Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 05:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przesiadka ACE150 na DELTA 4000, ale czy warto?
PostNapisane: sobota, 29 września 2012, 06:21 
Porucznik
Porucznik

nie ma nic za darmo wysoka częstotliwość da ze dwa cm na złoto ale ujmie na srebro i miedz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 września 2012, 16:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cytuj:
a popatrz w te kilka postów - tam masz akurat porównanie z pola Proximy z Optimą (16kHz - typowy 'drobnicowiec'), jeśli chodzi o różną wielkość monet. To dobry przykład, bo sprzęty z tej samej stajni.

Poczytałem te wątki. Optima przekracza mój budżet, bo kosztuje prawie 1800zł, więc nie biorę jej pod uwagę. Proxima ma niską częstotliwość i jest stosunkowo ciężka - czyli na monety chyba taka sobie, z tego co zrozumiałem, ale nadal jej nie skreślam. Cibola ma mega wysoką częstotliwość, ale brak wyświetlacza i dla niektórych przestarzała... nie znam więcej jej wad. Delta ma częstotliwość 7,8 i z cewką DD niby powinna dawać radę, ale z tekstu wynika, że cewka 8'' jest głębsza kosztem mniejszego pasa przemiatania.

Cytuj:
7,8 khz to częstotliwość na której wykrywacz bedzie czuły w całym zakresie detekcji zarówno na małe jak i wieksze monetki

To co jest w końcu lepsze? Cibola ze swoimi 16 kHz czy Delta z tym swoim 7,8? A cena bardzo przecież zbliżona?

Cytuj:
nie ma nic za darmo wysoka częstotliwość da ze dwa cm na złoto ale ujmie na srebro i miedz.

A to duży problem jest, bo się nie orientuję w takich szczegółach?

Przyszła mi do głowy taka myśl - czy zakopany pionowo słoik z monetami z nakrętką żelazną taką standardową, zostanie zlokalizowany przez wykrywacz z wycietym żelazem, czy to żelazo ukryje te monety i wykrywacz nie da rady i nie da sygnału(mowa o proximie, delcie, ciboli)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 września 2012, 19:12 
Generał Broni
Generał Broni

Chiny napisał(a):
Poczytałem te wątki. Optima przekracza mój budżet, bo kosztuje prawie 1800zł, więc nie biorę jej pod uwagę.
nie chodziło mi o zakup Optimy, tylko o porównanie wyciąganych przez nią i Proximę rodzajów monet. Optima zbierała dużo więcej monet drobnych, Proxima - większych. To ilustruje różnicę pomiędzy częstotliwościami z jakimi pracują wykrywacze.

Chiny napisał(a):
Proxima ma niską częstotliwość i jest stosunkowo ciężka
no, Rutusy nie są najlżejsze na świecie, ale dość solidne i można nimi walić w drzewa i kamienie specjalnie się nie przejmując (czego zdecydowanie jednakże nie polecam... ;)). Po 10 godzinach pracy to bolą nogi od chodzenia i plecy od nachylania się, ale ręka dalej chodzi luźno... :lol:

Chiny napisał(a):
i z cewką DD niby powinna dawać radę, ale z tekstu wynika, że cewka 8'' jest głębsza kosztem mniejszego pasa przemiatania.
to typowe, że dla tych samych wymiarów cewka DD jest płytsza od CC, niezależnie od wykrywacza.

Chiny napisał(a):
Cibola ze swoimi 16 kHz czy Delta z tym swoim 7,8? A cena bardzo przecież zbliżona?
jak było pisane wcześniej dla 16kHz wyciągniesz więcej małych i głębokich obiektów, a masz szansę pominąć głębokie i duże obiekty, dla 8kHz będziesz miał szansę pominąć część głębokich, małych obiektów, ale za to może być więcej więcej dużych, głębokich obiektów.
Jeśli obiekty będą zalegać na płytkich i średnich głębokościach - bez różnicy, który wykrywacz.

Jeszcze jedno, zwykle sprzęty wysokoczęstotliwościowe, jako przeznaczone do wyłuskiwania "maleńtasów", mają bardzo dobre separacje celów, co znaczy, że potrafią rozróżniać bardzo blisko leżące siebie przedmioty, włącznie z typową sytuacją zalegania koloru w bezpośrednim sąsiedztwie żelaza ("maskowanie" koloru przez żelazo). Powinno być takie dodatkowe prawo Murphiego, że jeśli kolor może upaść gdziekolwiek, to na pewno upadnie koło żelaza... ;)

Jest to rzeczywiście dylemat - czy wybrać wyspecjalizowanego wysokoczęstotliwościowego drobnicowca, czy bardziej uniwersalnego średnio-częstotliwościowego masowca.

Chiny napisał(a):
Przyszła mi do głowy taka myśl - czy zakopany pionowo słoik z monetami z nakrętką żelazną taką standardową,
he, he, na pewno da ci sygnał koloru, bo taka nakrętka jest albo ocynkowana (a to już kolor) albo przerdzewiała (więc zwykle też da sygnał na kolor), nie mówiąc o wielkości nakrętki, która to wielkość też będzie zwykle identyfikowana już w rejestrach koloru.

Inna rzecz - można przemiatać sygnał również cewką ustawioną pod kątem, w takiej sytuacji może się odezwać identyfikacja monet. Tyle, że przy różnych monetach w słoiku dostałbyś przysłowiową "kakofonie"... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 września 2012, 06:17 
Porucznik
Porucznik

Chiny napisał(a):

To co jest w końcu lepsze? Cibola ze swoimi 16 kHz czy Delta z tym swoim 7,8? A cena bardzo przecież zbliżona?

Jakie 16 kHz? , Cibola ma 14kHz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 września 2012, 08:33 
Kapitan
Kapitan

Chiny napisał(a):
i z cewką DD niby powinna dawać radę, ale z tekstu wynika, że cewka 8'' jest głębsza kosztem mniejszego pasa przemiatania.

Chyba nie do końca tak to wygląda... cewka koncentryczna ma zawsze mniejszy zasięg od DD .... to wynika z konstrukcji.... zasadniczo cewki DD maja lepszy zasięg, lepszą separację i działają prawie po całej swojej długości. ale są mniej precyzyjne, lubią dawać 1-3 sygnałów dla płytko leżących znalezisk,
cewki koncentryczne mają większą POWIERZCHNIE detekcji ale nie efektywna!!!!!!!

przykład cewka dd 10" i cewka koncentryczna 10":

koncentryczna dla 10" srednicy ma srednicę wewnętrzna o około 40-50% mniejszą... efektywna detekcja jest dla średnicy pomiędzy czyli koło 7,5" a najsilniejsza tylko w pkt centralnym... przy czym zasięg od środka do krawędzi dość szybko maleje, TO DLA TEGO KONCENTRYCZNE CEWKI SA TAK PRECYZYJNE!!!
zatem w koncentrycznej przemiatamy okręgiem 7,5" o dosc dużej powierzchni... ale tylko 7,5" średnicy..

w cewce 10"DD efektywna detekcja jest dla średnicy 95-105% !!!!!! czyli cewka łapie całą swoją DŁUGOŚCIA!!!!!! szerokość tego pola będzie MAŁA więc powierzchnia detekcji też mała ale efektywnie przemiatamy CAŁĄ DŁUGOŚCIĄ 10" !!!!
dodatkowo przez to że szerokość pola detekcji jest mała, cewki DD mają lepszą separację

w praktyce ceka 7"DD miałaby podobny zasięg i pole przemiatania co koncentryczna cewka 10"

Sam testowałem 5"DD i 8" koncentryka.... pole przemiatania w 5" podobne, zasięgi podobne ze wskazaniem na 5"DD in plus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 września 2012, 22:49 
Generał Broni
Generał Broni

No, nie wygląda do końca tak, bo na początek, to oba typy cewek przy skanie przedmiotu w bezpośredniej bliskości cewki będą dawać wielokrotny sygnał, z uwagi na detekcję wszystkimi fragmentami cewek nadawczej i odbiorczej w czasie przechodzenia nad przedmiotem.

Co do efektywnej szerokości przemiatania to przy koncentrycznej jest to w praktyce średnica cewki wewnętrznej, więc ja bym powiedział, że typowo to tylko ~50% max średnicy cewki. Dlatego przesunięcie cewki DD do przodu może być o 50..70% średnicy wzdłużnej, a cewki CC to co najwyżej 50%, a po prawdzie to nie więcej jak 25%, żeby wykorzystać efektywnie czułość cewki CC.

A co do zasięgów, to rozrysuj sobie cewkę CC oraz DD i zobacz, jak rozkładają się gęstości mocy, w wyniku czego obie mają takie a nie inne charakterystyki przemiatania (stożek w formie paraboli w CC i trapez w przypadku DD) oraz głębokości. I dlaczego CC w punkcie centralnym może być głębsza od DD (te same średnice i wykrywacze).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 07:21 
Kapitan
Kapitan

_cheetah_ napisał(a):
No, nie wygląda do końca tak, bo na początek, to oba typy cewek przy skanie przedmiotu w bezpośredniej bliskości cewki będą dawać wielokrotny sygnał, z uwagi na detekcję wszystkimi fragmentami cewek nadawczej i odbiorczej w czasie przechodzenia nad przedmiotem.

Co do efektywnej szerokości przemiatania to przy koncentrycznej jest to w praktyce średnica cewki wewnętrznej, więc ja bym powiedział, że typowo to tylko ~50% max średnicy cewki. Dlatego przesunięcie cewki DD do przodu może być o 50..70% średnicy wzdłużnej, a cewki CC to co najwyżej 50%, a po prawdzie to nie więcej jak 25%, żeby wykorzystać efektywnie czułość cewki CC.

A co do zasięgów, to rozrysuj sobie cewkę CC oraz DD i zobacz, jak rozkładają się gęstości mocy, w wyniku czego obie mają takie a nie inne charakterystyki przemiatania (stożek w formie paraboli w CC i trapez w przypadku DD) oraz głębokości. I dlaczego CC w punkcie centralnym może być głębsza od DD (te same średnice i wykrywacze).

w każdej wypowiedzi jest racja... ze swojej strony piszę jak jest w praktyce,,, miałem możliwość porównywać i tak to wygląda "naocznie" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 10:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja dodam od siebie jako praktyk że cewki DD mniej tracą zasięgu w gruncie na mniejsze cele od porównywalnych cewek koncentrycznych :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 15:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cytuj:
jak było pisane wcześniej dla 16kHz wyciągniesz więcej małych i głębokich obiektów, a masz szansę pominąć głębokie i duże obiekty, dla 8kHz będziesz miał szansę pominąć część głębokich, małych obiektów, ale za to może być więcej więcej dużych, głębokich obiektów.

To niech zrobią przełącznik, to sobie będę cykał między częstotliwościami, a nie robią cyrk - 14kHz i trzy rodzaje ustawień - 14, 10, 7 i już(np. w takiej Ciboli) :D

Cytuj:
Jest to rzeczywiście dylemat - czy wybrać wyspecjalizowanego wysokoczęstotliwościowego drobnicowca, czy bardziej uniwersalnego średnio-częstotliwościowego masowca.

Dokładnie, to jest naprawdę problematyczne. Najgorsze, że nie ma reguły - przecież idąc szukać nikt nie nastawia się na duże lub małe monety(tylko czesałby wszystko najchetniej) - przynajmniej dla mnie to już lekka przesada - raczej kupując niespecjalnie drogą wykrywkę, trzeba coś wybrać na zasadzie "no trudno", znajdzie więcej takich a takich na większych głębokościach a reszta zostanie dla poszukiwaczy z lepszym sprzętem :) .
Ale może rozwiązanie problemu Delta 4000 DD a Tesoro Cibola leży gdzie indziej niż w głównym nurcie głębokość/wielkość/koncentryk/DD znaleziska - bo jak widać pogodzić się tego nie da - a w porównaniu dwóch innych elementów - Delta ma wyświetlacz i jest tańsza o 200zł, Cibola go nie ma i jest droższa o 200zł... Oczywiście nie wiem, czy lepiej na słuch brać czy patrzeć na cyferki, bo doświadczenie mam małe, ale... jak nie kijem... Może tutaj jakieś sugestie, bo w kwestii czułości to ja nie potrafię się zdecydować :?

Swoją drogą jakby w zestawie były dwie cewki jak dawniej, to brałbym Deltę i miał spokój :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 17:49 
kapral riese1968
kapral riese1968

Chiny napisał(a):
... to jest naprawdę problematyczne. Najgorsze, że nie ma reguły - przecież idąc szukać nikt nie nastawia się na duże lub małe monety(tylko czesałby wszystko najchetniej) - przynajmniej dla mnie to już lekka przesada - raczej kupując niespecjalnie drogą wykrywkę, trzeba coś wybrać na zasadzie "no trudno",

... jeszcze nie kupiłeś tego wykrywacza? :roll: Już dawno mogłeś latać po poletkach a tak lada moment zima. Proponuję jeszcze pociągnąć te rozważania tak no powiedzmy do wiosny a przez ten czas co miesiąc coś wrzucić do skarbonki, na wiosnę założysz wątek Ace150 czy coś, tam coś tam i zabawa zacznie się od nowa ;)
Wspomniałeś coś o 2 cewkach... może to dobrze, że ich nie masz... stanąłbyś przed polem i którą użyć miałbyś dylemat. Zawsze mogłbyś je przelecieć raz jedną raz drugą a i tak nie wszystko byś zebrał bo tak to już jest. Poco Ty myślisz o takich sprawach :? to ma być przygoda i przyjemność a chodzenie i myślenie ile rzeczy zostaje za Tobą to katorga, którą masz na własne życzenie.

Wiesz, że są ludzie którzy mają super sprzęty a nie umieją ich nastawić, że są ludzie którzy szukają w takim tempie jakby biegli na autobus, że są ludzie którzy machają cewką jak cepem? Można śmiało wchodzić na pole po nich bo to tak jakby nikogo tam nie było. Chodziłem z ludźmi z lepszymi sprzętami i nie uważam żebym od nich odstawał, chodzą z kanarkami (250) i też ode mnie nie odstają, wszystko to kwestia wiadomości, szczęścia i sposobu szukania a reszta to dorabianie ideologii do faktów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Chiny napisał(a):
o niech zrobią przełącznik, to sobie będę cykał między częstotliwościami, a nie robią cyrk - 14kHz i trzy rodzaje ustawień - 14, 10, 7 i już(np. w takiej Ciboli) :D
a, nie ma problemu - Deus XP...

Chiny napisał(a):
Oczywiście nie wiem, czy lepiej na słuch brać czy patrzeć na cyferki, bo doświadczenie mam małe, ale...
słuch i kopanie, cyferki dodatkowo...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 października 2012, 11:27 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cytuj:
... jeszcze nie kupiłeś tego wykrywacza? Już dawno mogłeś latać po poletkach a tak lada moment zima. Proponuję jeszcze pociągnąć te rozważania tak no powiedzmy do wiosny a przez ten czas co miesiąc coś wrzucić do skarbonki, na wiosnę założysz wątek Ace150 czy coś, tam coś tam i zabawa zacznie się od nowa

Jak już wspomniałem wcześniej, postanowiłem wstrzymać się i poświęcić cierpliwie ten sezon dla przyszłej nagrody w postaci większego funduszu na wykrywkę. Dzięki temu mam wiekszy wybór i skupiam się na waszych sugestiach, przed dokonaniem zakupu, bo cwaniakowanie po ACE150 nie byłoby z mojej strony zbyt rozsądne ;)

Cytuj:
Wspomniałeś coś o 2 cewkach... może to dobrze, że ich nie masz... stanąłbyś przed polem i którą użyć miałbyś dylemat. Zawsze mogłbyś je przelecieć raz jedną raz drugą a i tak nie wszystko byś zebrał bo tak to już jest.

Chciałem dać drugą kumplowi, żebyśmy razem machali...
Raczej nie latałbym po jednym polu dwa razy z dwoma cewkami. Miałem na myśli praktykę i sprawdzenie działania tak jednej jak i drugiej, zabierając na różne miejscówki raz jedna a raz drugą - nauczyłbym się czegoś :)

Cytuj:
Ty myślisz o takich sprawach to ma być przygoda i przyjemność a chodzenie i myślenie ile rzeczy zostaje za Tobą to katorga, którą masz na własne życzenie.

Nigdy nie miałem takiej myśli, że coś zostawiam(jak już, to że "nie znajduję" ;) ) a juz na pewno nie spędza mi to snu z powiek, bo na szczęście mam inny charakter i nie zawracam sobie głowy pierdołami. Powiem tak - tu głównie się rozchodzi o przygodę jak z Indiana Jonesa, jednak gdybyś się nałaził i nie zobaczył tej już przysłowiowej nawet boratynki na oczy, która dla większości z was wala się po ulicach, na pewno postarałbyś się coś zmienić, by twoje poszukiwania stały się w końcu chociaż trochę owocne - stąd takie moje drążenie tematu zakupu wykrywki i chęci zrozumienia zasad oraz udoskonalenia sporządzania planów wypadów, bo wbrew pozorom sprawia mi to niesamowitą przyjemność :)

Cytuj:
Chodziłem z ludźmi z lepszymi sprzętami i nie uważam żebym od nich odstawał, chodzą z kanarkami (250) i też ode mnie nie odstają, wszystko to kwestia wiadomości, szczęścia i sposobu szukania a reszta to dorabianie ideologii do faktów.

Oczywiście, że tak ale szczęściu trzeba pomóc, trochę zawsze zainwestować w sprzet, który łączy się bezpośrednio ze skutecznym poszukiwaniem, poświęcić czas na planowanie, a skoro ktoś już zamierza wydać pieniądze na lepszy wykrywacz, to chociaż powinien postarać się o dokonanie najlepszego wyboru z możliwych - a reszta tak jak piszesz - wiadomości i szczęście

Cytuj:
a, nie ma problemu - Deus XP...

Dzięki za cynk! Nikomu nie powiem, że będą niedługo w promocji za ok.1,5tyś. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 października 2012, 14:43 
kapral riese1968
kapral riese1968

Rozumiem :) ... dobre przygotowanie to połowa sukcesu :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 16:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Znalazłem taki oto ciekawy test wykrywek:

http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/iron_test.htm

Jest tam Cibolka, ale nie widzę Delty, a szkoda - ciekaw jestem jakby sobie poradziła z tymi "przeszkodami".
Czy test Ciboli można uznać za udany jak na wykrywacz z niższej półki?

A tu kolejny... http://www.youtube.com/watch?v=F2ahz5C-04A

Jak to możliwe, że Cibola bije na głowę Deltę w zasięgu w aż takim stopniu? Pas przemiatania też ma większy niż Delta??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 17:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeszcze zwlekasz zaraz sypnie śniegiem
Tu masz bezpośrednie porównanie nie byle jakie a na monecie z gwoździem ustawionym bezpośrednio na monecie w pozycji w poprzek i wzdłuż
http://www.youtube.com/watch?v=xJmPqE4hjWc

Ten drugi link co wkleiłeś nie należy traktować poważnie , jego miejsce powinno być w dziale humor rozrywka :lol:

Panowie kto w pustej dziurze testuje ... źle dostrojone wykrywacze mogą reagować na samą pustkę bez monety czyli to jest zupełnie niemiarodajne tak że do du....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]