuje obecność cienkich sreberek czy złotek bardzo często w sposób niejednoznaczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 06:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nawiązując krótki test f75 ltd ze standardową cewką i tą nową 15'' pośpiesznie wydaną z racji konkurencj ze wschodu :)
http://www.youtube.com/watch?v=mIIujlbK ... r_embedded

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 16:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

jacek statera fisher nie widział na disc czy all?

ciekawe czy to samo tyczy się F70 bo takiego akurat miałem i w trybie SL też było dość dużo fałszywych sygnałów a w trybie DP czułość ustawiałem na max 83 bo powyżej też się wzbudzał

cewka 15" może i wydana ale z tego co czytałem to już nie ten sam sprzęt traci strasznie na ergonomii bo cewką ciągnie w dół

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 18:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mi tam się wydaje że ta nowa cewka Fishera 15" to raczej na grubsze zwierze :lol: raczej na drobnicę to 11"DD chyba na chwilę obecną nie zastąpione .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]