Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 03:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teknetics Omega 8000
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 22:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolego Brzęczyszczykiewicz, jeżeli dam radę zrobię dla Ciebie filmik z pewnym polnym kamykiem, których wiele na naszych płn. ziemiach i sam zobaczysz, jak wiele wykrywaczy polegnie, ( moneta na ziemi, kamień obok monety, lub na monecie)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 września 2010, 23:36 przez saper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 22:39 
Podporucznik
Podporucznik

Zdzichu, pewnie tam gdzie 1000zł , które miałeś wpłacić zgodnie z dwukrotnie złożoną wobec wszystkich obietnicą, niczym nie przymuszany i z własnej inicjatywy. Czyli tajemnicze zniknięcie i udajemy głupa, że zdarzenie nie miało miejsca :8)

Aaaaa, saper, to zupełnie zmienia postać rzeczy. Wcześniej nie pisałeś o obiekcie zakłócającym, tylko o tym ze GRUNT zmienia wskazanie. Różnica zasadnicza. Kamyczek to zupełnie co innego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 22:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wystarczy gleba żwirowa, jakich sporo np. na mazurach i efekt ten sam
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 22:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego saper nie denerwuj sie przecież jesteś zawodowym operatorem sprzętu a ja zwykłym użytkownikem sprzętu ,który chce się nim nacieszyć..Odnośnie mojego wykrywacze pisze prawdę
Ja na tym nie zarabiam tylko poszukiwania trakuje jako hobby.
pozdrawiam cie serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 22:50 
Podporucznik
Podporucznik

No więc w takim razie - niech będzie. Ale to efekt zakłóceń a nie "zmniejszenie się przewodności obiektu pod wpływem gruntu". Mam na myśli to, ze efekt będzie zależny od sondy i modelu wykrywacza a nie właściwości obiektu, i wcale nie każdy sprzęt da się oszukać.

Zdzichu, nikt ciebie nie oskarża o pisanie nieprawdy. Tylko zauważa, że to co zaobserwowałeś i uznałeś za ZASADĘ, jest często tylko szczególnym przypadkiem. To dużo za mało, żeby formułować twierdzenia i co gorsza karmić nimi innych.
Podobnie jak w szkole - nie ma nic gorszego jak podręcznik z błędami albo nauczyciel który źle uczy (nieprawdy). Wszystkie moje "ataki" na forach są wymierzone właśnie w takie SZKODLIWE treści.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 września 2010, 22:58 przez Brzęczyszczykiewicz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 22:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

źle to ująłem racja, ale inaczej- mało jaki wykrywacz daje sobie z tym radę i sam wiesz jak bardzo taki obiekt "gleba" zmienia wskazania na wyświetlaczu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 23:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

A odnośnie Id obiektu to trzeba sporo pochodzić żeby obadać co i jak, wiadomo głębia zmienia ID.
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: O identyfikacji w gruncie
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 09:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Cytuj:
Błąd pomiaru VDI słabych sygnałów (głębokich) to normalna rzecz i wynika właśnie ze słabego sygnału a nie ze zmiany przewodności obiektu w gruncie.

Z tym ,że to normalne to się zgadzam. Ale nie wynika ze słabego sygnału.Najważniejszy jest stosunek sygnał od obiektu /sygnał od gruntu. i wzajemne oddziaływanie gruntu i obiektu,( A jednak jest !! ) które choć minimalne także może mieć wpływ na detekcję .
W białym helskim piasku który praktycznie nie daje sygnału - identyfikacja pracuje prawidłowo prawie na takich zasięgach jak w powietrzu. Z drugiej strony wierzę Saperowi ,ze są grunty na których wystarczy położyć monetę i już mamy problemy.

Z identyfikacją jest jak z oglądaniem ptaków. Jak się patrzy "plecami do słońca" to widać nawet daleko lecące wróbelki. A jak się patrzy prosto w słońce - to bociana nie widać z dwóch metrów ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 18:15 
Chorąży
Chorąży

Panowie wyjaśnijcie laikowi jak to jest z tą przewodnością. Z tego co wiem to najlepszym przewodnikiem jest srebro następnie miedz potem aluminium a na samym końcu złoto.Natomiast na wyświetlaczu licząc od góry mamy aluminium ,srebro łapie skalę miedzi i aluminium.Miedz pokrywa się ze srebrem w górnej skali,a złoto skacze sobie wszędzie w zależności od wielkości[tak pisze w instrukcji odnośnie złota].Taka kolejność jest bez względu jaki grunt mamy przynajmniej w mojej okolicy.Jeżeli wszystko zależałoby od przewodności kolejność powinna być trochę inna,jak to można wytłumaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 11:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Najważniejszy jest stosunek sygnał od obiektu /sygnał od gruntu. i wzajemne oddziaływanie gruntu i obiektu,( A jednak jest !! ) które choć minimalne także może mieć wpływ na detekcję .

Wszystko zależy od konstrukcji detektora metali, od sposobu realizacji dyskryminacji - z jakich rozwiązań i metod korzystamy? My tutaj rozmawiamy o Teknetics, a nie o przypadkowych Fisher, w których prymitywnych konstrukcjach miało miejsce przesunięcie fazowe składowej "X" względem "R" i grunt zmieniał reakcje w odniesieniu do ustawienia pokrętła dyskryminacji. Nie chcę mi się wierzyć, że Johnson wprowadził taki sam błąd do Teknetics omega.

Wcześniej ktoś pisał, że detektory dynamiczne (motion) tracą bo filtrują sygnały(generalnie, ze wszystko dzieje się na filtrach) - a ja wiem, że za analizę i dyskryminację odpowiadają nie filtry, tylko układy fazo-czułe (detektory synchroniczne) i tutaj w zależności od realizacji dyskryminacji na tych układach i w niektórych przypadkach jak w White's DFX dodatkowego próbkowania sygnałów za detektorami synchronicznymi możemy uzyskać dobry efekt.

Pozdrawiam
TAKTYK Detektory Metali

Ostatnio edytowano środa, 29 września 2010, 11:26 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 11:20 
Specjalista
Specjalista

Wszystkie posty nie na temat zostały przesunięte tu:
viewtopic.php?f=10&t=79815

Proszę ściśle trzymać się tematu, a dyskusje na inny temat przenieść do wymienionego wyżej wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 14:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Panowie wyjaśnijcie laikowi jak to jest z tą przewodnością.

Witam,

Są trzy zakresy główne: żelazo, złoto i srebro. W tym zakresie mieści się cały szereg metali jak: nikiel, ołów, platyna, etc. - także te wcześniej wymienione, które w zależności od rozmiaru (powierzchni i grubości), i szeregu innych przyczyn (gleba, wilgotność, ułożenie celu) mogą dawać różne wskazania dla każdego detektora(SIC!) - dla każdego systemu dyskryminacji i identyfikacji. Jest za dużo zmiennych, które dla różnych systemów trudno analizować i przewidzieć...

Najlepsza propozycją mogą okazać się testy porównawcze dla detektorów w różnych, i niestety, w symulowanych warunkach poszukiwań.

W jakim my pięknym świecie żyjemy, bo okazuję się, żeby nie omijać a znajdować trzeba kopać wszystko.

Przyszłość i tak należy do głębokich detektorów PI.. :lol:

Pozdrawiam
TAKTYK Detektory Metali

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 20:28 
Chorąży
Chorąży

Dzięki Taktyk teraz wszystko jasne ,po prostu inaczej mówiąc został tak zaprojektowany i ustawiony niestety na monety USA,że pewnych rzeczy nie widzi np.manierki aluminiowej.
Odnośnie natomiast srebra, ktoś pisał że ma problem z dużymi monetami,czy średnica 45mm jest mała bo widzi ją świetnie z odczytem poniżej 80.Natomiast drobne monety srebrne pokazuje o wiele niżej ,często jest tam więcej miedzi niż srebra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 21:10 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Ja nie znam tego detektora i nie chcę snuć na jego temat dywagacji - myślę jednak, że kolega Saper w tym co pisze ma dużo racji.

Jak ktoś założy wątek o przewodności to podyskutujemy na ten temat ale w odniesieniu ogólnym, dla różnych detektorów i różnych systemów dyskryminacji.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 21:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam widzi wszystkie srebrne monety małe i te duże bez najmniejszego problemu , na pewno nie ten sprzęt .Chodziło o Gold Bug se gdzie zasięg spadał .Obiekty alu w trybie z dyskryminacją widzi .Nie wspomnę o trybie AT z identyfikacją
http://www.youtube.com/watch?v=9LnSWilHb04
http://www.youtube.com/watch?v=H6qoYsk2Blo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]