Teraz jest środa, 10 września 2025, 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: rutus proxima
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 19:52 
Pułkownik
Pułkownik

draco236 napisał(a):
Witam panowie macie jakieś ustawienia do tego wykrywacza co jest dobrze ustawić ,a co nie. Czy ma wpływ zmniejszenie lub zwiększenie częstotliwości ? na głębokość wydobycia różnych przedmiotów? testowany już na pewno! jakie ustawienie macie ? na jakich najlepiej chodzić itd

Na razie chodziłem tylko na dynamiku. Ustawienia (nie wiem czy najlepsze :) ):
czułość 39, zmniejszam w razie potrzeby
dyskryminacja -30, zwiększam w razie potrzeby (drobne kolorki mogą mieć fazę w okolicach zera, nawet troche ujemną)
dyskryminacji wybiórczej nie miałem okazji używać
sygnał wiodący na progu słyszalności
5 tonów
wzmocnienie audio na połowę czyli ustawienie fabryczne (kiedys miałem na max., jak macie ustawione wzmocnienie audio?)
ton przesterowania włączony (warto włączyć)
częstotliwość fabryczna czyli chyba max (ok 6900)

Częstotliwość teoretycznie ma wpływ na głębokość/czułość wykrywania, ale przy zmianie o 10% chyba nie da się tego odczuć. Ktoś może to sprawdzał?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2008, 12:43 
Podporucznik
Podporucznik

Witam , ja chodzę na -50 i czułości na max Proxima sprawuję się świetnie ,tylko u mnie tereny nie zaśmiecone :) . pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 22:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

a teraz pytanie z innej beczki jak czesto jezeli w ogóle PROXIMA sie wam przywieszala? mi zdarzylo sie to jak dotad 3 razy: 2 razy przy strojeniu do gruntu wyskoczylo KOREKCJA i nie bylo kolejnych pikniec oraz informacji WZOR itp tylko 0 reakcji a drugi raz na pinpoincie ale nie podczas przesterowania Bateria byla na ok 63% takze to nie jej wina, wokol nie bylo linii wysokiego napiecia ani telefonow kom wiadomo ze solarisy czasem tez lapaly "zawiechy"

[PYTANIE JEST KIEROWANE DO UZYTKOWNIKOW KTORZY SPEDZILI JUZ KILKADZIESIAT GODZIN W TERENIE Z WYKRYWKA]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2008, 00:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nigdy mi się tak nie zdarzyło, a mam na koncie już 3 komplety alkalicznych baterii, więc co nieco już przechodziłem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2008, 00:46 
Kapitan
Kapitan

Mi sie czasem zdarzylo przywiesic proxime na pinpoincie. Szukam w urobku dobrego sygnalu i jest, piszczy. Z tym ze piszczy rowniez jak uniose sonde metr nad ziemie. Zdarzylo mi sie tak ze trzy razy moze. Nie widze z tym problemu najmniejszego. Puszczam pinpoint i namierzam jeszcze raz, wsio..
:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2008, 08:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

TomaszDobr u CIebie dzialo sie tak bo wlaczyles pinpoint podczas przesterowania to normalna sprawa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2008, 10:13 
Kapitan
Kapitan

Skoro tak, a calkiem mozliwe, ze tak wlasnie bylo to musze napisac, ze proxima mi sie nie wiesza. Poniewaz innych przypadkow opisanych przez Szanca nie doswiadczylem. :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2008, 21:08 
Szeregowy
Szeregowy

==Zasięgi są takie ,że naprawdę więcej nie trzeba.
W dynamice 5gr. to około 33 do 35 cm == panowie co wy na to, co pisano na początku jak się zaczął ten cały hałas na temat Proximy. Czy ktoś osiągnął taki wynik w gruncie? czy jest to możliwe i na jakich ustawieniach?? może sam twórca się wypowie na ten temat bo mi się nie udało osiągnąć w żadnym terenie 30 cm na 5 gr możne coś źle ustawiam, ale moim skromnym zdaniem nie da rady sięgnąć z takiej głębokości tej monety ,może jak wyjdzie większa sonda to coś się poprawi !?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2008, 21:55 
Generał Broni
Generał Broni

draco236 napisał(a):
W dynamice 5gr. to około 33 do 35 cm == panowie co wy na to, co pisano na początku jak się zaczął ten cały hałas na temat Proximy. Czy ktoś osiągnął taki wynik w gruncie? czy jest to możliwe i na jakich ustawieniach?? może sam twórca się wypowie na ten temat bo mi się nie udało osiągnąć w żadnym terenie 30 cm na 5 gr możne coś źle ustawiam, ale moim skromnym zdaniem nie da rady sięgnąć z takiej głębokości tej monety ,może jak wyjdzie większa sonda to coś się poprawi !?

Kolego, to były podane orientacyjne osiągi w powietrzu - i to się zgadza, a w gruncie jako maksymalne głębokości dla obiektu wielkości 5gr. i innych małych duperelek należy przyjąć średnicę cewki i to nie tylko dla PROximy ale dla każdego innego sprzętu. Odlicz od tego dystans prowadzenia cewki nad powierzchnią gruntu i będziesz miał max zasięg (w środku cewki !!!). Takie są niestety prawa fizyki... i zasięgi PROximy takie, że naprawdę więcej nie trzeba.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2008, 21:29 
Major
Major

A propos zawiech sprzętu... to z wyjątkiem wydawania z siebie różnych dziwnych odgłosów w pobliżu linii W.N. (ale tylko 110kV, żeby było jasne duuuże konstrukcje ala kratownice ;P) zachowywała się ok.
A jeśli chodzi o zasięgi to oczywiste że zasięgu w powietrzu nie da się osiągnąć w gruncie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2008, 20:31 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Podobno miała powstać jakaś zmodernizowana wersja proximy, czy wiadomo coś na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2008, 20:52 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Coś było o tym w czacie z rutusem-poszukaj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2008, 16:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

a jak wychodzi proxima na militarkę? Jak Działa tryb statyczny?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 22:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

na prawdę nikt nie testował proximy w trybie statycznym??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2008, 00:21 
Chorąży
Chorąży

draco236 napisał(a):

Nie wiem jak 5 groszy ale osobiście wykopałem boratynkę z głębokości ok 37 cm. Wykrywacz był ustawiony na maksymalnej czułości w trybie dynamicznym, sygnał był bardzo cichy i tylko ruchu cewką w jednym kierunku - w powrotnym cisza - na wyświetlaczu ponad +80.
A przy okazji mam pytanko... Czy ktoś wie jakie wskazania na wyświetlaczu daje platyna???

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]