Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 13:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kilka pytań o ustawienia x terra 705
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2012, 13:05 
Generał Broni
Generał Broni

Ja po plaży biegam Wyłącznie ze snajperką :1 - daje radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2012, 14:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mówisz o tej malutkiej snajperce o średnicy chyba 15cm ????
No to zdecydowanie nie jest to najlepszy pomysł jak na plaże. Na plaży liczy się szybkość i dobre pokrycie terenu czyli preferowane są większe cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2012, 21:59 
Major
Major

No i po testach z monetką .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2012, 22:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Skibens napisał(a):
No i po testach z monetką .

Napisz coś więcej, jak testy wyszły, czy moneta była żółta?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2012, 22:50 
Major
Major

Witam dziś poszła do testów monetka 1 Silber Groschen znaleziona moją XT 705 18.75DD.
Do testów dołączył kolega z Omegą 8000 cewka standard 10 cali elipsa ( gratuluje sprzętu).
No jak już był Teknetics to sprawdziłem złotko i poszła znowu moja obrączka.
Wyniki Terry jak z poprzedniego testu ,ale za to kolegi Omega super obrączka na sztorc 20 cm i na all metal skaczące sygnały ale do kopania , X Terra milczała niestety. Z 5 cm Omega stabilny odczyt chyba + 55 Tereska -6 +16 -6 +16 sygnał pół na pół.
Czas na monetkę Silber G. słabej jakości sreberko sygnał na powierzchni +18 , 10 cm pod + 16 stabilny to samo Omega tylko inne id nie pamiętam. Dołek na ok 20 cm X T uparcie – 6,-6,-6, kolegi czyste sygnały do kopania jeszcze raz gratki sprzętu. Moneta na sztorc Omega słabe wskazania może do kopania może nie Terra MILCZY nic echo. Podobno 18.75 to kosa na drobnicę przepraszam jaką , po dzisiejszych testach załamka może robię coś źle albo sprzęt walnięty sam nie wiem. Potwierdza się że 18 dd ma słaby zasięg , 10 12 cm cewka się sprawdza ale głębiej to porażka (chyba że mam coś nie tak ze sprzętem). Może cewka 7.5 by powalczyła sam nie wiem mam dziś dola. Ustawienia to pojechałem nawet z czułością na 30 żeby tą obrączkę namierzyć niestety, balans gruntu robiony przed wykopaniem dołka na ziemi bez sygnałów i oczywiście noise cancel . Czy coś robię źle ??? Jedyne pozytywy to że wszystko do 10 cm jest moje no ale co z tego jak kolega ma to samo plus większy zasięg. Pozdrawiam. Kopie dopiero od 3 m-cy może tu jest problem ale przynajmniej nie robię testów w powietrzu. Hey Pozdrowionka dla wszystkich detektorystów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2012, 23:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Właśnie byłem pierwszy raz z cewką 18,75 na łące. W porównaniu do zasięgu mojej drugiej cewki 7,5 to wypada słabiutko :( Myślę, że ta 18tka już tak ma.
Pozdrawiam i jako pocieszenie powiem, że na polach kopię najgłębsze doły (z cewką 7,5) i jeszcze nic fajnego mi nie wyszło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2012, 16:29 
Major
Major

bartoorzel a mogbys zrobic z taka sama monetka test na 20 cm czy da ci takie same odczyty na -6 bo moze mam cos nie tak ze sprzetem. pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2012, 21:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

bartorzel napisał(a):
Właśnie byłem pierwszy raz z cewką 18,75 na łące. W porównaniu do zasięgu mojej drugiej cewki 7,5 to wypada słabiutko :( Myślę, że ta 18tka już tak ma.
Pozdrawiam i jako pocieszenie powiem, że na polach kopię najgłębsze doły (z cewką 7,5) i jeszcze nic fajnego mi nie wyszło.
Mam 7,5 i 18,75.Przez jakiś czas próbowałem chodzić z tą wyższej częstotliwości ale się nie da,za nerwowy jestem.Jest przesadnie moim zdanie czuła.Co do zasięgu,prób żadnych nie robiłem ale wydaje się zasięg podobny.Sondy koncentryczne.Teraz w zasadzie coraz rzadziej chodzę w teren,ale gdybym zaczynał i wiedział to co wiem,to nie wybrałbym Minelaba.Co do wskazań na wyświetlaczu,zdaje się że sporo zależy od rodzaju podłoża,szerf raz 16 w innym miejscu 28... :roll: Czyli kopać trzeba wszystko...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2013, 21:37 
Szeregowy
Szeregowy

tak sobie przeglądam te posty i nie wiem naprawdę o co chodzi dziś dopiero drugi raz byłem w terenie i nazbierałem tylko aluminium rzuciłem to wszystko na jedną kupkę aby nikt się już nie męczył,monetki żadnej nie znalazłem może dlatego że jej tam nie było :P ale nie rozumiem pewnej rzeczy,ustawiłem na dwójkę po pewnym czasie skala na maxa 30 cm głębiej okazało się że to metalowy zawias :? sprawdzam dołek kupkę z ziemią i nic więcej nie było przyłożyłem jeszcze raz i pokazało żelazo jak to możliwe!!! i jeszcze pytanie czy da się go jakoś ustawić żeby nie łapał aluminium?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2013, 23:21 
Generał Broni
Generał Broni

Longer, metalowy przedmiot zalegający w ziemi w otoczce tlenków żelaza będzie przez wykrywacz pokazany jako kolor, po wyjęciu go z ziemi, tlenki opadają i żelazo jest ...żelazem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 14:34 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki walbor62 w życiu bym się nie spodziewał,czyli w sumie wychodzi na to że trzeba kopać wszystko bo na ten przykład wykopałem polmosa i ustawiłem aby go już nie wykrywało,lecz po chwili znów go zakopałem i wykryło mi go tylko kreskę od skali obok,stwierdziłem że inaczej na a inaczej pod,ustawiłem wykrywkę po swojemu czyli na nie pasujące mi przedmioty włączyłem ignorancję lecz po chwili stwierdziłem że tak naczarowałem że zostało mi tylko parę wolnych kresek na skali ale śmieci odrzucone :1 szukam dalej chodzę jakiś czas i nic,wyjąłem więc z kieszeni dużą srebrną monetę i do piachu z nią,macham wykrywką i....i nic więc wychodzi na to że all metal i pompujemy bicepsy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 15:24 
Generał Broni
Generał Broni

@ longer: Id obiektu zależy od wszystkich możliwych czynników (materiał, kształt, wielkość obiektu, jego ułożenie i głębokość zalegania w ziemi, jego patyna, rodzaj i wilgotność gleby, ustawień wykrywacza, cewki, etc...), że nie należy na nie zwracać szczególnej uwagi, bo może się zmieniać w dużych granicach. To bardziej kwestia wiary, że to co się widzi na wskaźniku to rzeczywiście jest to, c o chcemy wykopać... A drut Al, o odpowiedniej długości, grubości i poskręcaniu może w zasadzie udawać wszystko... ;)

Z tymi bicepsami to może lekka przesada, trzeba nauczyć się słuchać wykrywacza a nie ślepić tylko w Id, to będziesz kopał tylko kolor (ten, niestety, trzeba kopać all...). Ja kiedyś zrobiłem statystykę (Rutus Optima) - przez 4 godziny chyba z osiemdziesiąt kilka obiektów, z czego tylko cztery to było oszukańcze Fe...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 20:14 
Szeregowy
Szeregowy

dzięki _cheetah_ zdaję sobie sprawę że to wszystko kwestia cierpliwości i poznania sprzętu,mam jeszcze pytanie do kolegów którzy chodzą ze słuchawkami w 705 mam jakieś dziwne wejście na słuchawki,jest z gwintem i nie znam się za bardzo na tym jakie słuchawki do tego kupić,czy muszą być jakieś specjalne do tego modelu czy mogę sobie kupić jakie mi się podobają,nie wiem nawet jakiej średnicy bo używam tylko i poda a w 705 jest dosyć duże to wejście,z góry dziękuje za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2013, 18:04 
Major
Major

Słuchawki z dużym jackem ci są potrzebne a poza tym tam nie ma żadnego gwintu. Poza tym żadne i pody żadne słuchawki douszne. Musisz wyciszyć się od otoczenia kup sobie słuchawki garreta albo kossa.
Tobie kolego naprawdę potrzeba pomocnej ręki abyś się nie zniechęcił może poszukaj kogoś kto coś podpowie w terenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2013, 09:43 
Szeregowy
Szeregowy

nie zniechęcam się tylko chciałem kupić sobie słuchawki skullcandy do muzy i przejściówkę na dużego jacka,pomyślałem sobie więc że dowiem się czy pasowały by do 705,a biorąc pod uwagę że to mój pierwszy wykrywacz to i drobne problemy wydają się być olbrzymie,dziękuję więc wszystkim którzy poświęcili czas by odpowiedzieć na moje pytania :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]