Teraz jest środa, 10 września 2025, 15:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: new rutus
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 23:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

cześc
dzięki za odpowiedź.Tak-przymierzam się do jej zakupu,ale chcę jej używa głownie jako wykrywacz statyczny...to co mi napisałeś o tym trybie wiele mi wyjaśniło-czyli będę miał sygnalizowane zarówno gwoździe,odłamki leżące stosunkowo płytko,jak i głębiej zakopane relikty stalowe(żelazne)?bo mi się cały czas wydawało ze w tym wykrywaczu można w trybie statycznym ustawi dyskryminacje jako wycinanie tych małych niepożądanych przedmiotów stalowych.miałem kiedyś armanda ispectora-i tam można było tylko wyzerować wykrywacz bez żadnych innych regulacji,a po nim miałem wykrywacz Bartek 2-do dziś żałuję ze go sprzedałem bo to był statyk z dwoma trybami pracy-all metal bez dyskr. za to z dopasowaniem do gruntu i tryb z dyskr. z zerowaniem i odrzucaniem nie porządanych śmieci ale bez dopasowania.Rozumiem ze proxima w statyku da się tylko zerować-czyli jeżeli ją wyzeruje np.15cm nad ziemią,to po podniesieniu sondy będzie sygnał jak na metal,a po opuszczeniu ku ziemi sygnał wiodący zaniknie i stracę na zasięgu?(tak było w armandzie).Mam nadzieję ze moje pytania są czytelne :lol: ale to dla mnie kluczowa kwestia w wyborze tego sprzętu. mam na oku jeszcze white'sa 3900 d pro plus-typowy statyk,dokładnie taki jakiego szukam...ale proxima jakoś dziwnie kusi,hehe
pozdrawiam,igor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 00:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W trybie statycznym no niestety nie wyeliminujesz gwoździ ale za to identyfikacja to nadrabia na wyświetlaczu, po zapoznaniu się z wykrywaczem będziesz wiedział co i jak. Nie z tym zerowaniem i podnoszeniem sondy to tak nie wygląda naciskasz spust i jest git bez żadnych podnoszeń. Naprawdę proxa jest bagatelnie łatwa w użytkowaniu. Pamiętaj o tym ,że w Proximie masz zawsze 2 tryby pracy nie jeden, a to jest duży plus. ;)
Dodam tyle ,że też byłem kiedyś taki only statyk a odkąd poznałem dynamik to używam go prawie zawsze i nie mam na co się skarżyć pod względem militarki. Używam ustawień dyskryminacja -40 i czułość o ile pozwolą na to warunki zawsze maks czyli 39. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 11:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

a czy w trybie mix można odrzucać drobne stalowe przedmioty-działa dyskryminacja w dynamiku,a na głębsze przedmioty odzywa się kanał statyczny?tak to zrozumiałem czytając instrukcje i wypowiedzi innych użytkowników proximy
a co do strojenia to chodziło mi o to,czy po prawidłowym dostrojeniu wykrywacza do gruntu,po podniesieniu sondy wykrywacz daje jakieś dźwięki?
pozdrawiam,igor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 15:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mix jest mi obcy bo to totalna mieszanina i nakładanie się dźwięków idzie od tego zgłupieć. Po dostrojeniu i podnoszeniu sondy od ziemi nie ma żadnych dźwięków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 18:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

no,to już chyba wiem wszystko co chciałem-do tego jeśli można identyfikować przedmioty na wyświetlaczu,to super :D
a proszę jeszcze napisać,ile wynosi w gruncie max. głębokość szukania?
pomijając że w każdym jest inna,ale proszę o chociaż taką uśrednioną.
pozdrawiam, igor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 21:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zależy na co, trudno powiedzieć. Ale wiem tyle ,że zasięgi w proxie są naprawdę przyzwoite i nie masz o co się martwić. Ostatnio łuskę od mauserka wyciągnołem grubo z ponad 30cm, gleba piach. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 17:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Chodzi ktos z Proximka na cewkach DD, jesli tak to prosze o opinje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 11:54 
Chorąży
Chorąży

PROxima to znany i bardzo ceniony sprzęt. Jeżeli chodzi o sondy typu "DD" radzą sobie one lepiej od koncentrycznych na mocno zmineralizowanej glebie i przy śmieciach. Żeby nie było tylko pięknie mają ciut gorsze namierzanie.

Jeżeli potrzebujesz dowiedzieć się jeszcze więcej pisz do Producenta :1

EDIT: @kuba92 Nie podawaj się ja na trybie "mix" wyjąłem najlepsze fanty ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 02:56 
Porucznik
Porucznik

Nie rozumiem czemu tak boicie sie tego trybu mix :)
Przeciez mozna wyciac wszystkie -, wstawiajac w odpowiednie miejsca krzyzyki i w tedy w trybie jednoczesnym w ogole numerycznie zwyklego metalu pokazywac nie bedzie, natomiast na militarke nadal sie nadaje, gdyz w charakterystyczny sposob "buczy" glosnik i wlasnie po tym dzwieku mozna oszacowac wielkosc stalowego przedmiotu, w tedy kopiemy go lub tez nie. Oszczedzamy sporo czasu.
Nie ma w tez zjawiska tzw dyskoteki na wyswietlaczu, natomiast nie da sie uchronic przed gwozdzmi, poniewaz one czesto pokazuja sie jako kolor, tak jak np odlamki (szrapnel).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 03:07 
Porucznik
Porucznik

Aha jeszcze jedno, nie do konca ze dyskryminacje identyfikuje sie numerycznie, a na statyk piszczy, bo ... statyk piszczy na wszystko! Ale wcale nie jest to utudnienie jesli nie szukamy fantow na smietnikach,wrecz latwiej namierzyc przedmiot w ziemi gdy pozniej go namierzamy z wykopanej ziemi.
Problem tylko taki ze nie pokazuje nam na ilu centrymetrach znajduje sie fant, gdyz ta opcja wystepuje w trybie dynamicznym.

Padlo tez wczesniej pytanie o identyfikacje na wyswietlaczu, ok pokazuje ale nie ma co sie tym zawsze sugerowac, czesto skala numeryczna po prostu zmienia sie im blizej przedmiotu znajduje sie cewka.
Generalnie gdy mielismy identyfikacje np 34, po odrzuceniu pierwszej kupki ziemi w praktyce moze sie okazac ze bedzie to przedmiot o wskazaniu 48.

Nie polecam poszukiwan z instrukcja obslugi w dloni, nastawiajac sie na sreberka i zlotka bo kopie sie wszystko :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]