Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teknetics Omega 8000
PostNapisane: sobota, 25 września 2010, 20:15 
Podporucznik
Podporucznik

Taka sobie ciekawostka...
To efekt kombinacji częstotliwości odcięcia filtru gruntowego, celu o dużej stałej czasowej i dobrej przewodności, siły sygnału i rozległości celu.
Wykrywacz przeznaczony na kolorowe drobiazgi może mieć tak zaprojektowane oprogramowanie, że manierka zostanie potraktowana jak żelazo albo wręcz jak grunt.
Bezpośrednim powodem takiej filozofii działania urządzenia jest uproszczenie układu elektronicznego do minimum, aby zbić cenę produkcji i uzyskać konkurencyjność. Niska cena urządzenia ma swoje źródło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 września 2010, 23:00 
Chorąży
Chorąży

Niska cena ,jeżeli dla Ciebie 2tys zł jest niską ceną to chyba żyjemy w różnych krajach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 03:39 
Podporucznik
Podporucznik

No wiesz... można udać że problemu nie ma i zażądać kasy jak za przyzwoity sprzęt.
I co, ludzie się nie nabierają? Pytanie retoryczne. :lol:
ACE250 kosztuje coś koło 800zł. To jest przyzwoita cena. 2000zł za omegę (jeśli tyle kosztuje), to... nie wiem za co. Chyba za ten duży wyświetlacz, który pokazuje dokładnie tyle samo co w ACE, tylko że zamiast punkcików są duże pola. Najdroższy kawałek szkła na świecie :lol:
Porównując ceny innych wykrywaczy omega nie powinna kosztować więcej niż jakieś 1300zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 08:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

sprzętem za 800 zł nic nie znajdziesz chyba że bedziesz miał szczęscie na obszarze zaśmieconym w żelazo a omego (nie wiem jak delta musze sie dowiedzieć forumowiczów) podobnie jak t2,f75,BMP,i inne zawsze coś wyciągniesz
(znajdz przy okazji takowy wykr firmy X. bez tych ograniczeń i sprawdż na beczce 200l garem alu i czyms więkrzym w trybie z dyskryminacją )
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 13:15 
Chorąży
Chorąży

Miałem ACE250 i zgodzę się za te pieniądze to w miarę przyzwoity wykrywacz ,tylko jak możesz go porównywać do Omegi to już jest mocno naciągane.Szukając ACE250 masz ciągle zgadywankę co pod cewką więc kopiesz wszystko ,a nie wspomnę o zasięgu ,Omega pokazuje w miarę dokładnie co znalazłem czy jest to śmieć czy coś innego.Czytając Twoje wypowiedzi wiem że wolisz inny sprzęt ,lecz czy jest w tej klasie jakiś wykrywacz ,który ma same zalety ja o takim nie słyszałem.Jeżeli chodzi o obniżenie ceny jestem za ,też uważam że ceny są zbyt wysokie wszystkich wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 15:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Miły sprzęcik też miałem można go podrychtować stosowną cewką ,ja przymierzam się do zakupu takowej do omegi http://nel-coils.com/product_79.html
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 18:19 
Podporucznik
Podporucznik

XLT nie ma większych problemów z czymś większym głębszym w trybie dyskryminacji. W każdym razie nie ma tak, żeby przedmiot ginął. Proxima też sobie radzi.
A prawdziwy wypas to statyk z dyskryminacją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 18:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja też nie narzekam , jutro wrzucę filmek z blachą alu 1,2m X 1,7 m i mniejsza drobnica (marzy mi się ta nowa ukraińska cewka z nel coils)
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 19:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Brzęczyszczykiewicz jako expert wyjaśnij dlaczego manierki alu nie wykrywa,a puszke po żywcu 0,5 wykrywa z 50 cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 20:26 
Chorąży
Chorąży

Zdzichu jeżeli kupisz cewkę napisz jak się sprawuje i jeśli można to za jakie pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 20:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kupie na bank tylko lepiej żeby jakiś polski importer zaczął sprowadzać bo od nich nie wiem jak załatwić , zasiegi wzrastają drastycznie
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 20:43 
Specjalista
Specjalista

Zdzichu !
Czy moglbym Cie prosic o stosowanie interpunkcji. W szczegolnosci kropek.
Rozdzielaj mysli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 22:25 
Podporucznik
Podporucznik

Anro, ogólna odpowiedź jest zawarta w pierwszym poście na tej stronie.
Jak wykrywacz z detektorem fazowym wykrywa metale? Mierzy fazę sygnału, powiedzmy, odbitego od obiektu i jednocześnie analizując jego siłę podejmuje decyzję czy, co i jak zasygnalizować. Tak działa statyk z dyskryminacją. A dynamik? Dynamik dodatkowo, zanim sygnał trafi do jakiejkolwiek analizy, kastruje go z wolnozmiennych sygnałów, co rozwiązuje kilka technicznych problemów układowych i obniża cenę całego układu (prostszy układ, czasami śmiesznie prosty, dużo tańsze części), ale stwarza też nowe problemy, niestety z kategorii użytkowych. Pierwszy jest oczywisty i powszechnie znany - reakcja wyłącznie na ruch sondy nad obiektem. Drugi jest mniej znany - utrata informacji o bezwzględnej fazie sygnału odbitego i płynące z tego konsekwencje. A z kolei jedna z konsekwencji, szczególnie dobrze widoczna i kłopotliwa w wykrywaczach o większej częstotliwości pracy, to problemy z rozróżnianiem co jest gruntem, co masywnym ferromagnetykiem a co wysokoprzewodzącym głębiej położonym masywnym kolorem. Np aluminiową menażką. Dlatego właśnie tak często kawałek zardzewiałej podkowy albo siekiery czy lemiesza pługa świetnie udaje kolor, aż do momentu wydobycia.
A dlaczego puszkę widzi? Z 2 możliwych powodów. Po pierwsze dlatego, że puszka ma bardzo cienkie ścianki, po drugie dlatego, że ten stop z którego robione są puszki, wcale nie musi być wysokoprzewodzący, i nie jest. Po prostu te obiekty różnią się fazą sygnału odbitego i manierka jest w zakresie "kłopotliwym" - na krańcu skali dodatniej, a puszka znacznie niżej.
Aluminium i jego stopy, w zależności od formy, wielkości i składu, występują w całej skali dodatniej a nawet wchodzą w część ujemną. Wszystko to znamy jako aluminium.
Im obiekt głębiej leży, tym względna prędkość sondy nad nim mniejsza (prędkość kątowa). I dynamiki, nawet gdyby mogły taki przedmiot wykryć, bo np dysponują wystarczającym wzmocnieniem, go nie widzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 23:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Koloego AnRO - tu nie tylko chodzi o aluminium, tak samo będzie z dużym srebrem, lub większą ilością srebra (np. skarb ładnych sreberek w garnku) i każdym innym bardzo dobrze przewodzącym większym metalem
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 13:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ułożyłem dziesięć srebnych rubli,zakładając jeden na drugiego aby miały styczność.Wykrywa je bez problemu.Natomiast nie wiem jak to będzie z garścią cieniutkich średniowiecznych sreberek bo nie posiadam.Prawdopodobnie tego się nie dowiem.Pomału już głupieje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]