Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki wykrywacz kupić?
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2016, 19:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dopisałem do listy Whitsa Spectre V3i, sprzęt najwyższej klasy tylko nie dla żółtodziobów bo zwykle kończy się to szybką sprzedażą wykrywacza

Wybór zaczął bym od przyglądnięcia się pierwszej trójce

1. White's Spectra V3i
2. Fisher F75 LTD DST
3. Teknetics T2 LTD/SE DST (zielonego T2 bez LTD i DST nie brał bym pod uwagę)

4. White's MXT Pro

5. Minelab CTX 3030
6. Minelab E-track

7. XP Deus
8. Minelab X-Terra 705

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 marca 2016, 11:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

1. Minelab CTX3030 Standard Pack z sondą (cewką) 11”DD zawiera: detektor CTX3030 z POLSKIM
językiem menu, sonda (cewka) 11”DD,
osłona sondy, ładowarka sieciowa,
dedykowany akumulator Li-ion, adapter na
baterie, bezprzewodowy odbiornik
słuchawkowy WM10, ładowarka
samochodowa, słuchawki KOSS, kabel USB

cena: 9299 zł

2. Minelab E-Trac z sondą (cewką) 11”DD zawiera: detektor E-Trac z POLSKIM
językiem menu, sonda (cewka) 11”DD,
osłona sondy, ładowarka sieciowa,
dedykowany akumulator NiMh, adapter na
baterie, słuchawki KOSS, kabel USB,

cena: 5899 zł

3. XP Deus -
4. Fisher F75 LTD DST - podobno problemy z polskim serwisem

Dostałem odpowiedz z pobliskiego sklepu - gdzieś 8 kilometrów. Dwa pierwsze na zamówienie. Trzeci mają na stanie - czekam na cenę. Co do czwartego to szukają. Tylko zamówić - w ciągu 2-3 ma być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 marca 2016, 15:33 
Plutonowy
Plutonowy

Kolba jest autoryzowanym serwisem Fishera w Polsce, więc te opinie są już nieaktualne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 marca 2016, 19:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Eksploratorium.eu napisał(a):
Co do Minelaba, to firma ma poważne problemy obecnie i uważałbym z kupowaniem nowych sprzętów. Co do reklamowania tutaj Deusa, to należy pamiętać, że nie jest to szczególnie uniwersalny detektor. Do tego mała poprawka - do Deusa XP robi cewkę two-box nie ramę.

W czym nie jest Deus uniwersalny?
W sumie mało jaki wykrywacz jest tak uniwersalny...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 marca 2016, 07:06 
Kapitan
Kapitan

Mi w deusie brakuje cewki snajperki - miarą uniwersalnego wykrywacza niewątpliwie jest dostępność do całej gamy cewek. Niestety często zdarza się tak, że tylko mała snajperka poradzi sobie w mocno zaśmieconym terenie - gdzie tak naprawdę jeszcze można coś ciekawego trafić. Mit cewki uniwersalnej niestety pokutuje nadal i stara się nam wszystkim wmówić, że cewki 9-tki, 11-tki są uniwersalne i na każde warunki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 marca 2016, 16:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Który wykrywacz? W tym zakresie cenowym nie ma specjalnego znaczenia. Czy wydasz 4 tyś czy 8 tyś, jeśli nie polubisz i nie zrozumiesz działania sprzętu a co najważniejsze nie będziecie razem współpracować, to polegniesz na polu. Przegrasz np. ze świetnym operatorem o wysokich umiejętnościach posługiwania i rozumienia sprzętu klasy np. XP GMP. Fachowiec z GMP zawsze trafia fanty i wraca do domu uśmiechnięty.
Dobierz sprzęt do własnych preferencji poszukiwań oraz sposobie komunikacji z nim. Tak naprawdę to liczą się umiejętności.
Kolega z kanarkiem 250 wymiata lepiej niż drugi znajomy ze sprzętem za 5 tyś. Dlaczego? Ten pierwszy szuka fantów za pomocą detektora i doskonale go rozumie i świetnie się "dogadują" a ten drugi biega po polu, trzyma detektor sądząc, że sam będzie wyszukiwał... mówiąc w wielkim skrócie.
Bez względu na posiadany sprzęt, obowiązują pewne zasady, które określają skuteczność poszukiwań. Sposób prowadzenia cewki, tempo przemiatania, szybkość przemieszczania się, itd... Niby każdy to wie ale ...
W swojej okolicy chodzę z GMP tylko po już przeszukanych, przerytych miejscówkach, nawet tych niedawno przeszukiwanych. Nie trafiłem jeszcze na dziewiczą miejscówkę. Zdziwiłbyś się co wyciągam, w jakich ilościach po rzekomych specach i super sprzętach.
Powodzenia w terenie, z pozdrowieniami :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 marca 2016, 19:38 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

witam mam pytanko czy to prawda że chinole podrabiają e traca :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 18:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam pytanie. Czas pracy minelab E Trac na akumulatorze i na bateriach? XP Deus piszą że około 27 godzin.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 18:44 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
Mi w deusie brakuje cewki snajperki - miarą uniwersalnego wykrywacza niewątpliwie jest dostępność do całej gamy cewek. Niestety często zdarza się tak, że tylko mała snajperka poradzi sobie w mocno zaśmieconym terenie - gdzie tak naprawdę jeszcze można coś ciekawego trafić. Mit cewki uniwersalnej niestety pokutuje nadal i stara się nam wszystkim wmówić, że cewki 9-tki, 11-tki są uniwersalne i na każde warunki.

Benek, a po co ci snajperka, jak możesz reaktywność podnieść nawet do 5 ? Z multitonami daje pełen obraz tego co jest pod cewką. Chyba powinieneś więcej chodzić z Deusem, a mniej o nim pisać, bo póki co to wszystko źle. Pomijając fakt, że Deus lite to tak naprawdę tylko pół Deusa to snajperki do niego naprawdę nie potrzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 19:06 
Kapitan
Kapitan

BRAT_MIH napisał(a):
benekpe napisał(a):

Benek, a po co ci snajperka, jak możesz reaktywność podnieść nawet do 5 ? Z multitonami daje pełen obraz tego co jest pod cewką. Chyba powinieneś więcej chodzić z Deusem, a mniej o nim pisać, bo póki co to wszystko źle. Pomijając fakt, że Deus lite to tak naprawdę tylko pół Deusa to snajperki do niego naprawdę nie potrzeba.

Mam wrażenie, że chyba nigdy nie chodziłeś ze snajperką - w mocno zaśmieconym terenie, taka cewka to absolutna podstawa.
Co do deusa, to chodzę z nim intensywnie - mam wgranych kilka tzw eksperckich programów, jednak one są dla mnie niestety zbyt hałaśliwe i wracam do moich dwóch zmodyfikowanych programów - zawsze chodzę na zerowej dyskryminacji i na full tonach. Jednak mając porównanie z innym sprzętem uzbrojonym w snajperkę, świadomie i odpowiedzialnie twierdzę, że ustawienia w deusie to nie wszystko - nawet z wysoką reaktywnością nie ma tak dobrej separacji jak inne wykrywacze z typową snajperką. Deus z małą cewką 9-tką średnio sobie radzi z maskowaniem przez żelazo, nawet na szybkich ustawieniach.
Powtarzam, że nie ma cewek uniwersalnych - snajperki świetnie się sprawdzają na śmietnikach, jednak są stosunkowo płytkie - ale w takich sytuacjach trzeba jednak wybrać jakiś kompromis. Delikatne dosłownie centymetrowe ruchy cewką potrafią namierzyć kolorek obok żelaza - piękne stabilne sygnały na kolor - tam gdzie większa cewka nie ma żadnych szans - nawet deusowa :) I nie piszę tego bynajmniej złośliwie, bo opisuję jedynie moje spostrzeżenia z terenu.
Może jak zrobi się cieplej to nagram jakieś filmiki z udziałem deusa i analoga ze snajperką. Póki co nie będę nic nikomu na siłę udowadniał, bo i po co?
Co do deusa, to nie sądzę bym go używał jak jakiegoś kastrata - wyłączam wszystkie zbędne filtry, używam zalecanych kombinacji istotnych parametrów w programach fabrycznych i eksperckich, sprawdzam grunt przy każdej zmianie pola i....czuję pewien niedosyt...z czasem coraz większy i większy - niestety. Jednak z uwagi na jego genialną ergonomię póki co nie myślę o jego sprzedaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 19:40 
Generał Broni
Generał Broni

Przedobrzyłeś co nieco - stąd hałaśliwość. Dyskryminację daj na dwa, zasięg zmniejszy się w milimetrach, a komfort w słuchawkach znacznie wzrośnie. I jak zrobisz to porównanie snajperki i Deusa z wysoką reaktywacją to wrzuć film na forum, bo jakoś nie wierzę w to maskowanie przez żelazo. A już naprawdę dużo śmietników przelatałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 20:29 
Kapitan
Kapitan

Tak zrobię.
Nigdy nie udało mi się namierzyć deusem monety pod większym kawałkiem żelaza - jeśli zasygnalizował kolor w takiej sytuacji, to tylko dlatego że kawałek żelaza bił na kolor a nie zalegająca pod nim moneta. Wtedy zawsze sygnalizował kolor bez względu na to, czy moneta była pod żelazem czy nie.
Miałem taki wykrywacz, który potrafił poprawnie to zasygnalizować - jednoczesny sygnał na żelazo i kolor - zainteresowanym mogę podesłać film z jego udziałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 23:31 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe dobrze prawi - nic nie zastąpi snajperki, czyli jakości sygnału pierwotnego (z anteny cewki). Elektroniczna obróbka dopomaga, ale żeby dać dwa sygnały leżących bardzo blisko siebie metali o różnej przewodności, to w sygnale z anteny cewki detektora VLF MUSI być już ich, chociaż śladowe, rozróżnienie.

Nie ma cudów - snajperka jest niezastąpiona - nie zawsze i nie wszędzie, ale tak jest.

Z tym, że dla mnie Deus, to jak już kiedyś pisałem, sprzęt głównie dla mas, a te nie lubią chodzić po jednym jęku żelaza, dlatego, jak domniemywam, XP nie zdecydował się wypuścić snajperki. A dla garstki maniaków czyszczących śmietniki nie warto, bo po to są inne, bardziej specjalizowane sprzęty, które zapewne położą Deusa na łopatki na rzeczywistym śmietniku.

Podobną filozofię ma chyba Rutus - tam też nie ma snajperki...

Za to do smętasa mam trzy cewki: 30 / 25 / 20cm i dwudziestka, w pewnych miejscach sprawuje się po prostu najlepiej... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 00:33 
Plutonowy
Plutonowy

BRAT_MIH napisał(a):
Przedobrzyłeś co nieco - stąd hałaśliwość. Dyskryminację daj na dwa, zasięg zmniejszy się w milimetrach, a komfort w słuchawkach znacznie wzrośnie. I jak zrobisz to porównanie snajperki i Deusa z wysoką reaktywacją to wrzuć film na forum, bo jakoś nie wierzę w to maskowanie przez żelazo. A już naprawdę dużo śmietników przelatałem.

No bez jaj, to jest wykrywacz VLF i fizyki nie oszukasz, to oczywiste, że mniejsza cewka to lepsza separacja, a zwiększanie reaktywności nic nie da kiedy duże żelazo i kolorek jest pod powierzchnią cewki, po prostu "pole" wykrywacza zostanie "pochłonięte" przez większy obiekt, co przy np. 5 calowej nie ma miejsca, bo jej zasięg jest ograniczony.

Zresztą weź sobie duży klucz, daj monetkę 10-15cm od niego, i baw się ustawieniami deusa, choćbyś co zrobił to jej nie wykryje, a przy mniejszej cewce, podczcas przemiatania klucz nie będzie się znajdował w jej "zasięgu", i uzyskasz o wiele lepszy efekt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 12:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzisiaj kupiłem XP Deus + słuchawki WS5 + walizka + etui na ramię.Aktualnie rozpakowuje sprzęt.Pierwsze wrażenia to to że wszystko jest ładnie zapakowane.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]