Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 00:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus Proxima 5.0 ustawienia - praca w terenie i ciekawo
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 12:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co prawda mam 2.0 ale często chodzę na -90. Po prostu na sygnał na żelazo nie zwracam uwagi na polach. O częstotliwości jedni piszą że na małe przedmioty zwiększać na większe zmniejszać. Znalazłem gdzieś wypowiedź Rutusa, że to jest tak mała zmiana częstotliwości która nie wpływa na detekcję metali a tylko na zakłócenia. Chodzę z kolesiem który ma Argo i jeśli musimy iść obok siebie to on daje dwa na dól a ja dwa do góry i już się Rutusy "nie widzą"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 14:22 
Generał Broni
Generał Broni

Tomb750 napisał(a):
Znalazłem gdzieś wypowiedź Rutusa, że to jest tak mała zmiana częstotliwości która nie wpływa na detekcję metali a tylko na zakłócenia.
Gdzieś jest też inna wypowiedź, że odstrojenie od częstotliwości głównej to spadek zasięgu tego wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 21:41 
Podporucznik
Podporucznik

a jak ustawiacie korekcje kamieni? ja dzisiaj chodziłem na -10 i przyjemnie się chodzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 17:13 
Podporucznik
Podporucznik

Odświeżam - mam to samo pytanie czy ktoś chodzi na korekcji kamieni -10 ? :_

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 20:59 
Podporucznik
Podporucznik

No ja chodzę kolejny sezon od -5 do -10 zależny czy pola czy nieużytki. A wzm. audio (15)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 21:03 
Podporucznik
Podporucznik

I to się sprawdza ? Pod kątem monetek czy na ogół ? Mógłbyś coś więcej napisać ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 22:36 
Podporucznik
Podporucznik

Powiem tak. Jeżeli ustawie korekcje na -5 to nie mam pojedynczych piknięć które strasznie mnie irytują. I nie trzeba wycinać ostatniego kwadracika bodajże od +84 do +90. A wzmocnienie audio to po prostu te bardzo głębokie sygnały nie będą wskazywane, a zazwyczaj one są źle dyskryminowane.
A jak bardzo czyste pole to dyskryminacja -45 (dopiero chodzę ze 4-5 miesięcy z tym sprzętem dlatego nie -90 ) i kpie każdy sygnał, nawet na żelazo.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 23:06 
Podporucznik
Podporucznik

Cenna wskazówka - też irytują mnie takie sygnały. Sprawdzę to w terenie. Z dyskryminacją bawię się również bo zaczynałem ustawiać od -10 a teraz juz ustawiam tak jak Ty no ale wiadomo kopać żelastwo trzeba wtedy przeróżne :) chociaż może tam być też jakaś perełka. Ze wzmocnieniem audio nie eksperymentowałem bo naczytałem się jak to ma optymalnie wyglądać i się boję ale spróbować pokombinować trzeba. Jak na razie też zamknięty dla mnie jest temat chodzenia w połączonych trybach ale to ze względu na małe doświadczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 23:30 
Podporucznik
Podporucznik

Chwilkę chodziłem na mixturze :) Parę monetek się trafiło. Ale za duża kakofonia jak dla mnie. Wole bardzo dobrze pojąc dynamika i się z nim osłuchać. Bo można powiedzieć że zaczynam od nowa, nowy sezon, się pozapominało trochę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 00:34 
Podporucznik
Podporucznik

No ja też próbowałem i ten sam problem. Trzeba osłuchać się z wykrywką i wtedy można przejść do tego trybu :) Ja teraz przyjmuję taktykę aby w czystym terenie kopać na statyku a jak śmieci to na dynamiku chociaż zostaje ten niedosyt zawsze w 2 przypadku, że coś można pominąć. Planuje też pozakopywać coś i robić testy chociaż jak wiadomo nie będzie to to samo co pierwotne ułożenie fantów w gruncie itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 maja 2013, 14:48 
Szeregowy
Szeregowy

Witam !!! Jestem tutaj nowy pozdrawiam wszystkich !!!! Mam pytanko odnośnie proximy V5 nie mogę sobie poradzić z ustawieniami na monetki :? :? Może ktoś podpowie jak to ustawić -zaczynałem od kanarka 150 potem 250 a teraz do robiłem sie rutusa i nie moge sobie z nim poradzic Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 maja 2013, 16:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Proxima to prosty sprzęt nie wiem co w nim chcesz ustawiać, dostrajasz do gruntu ustawiasz czułość tak aby była stabilna następnie dyskryminacje, możesz sobie jeszcze ustawić wzmocnienie audio co to poczytaj w instrukcji i to tyle.Po 4 letnim użytkowaniu Proximy mogę śmiało stwierdzić,że do szukania monet istnieją o wiele lepsze wykrywacze. Co innego militaria, statyk konkret chodź doskwiera tu brak dyskryminacji, dynamik też bardzo głęboki może zadziwić. Poważna wada Proxy to brak możliwości ręcznego strojenia do gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 11:02 
Chorąży
Chorąży

zamierzam kupić sobie proxę i ciekawi mnie jedna rzecz. na stronce jest napisane , że wykrywacz jest rozkładany na 3 części. i tu zastanawiam się czy jest możliwe przetransportowanie wykrywacza i złożenie go dopiero na miejscówce ? czy żeby go z powrotem z montować potrzebny jesteś zestaw narzędzi i dyplom mechanika ? : )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

Barney napisał(a):
że wykrywacz jest rozkładany na 3 części. i tu zastanawiam się czy jest możliwe przetransportowanie wykrywacza i złożenie go dopiero na miejscówce ?
Po to właśnie wykrywacz składa się z trzech części...

Barney napisał(a):
czy żeby go z powrotem z montować potrzebny jesteś zestaw narzędzi i dyplom mechanika ? : )
Nie trzeba dyplomu mechanika. Rurki stelaża wchodzą jedna w drugą, zatrzaskują się same zatrzaskiem kulkowym, a na koniec dokręca się ręką pierścień zaciskający. Ot i cała filozofia. Zero narzędzi...

Barney napisał(a):
zamierzam kupić sobie proxę
Zastanów się dobrze nad wyborem cewki. A jak masz jeszcze trochę kasy to pomyśl poważnie nad Argo. To inna bajka jest...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 12:41 
Chorąży
Chorąży

na samym początku myślałem o argo jednak sprzedawca odradził go jako zbyt trudnego w obsłudze dla laika i polecił proxę : / . w sumie to już nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]