Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 22:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 01:06 
Podporucznik
Podporucznik

Denar napisał(a):
Słuchawki bezprzewodowe XP, profesjonalnie dopracowane w każdym calu są, w moim przekonaniu warte tych pieniędzy.

A w moim nie sa warte nawet jednej dziesiatej ich ceny :)
Co tam jest takie dopracowane w kazdym calu i profesionalne ?
Sluchawki do wykrywki przeciez moga byc dziesiec razy, elektrycznie i przetwornikowo, gorsze od zwyklych sluchawek do sluchania muzyki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 16:14 
Podporucznik
Podporucznik

Nie wiem, ile kosztują słuchawki do XP. Pewnie są odpowiednio do zastosowania solidne. Słyszałem opinię, ze te od Deusa budzą niepokój delikatnością, ale to tylko niesprawdzona opinia.
Słuchawki do wykrywacza wystarczy że mają pasmo nieco szersze niż "telefoniczne" co znaczy, że każde się nadają. Kwestia tylko wygody, trzeszczenia plastików.
Bezprzewodowe słuchawki audio to koszt w sklepie od około 50zł a na Allegro jeszcze taniej. Próbowałem różnych. Te tańsze zwykle wyraźnie bardziej szumią, ale to jest nieistotny drobiazg. Nie wiem na ile starczają baterie, ale nigdy nie musiałem wymieniać akumulatorków 2x800mAh podczas dnia poszukiwań. Czyli co najmniej 12h ciągłej pracy. Nawet takie za 30zł na Allegro bardzo dobrze się sprawują, czasem lepiej niż te za 150zł.
Dlaczego takie popularne słuchawki nie współpracują z wykrywaczami? Chodzi oczywiście o kasę. Po co dawać klientowi możliwość kupienia tanich słuchawek skoro można go zmusić, żeby wywalił dodatkowe kilkaset zł do ceny wykrywacza? Plus ewentualnie drugi raz w przyszłości, kiedy się rozsypią, zepsują lub zgubią? Czysty interes - kupić za 30, sprzedać za 300. I to same słuchawki, bo cena transmitera jest ukryta w cenie wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 22:13 
Podporucznik
Podporucznik

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
Nie wiem, ile kosztują słuchawki do XP. .

Cytuj:
Profesjonalne słuchawki bezprzewodowe WS3 do XP.

Na Aledrogo po 770zl :)
Rownie profesjonalne do kazdego innego wykrywacza za 25zl razem z nadajnikiem :)
Dla tego poprosilem o wyjasnienie co tam jest takie "profesjonalne" za 745zl.

Lepiej byscie podali gdzie mozna kupic nakladki przeciwpotne :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 22:43 
Podporucznik
Podporucznik

Słuchawki do XP mają cyfrową transmisję co powoduje że trudno by było je podrobić. Dlatego producent może sobie życzyć za nie ile zechce :) Posiadanie niektórych wykrywaczy wymaga poświęceń... ;)
Cyfrowa transmisja ma tę zaletę, że nie ma szumu i zaników charakterystycznych dla analogowego odbioru radiowego. Za to jest mierzalne opóźnienie na kodowanie i dekodowanie sygnału.
Czym się jeszcze różnią od innych typowych słuchawek bezprzewodowych? Typowe słuchawki mają zasilanie dwoma ogniwami AAA, które łatwo wymienić w razie potrzeby, gdyby ktoś zapomniał naładować przed wypadem. Te słuchawki XP mają wbudowany akumulator, który ładuje się 2 godziny. Ponadto słuchawki XP mają 2 kanały a analogowe 3-5 kanałów ustawionych na sztywno lub z płynnym dostrojeniem ręcznym. Czyli obok siebie może być co najwyżej 2 poszukiwaczy używających XP ze słuchawkami bezprzewodowymi.
Jeśli masz dobre słuchawki, właściwe na pogodę, to uszy się nie pocą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 23:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Poczytałem... i dalej głupi jestem.... to jakie mam słuchawki kupić z blu?

Może być na priv :1

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 02:56 
Podporucznik
Podporucznik

Powiem w ten sposób (to moja prywatna opinia). Gdyby te słuchawki XP kosztowały do max. 300zł, to wiedząc o tym, że jest to małoseryjna ale jednak seryjna produkcja, byłyby do zaakceptowania. Ale powyżej 300zł, same słuchawki? W tym momencie wolałbym coś dosztukować i przykleić plastrem.
Jeśli cena słuchawek sięga powyżej 700zł, to znaczy że system (słuchawki + transmiter) zostały wycenione na jakieś 1500zł. Chore.
Ale teraz przynajmniej wiadomo, skąd się biorą ceny wykrywaczy XP - z braku opamiętania :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 07:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Myśl techniczna, pomysł, uruchomienie produkcji i wprowadzenie produktu na rynek kosztuje. Nie wszyscy są sknerusami dzielącymi zapałki na czworo, dla których wszystko jest za drogie. Wśród poszukiwaczy też są ludzie zamożniejsi, chcący mieć produkt nowatorski, wysokiej jakości a nie słuchawki od walkmana za 13 zł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 12:56 
Podporucznik
Podporucznik

Mylisz Denar sknerstwo z rozpirzaniem kasy. Masz nie zachodnie, a bizantyjskie podejście do dóbr materialnych. Albo przynajmniej takie promujesz.
Jeśli coś jest za drogie, to nie kupię nawet gdybym znalazł te pieniądze na progu wchodząc do sklepu. Nie ważne, czy mnie stać, czy nie. Nie warte swej ceny - nie kupuję. Moim zdaniem bezprzewodowe słuchawki nie są warte 700zł, nawet z nadrukiem "XP" ;)
Słuchawki bezprzewodowe to cenny atrybut wykrywacza. Zgadzam się z tym w całej rozciągłości i dlatego też mam wbudowane. Ale gdy ktoś kupuje wykrywacz, to przede wszystkim wykrywacz i jego właściwości pomiarowe, a akcesoria powinny być jego wygodnym uzupełnieniem.
Jeśli ktoś wycenia słuchawki do wykrywacza za 3000zł na 700zł, to zadaję pytanie, czy tak samo jak te słuchawki nie powinny kosztować 300zł, i wykrywacz również nie jest wart więcej niż 1500zł.
Chyba nie muszę kończyć? ;)

W tych słuchawkach nie ma żadnej ekstra myśli technicznej, która uzasadniałaby astronomiczną cenę. Ani nic nowatorskiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 13:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dyskusja z tobą jest bezsensem, co stwierdziło już wiele osób i to jest także moja ostatnia polemika z Tobą. Zareaguję jak posuniesz się o wiele za daleko, co miało już wcześniej miejsce. Czy miałeś te słuchawki w ręku i na uszach? Odpowiedź jest po prostu NIE.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 13:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

O, widzę, że troll Burczymucha dotarł również tutaj i dręczy ludność swoimi wywodami inżyniera bez granic. Na wymarłym forum (Th...) nie ma komu słuchać?
Słuchawki od Deusa to nie są tylko potocznie znane słuchawki bezprzewodowe i nic więcej. Zawierają w sobie istotną część elektroniki detektora i stanowią dopełnienie sondy. Stąd właśnie ich taka a nie inna cena.
Zenowi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 16:50 
Podporucznik
Podporucznik

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
Jeśli masz dobre słuchawki, właściwe na pogodę, to uszy się nie pocą.

Wlasciwych na pogode to musialbym miec woreczek sluchawek :)
Na lato powyzej +30, na lato zwykle +20, na wiosne i jesien po +15, na zime -5

To ja juz wole miec jedne na chlodniejsze dni a uszy w kazdych sie predzej czy pozniej mi poca :) wiec chce oslonki przeciwpotne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 16:54 
Podporucznik
Podporucznik

Zenowi napisał(a):
Słuchawki od Deusa to nie są tylko potocznie znane słuchawki bezprzewodowe i nic więcej. Zawierają w sobie istotną część elektroniki detektora i stanowią dopełnienie sondy.

A co stanowi dopelnienie sondy w istotna czesc elektroniki, jesli sie chce pracowac bez sluchawek ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 18:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cpt. Nemo napisał(a):
Zenowi napisał(a):
Słuchawki od Deusa to nie są tylko potocznie znane słuchawki bezprzewodowe i nic więcej. Zawierają w sobie istotną część elektroniki detektora i stanowią dopełnienie sondy.

A co stanowi dopelnienie sondy w istotna czesc elektroniki, jesli sie chce pracowac bez sluchawek ?

Nie można pracować bez słuchawek.
Dlaczego to nie są zwykłe słuchawki i dlaczego stanowią dopełnienie sondy ?
Pilota możemy na przykład wyłączyć lub nawet zostawić w domu. Możemy w pełni kontrolować wykrywacz używając tylko słuchawek.
Wszystko mamy w słuchawkach : Sensitivity, Discrimination, Ground Balance, Frequency (4 kHz, 8 kHz, 12 kHz, 18 kHz), Multi-Tones i wiele innych ustawień możemy dokonywać przez słuchawki. Komu nie jest potrzebny wyświetlacz w czasie poszukiwań to właśnie tak może szukać, czyli : cewka, sztyca i słuchawki, no i waga spada wtedy do 875g.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Można pracować bez słuchawek - w zdalnym sterowaniu jest głośnik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Denar napisał(a):
Można pracować bez słuchawek - w zdalnym sterowaniu jest głośnik.

Tak , masz racje jest głośnik, nawet nie zauważyłem :D :D
Trochę za szybko palnąłem. W sumie długo z nim nie chodziłem.
No tak, racja, przypominam sobie dlaczego cewki do deusa maja być tak drogie.
Kupując dodatkową cewkę można mieć dwa deusy w razie potrzeby.
Zakupioną cewkę umieszczamy na sztycy np. od Whitesa i mamy wykrywacz sterowany np. słuchawkami a drugi pilotem lub na odwrót.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]