Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 22:54 
Porucznik
Porucznik

witam Robi,tak sądzę ,po pierwsze chciałem lekko odkurzyć post.następne ,chodziłem z EX II,ale muszę powiedzieć że dość mało(choć to pojęcie jest dość względne). następne to co sam powiedziałes EX-SE jest szybszy,czulszy na małe przedmioty,więc jest to dość spora przewaga. następnie odnośnie sprawdzenia EX-II z EX-SE jestem pewien ,że nie przeszkadza sprawdzić tych sprzetów na fabrycznych ustawieniach.dla tego że i EXII i EX-SE mozna wyżyłować w ten sam sposób,więc jest to miarodajne. następna sprawa to PIN-point jest to w EX-SE naprawde, fajna sprawa,działa prawie tak jak C.scope 1220XD,(ci co chodzili na tym pewnie wiedzą)-co mi się bardzo podoba. odnosnie czy czodziłem w tych samych miejscach na EXII i EXse ja nie /ale chodzilismy razem.więc na tym lekko kończę. pozdrawiam :666 ps .odnośnie ustawień to nie mam na ten temat nic do dodania na dzień dzisiejszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 09:23 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Arkadio.IE napisał(a):
następnie odnośnie sprawdzenia EX-II z EX-SE jestem pewien ,że nie przeszkadza sprawdzić tych sprzetów na fabrycznych ustawieniach.

:) :) :)

A jaką masz gwarancję, że marketingowo Minelab nie podstroił fabrycznych ustawień? :que

Niby te ustawienia są podobne, ale nie ma gwarancji, że wszystkie skale ustawień są liniowe i wartości odpowiadają sobie w obu modelach...

Dla mnie porównanie w tym trybie nie ma żadnego absolutnie znaczenia, bo nie mówi to nam nic o możliwości wykrywacza. Nawiasem mówiąc na tych ustawieniach też się zazwyczaj nie szuka ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 22:25 
Porucznik
Porucznik

witam Robi, odnosnie tego marketingu,tylko po co, aby po pewnym czasie się okazało, że tylko kolor zmienili za 3 tys ? Ja nie staje w obronie EX-SE,bo po co. jak dla mnie jest to bez znaczenia ,który jest lepszy 1/ 2 czy SE. :luv miałem zamiar kupić i kupilem :que .zobaczymy co z tego wyjdzie. ps.jeśli coś jest nawet lekko doskonalsze na febrycznych nastawach/to po ustawieniu dokładniejszym bedzie to chyba bardziej widoczne. a nastepna sprawa,nikt nie jest doskonaly/na fabrycznych ustawieniach chodzą początkujący,i się uczą.jeśli by tak nie było wszyscy poszlibyśmy błąd ortograficzny!!! do 8 klasy. ps.Robi bez urazy. pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2006, 09:17 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Arkadio.IE napisał(a):
witam Robi, odnosnie tego marketingu,tylko po co, aby po pewnym czasie się okazało, że tylko kolor zmienili za 3 tys?

Tak się czasami zastanawiam... :666 To żart, bo różnice oczywiście są. Swoją drogą skąd Ty wziąłeś te 3 tys.? :666

Arkadio.IE napisał(a):
ps.jeśli coś jest nawet lekko doskonalsze na febrycznych nastawach/to po ustawieniu dokładniejszym bedzie to chyba bardziej widoczne.

Bardzo odważne stwierdzenie. Jak widać moje argumenty do Ciebie nie trafiają. Zauważ, że ja nie neguję jakości SE, tylko Twoje podejście do sposobu oceny tego wykrywacza.

Arkadio.IE napisał(a):
a nastepna sprawa,nikt nie jest doskonaly/na fabrycznych ustawieniach chodzą początkujący,i się uczą.jeśli by tak nie było wszyscy poszlibyśmy błąd ortograficzny!!! do 8 klasy. ps.Robi bez urazy. pozdrawiam :1

Owszem, sam stwierdziłeś, że to jest dobre dla nauki. I tylko do tego, bo do efektywnych poszukiwań to się nie nadaje: nastawy się podkręca - do takich wartości, jakie czyjeś ucho jest w stanie zaakceptować. :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2006, 21:29 
Porucznik
Porucznik

witam Robi nie mam pojęcia czemu tak się dzieje w tej dyskusij, odnośnie mojego sposobu patrzenia na sprawe ,nie możesz zmienić,i musisz się z tym pogodzić. taka dyskusja do niczego nie prowadzi jeśli chcesz wiedziec skąd te 3 tys,to proszę ,EXPROLER SE PRO 1119 F razem z wysyłką. http://www.joanallen.co.uk/a_moreinfo_explorer_uk.html . nie mam żalu do Ciebie za cokolwiek,ty tez nie powinieneś mieć,bo o ile wiem jest to forum Dyskusyjne. ps.doskonalsze znaczy (wszyscy czegoś szukamy) ,ale nastepnym razem bede pisał w "...." .. ps.nie musisz być złośliwy ja nie oceniam EX-SE :1 pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2006, 21:50 
Porucznik
Porucznik

witam tak jak napisałem wczesniej nie jestem mechesem od EX-SE , nawiazując rozmowę ,jest wiadome ,że chciałem sie czegos dowiedzieć ,ale sie nie dowiedziałem .odnosnie mojego gadania? Robi wiem że jesteś w tym temacie oblatany/ na 100% ,wiec czemu nie mogę liczyc na twoją pomoc, wskzówki i tu nie tylko chodzi o EX-SE/ chodzi też o EX-XS. pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2006, 23:04 
Specjalista
Specjalista

Nie chce się wtrącać, ale mam wrażenie, że całe napięcie jest spowodowane niezrozumieniem się rozmówców, a nie zamierzonym działaniem.

Do Arkadio: Robi miał na myśli, że zabiegiem marketingowym może być podniesienie pewnych domyślnych ustawień w Explorerze XS w związku z czym, mając ustawienia fabryczne, de facto masz to samo co w Ex II na ekranie, ale ustawienia wewnątrz wykrywacza są podkręcone o kilka stopni, w efekcie porównanie dwóch wykrywaczy może wypaść na korzyść nowego, który nie będzie się niczym różnił, a wersja II dorówna mu pod podkręceniu kilku ustawień, a co za tym idzie wykrywacze ustawione n maska będą miały taka samą skuteczność. Podsumowując, parametry wykrywaczy są porównywalne, a jedynie manipulacja wewnętrznymi ustawieniami, bez odzwierciedlenia ich w menu może być przyczyną różnic.

Mówiąc jeszcze prościej, to tak jak by nie zmieniając wnętrza wykrywacza zrobić mu nieliniowe ustawienie czułości, czyli standardowa czułość SE choć liczbowo na ekranie ustawiona tak samo jak w II, będzie wyższa, ale poziom maksymalnej czułości będzie taki sam a wiec zasięg i czułość również.

Nie mówię, że tak jest, jedynie staram się wyjaśnić co Robi maił na myśli.

Nie wiem czy napisałem to jaśniej, ale mam nadzieję, że tak.

Nie ma się co gorączkować, nie od dziś wiadomo, że obiektywne porównanie dwóch różnych wykrywaczy jest bardzo trudne, o ile nie niemożliwe. Pewnym jest, że gdybym dzisiaj kupował nowego Explorera wybrał bym SE choćby dla tych tylko kilku „ficzerów” ale przesiadka z II na SE jest dyskusyjna…

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 00:47 
Porucznik
Porucznik

witam SiD dzięki za wyjasnienie,wracając do tematu. Robi zastanowiłem się lekko? doszedłem do wniosku ,lekko się mineliśmy.a ja całkiem odwrotnie to zrozumialem. :cry: . jeśli sam nie dojde do pewnych spraw,nikt tego mi nie odzwierciedli.jedynym wyjsciem byłoby kupienie EXII(bez sensu).jedyne co przychodzi mi na myśl to czas/ i skożystanie z ,, dobrych rad:. odnosnie tego calego zamieszania to jest mi przykro :( ,że tak się stało.. co złego to nie ja. ps.widać nie skupiłem się na czytaniu postów sorka .pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 07:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

[quote="SiD"]

Mówiąc jeszcze prościej, to tak jak by nie zmieniając wnętrza wykrywacza zrobić mu nieliniowe ustawienie czułości, czyli standardowa czułość SE choć liczbowo na ekranie ustawiona tak samo jak w II, będzie wyższa, ale poziom maksymalnej czułości będzie taki sam a wiec zasięg i czułość również

Boże !!! Ale bełkot.Troszkę chyba forma przerosła treść.
Wątek sie ciekawie rozwija. :)
Z drugiej strony pisze Arkaido,mniemam,że ciekawe rzeczy ale chyba pisane przez translator.Proszę Pana !!! (nie "Chłopie" ;) ) Są przecież kropki,przecinki i duże litery.Na irlandzkich klawiaturach chyba też ?????
Troszkę więcej treści w tym,potencjalnie ciekawym,wątku!!!!!!!
Pozdrawiam,
wicja1.

Ostatnio edytowano czwartek, 14 grudnia 2006, 07:31 przez wicja1, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 09:24 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

OK, przepraszam z mojej strony za lekką napaść. SiD wyjaśnił o co mi chodzi. Zirytowałem się, bo sam jestem ciekaw opinii, a nie interesowały mnie one w kontekście ustawień fabrycznych. ;)

Dla osób, które uważają że wątek potencjalnie jest ciekawy, pytanie: czy warto przesiąść się z Ex II na Ex SE?

Odpowiedź będzie wymijająca: ciężko powiedzieć. Choć według mnie raczej warto, jednak przesądzają o tym tylko niuanse nowego wykrywacza a nie jakiś niesamowity skok jakości. Te niuanse, to:
- mniejsza waga i lepsze wyważenie, wykrywacz mniej męczy, przy czym nie stracił nic ze swojej solidności (pancerności),
- czarny kolor - mimo wszystko to zaleta ;)
- nowa cewka: oprócz zmniejszenia wagi jej zaletą użytkową jest mniejsza powierzchnia, co za tym idzie śniego i błoto mniej się czepiają spodu, ogromnie wpływa to na komfort poszukiwań,
- szybszy procesor: już po włączeniu wykrywacza słychać "ti-di-di" i wykrywacz już pracuje, nie ma irytującego czekania aż się włączy
- chyba rzeczywiście mniejsze zużycie energii
- nowy pinpoint, taki modulowany, gdzie najwyższy sygnał jest w centrum zalegania przedmiotu
- dokładniejszy zakres dyskryminacji żelaza, tzn. więcej stopni
- uproszczone menu, bez trybu dla początkujących

I parę refleksji: jest nowa cewka, być może ma nieco lepsze parametry, choć raczej nie spodziewałbym się tu cudów. Jest szybszy procesor, na pewno to ma wpływ na traktowanie słabszych, bardziej ulotnych sygnałów, ale niestety również na produkcję fałszywych sygnałów, które w starszych wersjach były pomijane. Generalnie też podawane przez wykrywacz informacje dźwiękowe są nieco inne od Ex II, jest większe spektrum informacji (prościej mówiąc - na wyżyłowanych ustawieniach większa kakofonia dźwięków), jak również nieco inne dźwięki na te same (znane) przedmioty. Jednym słowem mimo, że to niby tylko ulepszona wersja, to jednak potrzeba czasu na przyzwyczajenie się i poznanie nowego wykrywacza - tak jakby się go zmieniało na całkowicie inny. Stąd na razie ciężko jest jednoznacznie wykazać przewagę techniczną nowego wykrywacza, kiedy się jest nadal na etapie poznawania go. Nie ma co okazywać euforii po sprawieniu sobie nowej, lśniącej zabawki - trzeba jeszcze nauczyć się w pełni wykorzystywać jej możliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 10:15 
Specjalista
Specjalista

wicja1 – przyznam, ze sam miałem wrażenie, że trochę to wszystko zamotałem, ale jak miałem napisać coś, co w moim mniemaniu Robi napisał krotko i jasno? Musiałem jakoś to wytłumaczyć na okrągło. Tak czy owak cel został osiągnięty i konflikt załagodzony. O to chyba chodziło, nie? Więc po co te uwagi i rozrastający się OT?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 13:03 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Ja w kwestii zamiany EXII na SE ;) Moim zdaniem zamiana jest wtedy sensowna jeśli otrzymujemy zdecydowanie lepszy produkt, nie tracąc zbytnio ciężko (lub lekko) zarobionych pieniążków.. W tym przypadku, to raczej wątpliwa sprawa. Otrzymujemy wszystkie te plusy o których ja i Robi pisalismy wyżej, ale ja mimo wszystko nie uważam tego za wystarczający argument na przesiadke ze stratą conajmniej tysiąca złotych (nie znam obecnych cen EXII, ale chyba się zbytnio nie pomyliłem?). Czy zyskujemy coś konkretnego orócz koloru i szybszego procesora (zmian które choć przyjemne, nie stanowią o efektach w terenie) i trybu pinpointa VCO, który i tak powinien być już w EXII, biorąc pod uwagę ile kasy kosztują te sprzęty? Jak na razie nic nie przemawia za tym, że faktycznie SE jest lepszy w terenie. Czytałem już ponad setkę opinii tych, którzy się przesiedli i niektórzy nawet wracają do swoich EXII :) Wypada zrobić test porównawczy "łeb w łeb" w typowym terenie. Także jeszcze raz powtórzę - ci którzy kupują EXy po raz pierwszy pewnie będa zadowoleni, ale gdybym miał dołożyć i sie przesiąść z EXa II to pewnie dorzuciłbym troszkę i kupił sobie zapasową maszynkę za 1500 albo wydał kasę na coś przyjemnego :1 Chyba, że pojawią przekonujące dowody o wyższości jednego nad drugim :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 23:24 
Porucznik
Porucznik

witam . Wicia1 Całkiem ciekawe pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! piszesz,tylko nie rozumiem jakim ja jestem chłopem dla Ciebie? bo nie przypominam sobie żebyśmy kiedyś razem paśli gesi? ;) :) Odnośnie tematu to jestem bardzo wdzięczny, że zaczął nabierać pędu, bo o to mi chodziło,tylko może nie potrzebnie troszkę przesadziłem i się naraziłem . Ale ktoś musiał ! Za co serdecznie przepraszam . pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2006, 21:35 
Porucznik
Porucznik

Witam niestety muszę powiedziec ,że tak.Ponieważ jeszcze ktoś mi sieknie ,że może fantazjuje :1 pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2006, 22:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ktoś, kilka miesięcy temu zadeklarował się przeprowadzić testy. Narobił szumu i do dzisiaj nic z tego nie wynika... Powiem szczerze, że śledzę ten wątek od początku i powoli mam dość. Nie ma tu nic oprócz "bicia piany". Sam mam Ex SE, byłem już z nim wielokrotnie w terenie ( w tym kilka jednotygodniowych wyjazdów ), myślę, że dość dobrze go poznałem ale mimo to nie czuję się na siłach pisać tu jakieś testy... Pomimo, iż wykrywkami zajmuję się już 17 lat i miałem trochę tego sprzętu.

Przeprowadzanie testów pozostawmy osobom z odpowiednią wiedzą techniczną, osobom które moga wnieść coś wartściowego i użytecznego dla innych, a takich osób jest tutaj sporo (Van, SiD itp.). SE jest to jeszcze nowość i myślę, że jest to kwestią czasu kiedy Ci panowie będą mieli okazję poznać ten sprzęt, a wtedy objawi nam się to w postaci naprawdę wartościowego i coś wnoszącego testu.
Sam czekam niecierpliwie i z przyjemnością go przeczytam....

Ja również się zastanawiam czy niektóre wypowiadające się osoby miały ten sprzęt w rękach...

Ostatnio edytowano czwartek, 14 grudnia 2006, 22:30 przez cop50, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]