Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 02:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze od 1000zł do 2000 zł
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 19:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie róbcie człowieka w konia, EuroAce to szajs i jak ma kupować kanarka, to niech kupi za 700 używkę, ogarnie hajs i temat to sprzeda bez kłopotu i przesiądzie się na powazniejszy sprzęt a nie kanarka z wyższym numerem i cewką DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 02:25 
Generał Broni
Generał Broni

Usunalem spam. Jak widac czesc uzytkownikow nie potrafi zrozumiec, ze smietnika z tego dzialu nie pozwole zrobic. Nie masz nic sensownego do napisania, lub najzwyczajniej w swiecie nie masz pojecia o czym piszesz, nie wypowiadaj sie. Zapytaj, utworz nowy watek, ale nie spamuj!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 17:32 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.

Poszukuję jakiejś maszynki (będzie to pierwszy sprzęt) do poszukiwań.

Czego szukam:
- cena: 1500 - 2500 (nie ma działu z takimi "widełkami" dlatego piszę tu ;) )
- zakres poszukiwań: kolorki, depozyty. W OGÓLE nie interesują mnie militaria
- miejsca poszukiwań: tu raczej ogólnie i uniwersalnie...
- stan sprzętu: może być zarówno nowy, jak i używany
- łatwość obsługi: wiadomo, że im bardziej prostym, tym lepiej, ale damy radę

Jeśli chodzi o budżet, to może byłbym w stanie dołożyć troszkę, ale tylko w naprawdę uzasadnionym wypadku.
Z góry dziękuję za propozycje i pozdrawiam! :=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 17:52 
Generał Broni
Generał Broni

Szukalbym uzywki xp goldmaxx mk1 albo power, ewentualnie rutus optima

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 22:42 
Generał Broni
Generał Broni

Maciejjy napisał(a):
- miejsca poszukiwań: tu raczej ogólnie i uniwersalnie...
- stan sprzętu: może być zarówno nowy, jak i używany
- łatwość obsługi: wiadomo, że im bardziej prostym, tym lepiej, ale damy radę
Popatrz na Rutusa Optimę z cewką DD29cm - typowy sprzęt na kolor (16kHz), z niezłą czułością, prostą obsługą i bardzo dobrymi: namierzaniem oraz separacją koloru od żelastwa.

Maciejjy napisał(a):
zakres poszukiwań: kolorki, depozyty. W OGÓLE nie interesują mnie militaria
A "banki ziemskie" w żelaznych garnkach...? ;)
W Optime masz tryb jednoczesny - połączenie trybów dynamicznego i statycznego, bardzo ułatwiające szukanie żelastwa i separację koloru od żelastwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 23:00 
Szeregowy
Szeregowy

No tak... "Banki ziemskie" oczywiście jak najbardziej. :D

Pewnie trochę źle napisałem, ale świeżak jestem. Właśnie na takich "bankach" i wszelkiej maści pojemniczkach by mi najbardziej zależało. W drugiej kolejności drobnica (monetki itp.).
Czołgi i armaty mnie jednak nie interesują. :=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 23:20 
Generał Broni
Generał Broni

Maciejjy napisał(a):
Właśnie na takich "bankach" i wszelkiej maści pojemniczkach by mi najbardziej zależało. W drugiej kolejności drobnica (monetki itp.).
hm, jak pisałem, Optima żelastwo też znajduje, tyle, że to 16kHz, które generalnie bardzo głębokiego żelastwa nie lubi.

Masz alternatywę w postaci "starszego brata" Optimy: 6,6kHz Rutusa Argo, cewka też 29cm DD (CC byłaby właśnie na bardzo głęboką militarkę)) - do wyboru specjalizowane tryby pracy na żelastwo i na kolorki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lipca 2013, 16:22 
Szeregowy
Szeregowy

Dziękuję za propozycję.

Może jeszcze jakieś pomysły?
Jak sprawowałby się do takich poszukiwań ten polski Prospector 2? Czytałem niezłe opinie...

Czy wykrywki z firmy Rutus w podanym przedziale cenowym to właściwie jedyne rozsądne zakupy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 10:28 
Szeregowy
Szeregowy

Witam serdecznie.Jestem początkujący i chciałem kupić pierwszy wykrywacz. Przeznaczenie na początek monety guziki ,ale też militarka. Mój wybór padł na Rutus PROxima lub Argo3 z przewagą na Argo3 .Przeraża mnie trochę usterkowość i dużo wpisów dotyczących wysyłki do serwisu ale z drugiej strony jest to jeden z najbardziej sprzedających się wykrywaczy. Chciałbym z kimś porozmawiać przez telefon kto ma Argo 3 jak to możliwe żeby nie zaśmiecać forum, ale i tu zapytać czy warto ten Argo brać. Głowa mnie już boli co wybrać tym bardziej że polowe wezmę na raty więc rozumiecie że boje się o tą usterkowość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 10:32 
Generał Broni
Generał Broni

mikador napisał(a):
Witam serdecznie.Jestem początkujący i chciałem kupić pierwszy wykrywacz. Przeznaczenie na początek monety guziki ,ale też militarka. Mój wybór padł na Rutus PROxima lub Argo3 z przewagą na Argo3 .Przeraża mnie trochę usterkowość i dużo wpisów dotyczących wysyłki do serwisu ale z drugiej strony jest to jeden z najbardziej sprzedających się wykrywaczy. Chciałbym z kimś porozmawiać przez telefon kto ma Argo 3 jak to możliwe żeby nie zaśmiecać forum, ale i tu zapytać czy warto ten Argo brać. Głowa mnie już boli co wybrać tym bardziej że polowe wezmę na raty więc rozumiecie że boje się o tą usterkowość.

Kolego miałem juz 3 rutusy i ani razu nie były w serwisie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 15:29 
Szeregowy
Szeregowy

Dziękuję, fajnie to wiedzieć tym bardziej, że uparłem się na tego Rutusa. Bardzo chciałem tego PROxime ale Pan w sklepie powiedział, abym dołożył troszkę i wziął Argo3 bo jest lepszy a i dokupić do niego można wiele pewnie chodzi o cewkę. W sumie po przemyśleniu ma to sens, no ja tez chce kupić coś dobrego do 2 tysięcy. Czy też tak uważacie ? Ma ktoś tego Argo 3. Jest na jego temat na forum, może nie tyle co o PROximie ale może ktoś coś jeszcze dopowie.
Wiem że może powielam pytanie ale jak człowiek ciuła te pieniądze i ma je wydać to tez chodzi o to żeby z tego czerpać radość a nie denerwować się. Dużo osób mówi że obsługa dla początkującego jest trudna w co nie wierze za bardzo bo w końcu to dla ludzi a po przeczytaniu instrukcji i forum oraz po rozpytaniu kolegów sadze że opanowanie obsługi nie będzie takie trudne. Jestem laik w tym temacie więc wybaczcie za powielanie pytania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 17:15 
Generał Broni
Generał Broni

Zajrzyj, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, na specjalistyczne forum Rutusów (adres na PW). Tam będziesz miał dużo o ARGO, tylko pamiętaj: takie 'specjalizowane fora' warto czytać z "dystansem".

Ja mam Optimę Rutusa już półtora roku, eksploatowana dość ekstremalnie (gorąco, piaski, deszcze, duża wilgotność, śniegi, mróz... i tym podobne klimaty... plus ziemia zaliczana co chwilę bez zmiłowania...) - i nic jej się nie dzieje. O, przepraszam, właśnie zdarzył się przypadek z nową sondą - odpadła zaślepka z drążka stelarza ;)

Ale trzeba pamiętać, że każdy detektor ma prawo się uszkodzić - cudów nie ma. Ale w takim przypadku masz 24 miesiące na reklamowanie w serwisie producenta, co w przypadku skomplikowanych urządzeń, zawsze jest zaletą.

Przy Rutusach pamiętać trzeba o kilku podstawowych rzeczach:
  1. dobrze zaznajomić się z instrukcją obsługi;
  2. baterie / akumulatory MUSZĄ być bardzo dobrej jakości;
  3. jeśli się często składa i rozkłada stelaż trzeba opamiętać o zachowaniu czystości sztyc, tak aby nie pozostawał piasek, bo zatrą się zaciski - WD-40 się tu przydaje;
  4. konserwować sprzęt - znaczy się czyścić i suszyć w suchym miejscu, jeśli był używany w warunkach dużej wilgotności (deszcz, śnieg, etc...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 18:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dobrze prawi kolega powyżej.

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest nie rozkładanie urządzenia. Wtedy mamy pewność, że stelaż posłuży nam przez długie lata, nie będzie luzów, ani trzeszczenia.
Poza tym przewód sonda-elektronika najlepiej owinąć wokół stelaża oraz dodatkowo zamocować opaskami zaciskowymi, unikniemy niepotrzebnego wzbudzania sondy.
Oczywiście są to propozycje dla osób, które nie muszą transportować sprzętu w plecaku itp.

Pokrowce na elektronikę (niekoniecznie oferowane przez producenta) pozwolą uniknąć zamoczenia sprzętu. Poza tym nie niszczy się panel dotykowy oraz wyświetlacz co może mieć duże znaczenie przy ewentualnej odsprzedaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:01 
Generał Broni
Generał Broni

Niektórzy nie mają wyboru, muszą składać i rozkładać... ;)

Jak dla mnie w obecnych Rutusach nie jest źle, ja po półtorarocznej eksploatacji Optimy, w sporej części obtłukiwanej i szarpanej po splątanych chaszczach albo obtłukiwanej po głębokich orkach, nie widzę jakichś szczególnych zmian w stabilności stelaża, pomimo ciągłego rozkładania.

Zresztą dla mnie stelaż jest wystarczająco stabilny nawet bez kontrowania zakrętkami - często ich nie zakręcam, mając stelaż złożony na samych zatrzaskach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 23:50 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam
Ja akurat wypowiem się na temat mojego Argo :)
W tym przedziale cenowym wątpię by znalazł ktoś coś lepszego a zarazem tak uniwersalnego :8)
Argo filtr Relikt = się naprawdę głębokie kopanie :1
Na kolorki standard/4rzędu..
Ja ze swojej strony polecę go każdemu początkującemu i nie tylko :1
Kolega zastanawia się czy opanuje ustawienia,odpowiem tak!! :)
Sprawdzone ustawienia znajdziesz w necie,następnie regulacja czułości,strojenie i w teren B+
Wszyscy zachwalają tą dużą cewkę i sam też odkładam już powoli na nią fundusze :1
Sam jestem przykładem,iż stelaż rutusa jest wytrzymały-rozkładam go średnio 10 razy w tygodniu :1
Co daje 5 wypadów w tygodniu po ok 5-6 h a czasem i więcej :1
Polska maszyna a skuteczność i ewentualna gwarancja z tego co piszą to pierwsza klasa :D

Kolegę mikador zapraszam na priv

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]