Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cewka do Omegi
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2012, 22:13 
kapral riese1968
kapral riese1968

riese1968 napisał(a):
Poważnie zastanawiam się nad tą cewką Nel... już nawet nie chodzi o zasięg bo i tak czasem przy standardowej czyli teraz 11 DD robię niezłej głębokości dołki ale o stabilność np. A może są jeszcze jakieś plusy?? A może minusy? Waga? Wyważenie? A może jeszcze coś?

Taaa... minęło już trochę czasu więc sam sobie mogę zacząć powoli odpowiadać :ups:

Ze względu na rozmiar na pewno większy zasięg i choć ten nie ma moim zdaniem aż tak dużego znaczenia bo monetki leżą po prostu do jakiejś głębokości i 11" DD też dawała spokojnie radę to np. większe pokrycie terenu ma już duże znaczenie a tu ono jest bezsprzeczne. Oprócz tego zauważalna jest lepsza identyfikacja i na pewno jest stabilniejsza w trudnym terenie od standartowej :za
Co jeszcze?
Spoglądając krytycznie, większa waga, idzie to delikatnie wyczuć po kilku godzinach chodzenia ale można się przyzwyczaić a właściciele Minelaba chyba bardziej narzekają ;) poza tym trudniejsze namierzanie, które na początku może przyspożyć kłopotu no ale coś kosztem czegoś :roll:

Może o czymś zapomniałem... w każdym razie jestem zadowolony i... jeszcze się uczę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2012, 17:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mi jak zwykle wiatr w oczy. Jestem zdecydowany kupić tornado to oczywiście jedyny znany mi sprzedawca wszystkie wyprzedał i dostawa będzie dopiero za miesiąc... czyli prawdopodobnie po moim urlopie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2012, 17:26 
kapral riese1968
kapral riese1968

No to tym razem o innej ceweczce... Nel Sharpshooter :)

Wyjazd rekonesansowy bo podobno żniwa się zaczęły... niestety w moim rejonie "lipa" dlatego skończył się on na polu kilkanaście razy odwiedzonym przeze mnie i kolegów a ile jeszcze osób tam chodziło to nie wiem ale w każdym razie pole przechodzone wielokrotnie i jeszcze jeden fakt na który trzeba zwrócić uwagę, od kilku lat pozostawione odłogiem i nieorane. Ostatnia wizyta w tym miejscu zakończona niedosytem (kilka monetek przez cały dzień latania) dlatego szybka decyzja... w akcie desperacji zmiana cewki z Nel Tornado na tą snajperkę :roll:
Nie bez powodu o tym napisałem bo niepozorne informacje mają olbrzymie znaczenie...

Ta niepozorna, mała ceweczka po chwilach spędzonych z Tornado przypominająca zabawkę strasznie mnie zaskoczyła :ups:

Choć jej wielkość zmusza do powolnego i dokładnego chodzenia przekłada się to na efekt :) waga w porównaniu do standartowej 11"DD nie wspominając o 12"x13" żadna :) bardzo stabilna :) dzięki wielkości pole działania skupia się na konkretnym celu a nie kilku co przekłada się na identyfikację oraz bezproblemowe strojenie do gruntu :) a niemały zasięg jak na tą wielkość cewki spokojnie wystarcza na głębokość zalegania monet :) "Nie zrobimy" nią hektarów no ale nie do tego została stworzona, od tego mam Tornado a Sharpshooter "na dobicie"

Niestety z tą cewką nie byłem w stanie przejść całego pola w jeden dzień ale i tak wróciłem z 30stoma monetkami i medalikiem :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 15:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ta malutka ceweczka Sharpshooter jest faktycznie bardzo precyzyjna i zarazem skutecznie głęboka w trudnym terenie .
Ładnie selektywnie wyciąga nam zamaskowane żelazem fanty z ziemi , tak jak jej nazwa w tłumaczeniu "strzelec wyborowy". Posiadam ją jakiś czas i muszę przyznać ze świetnie sie sprawdza . Nie traci zasięgu na małe cele , zasięg dla jednego grosza współczesnego w gruncie na dyskryminacji wynosi w zależności od warunków ok 22 cm ze wskazaniem na kolor . :666 .

PS zrobiłem kiedyś domowe air testy na monetkach , można popatrzeć i kilka trików . :h

http://www.youtube.com/watch?v=gnNwcGzNqBA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 11:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kilka słów o cewce Big Nel.
Posiadam takową cewkę sprawdza się na tak zwanych pewnych miejscówkach za kopach gdzie coś siedzi w ziemi i potrzeba nam kilku dodatkowych centymetrów , żeby pozyskać trofeum :) a wcześniejsze próby spełzły na niczym.
Do codziennej pracy będzie nieporęczna.
Zasięgi w gruncie czystym od wszelakich śmieci na 10 zł prl z motywem Kościuszki 45cm.
Domowy air test w terenie będzie dużo lepiej

Pozdro.

http://www.youtube.com/watch?v=w3t0xr_L ... el&list=UL

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 12:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Co to za przepiękny kwiecisty mebel? :) Wersalka?
Jeśli tak to nie ma tam jakichś stalowych sprężyn, wkrętów itp...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 13:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sprężyny są jak w każdej wersalce :) jeśli nie będą w ruchu to nie bedą przeszkadzać zbytnio , gorsze są zakłócenia lepiej sprawdzać gdzieś w terenie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]