Teraz jest środa, 3 września 2025, 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 14:51 
Specjalista
Specjalista

a i jeszcze cyt ... a ta niby jego niechęć do minelaba do już giga kula w płot - a niby czemu bo na mnie się też obrazi, rany to nie - ja nie zyskam, ale i on nie zarobi, a z takim podejściem, to raczej on sam sobie strzela, ale nie w płot, tylko do bramki. Ja już pisałem nie mam do chłopa nic ani ziębi ani grzeje. Są jeszcze przecież osoby tzw złote rączki - nie wierze że dla nich to wielki problem połączyć ABS z ABS-em pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 15:02 
Generał Broni
Generał Broni

gepo
Zrób jak Cpt.Nemo ci radzi - to jest bramka o której sam zapomniałem (chociaż znam ją nie od dziś) a nikt ze sprzedających/producentów o niej nie wspomina wiadomo dlaczego.
Poszukaj sobie więcej na ten temat na googlach - tak naprawdę gwarancji nie musisz mieć żadnej pisemnej od sprzedawcy. Niezgodność towaru z umową gwarantuje ci uprawnienia do wymiany/napraw przez okres 2 lat od zawarcia umowy kupna.

Ostatnio edytowano czwartek, 2 września 2010, 15:12 przez damiano, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 15:04 
Specjalista
Specjalista

Gepo, patrząc na to co piszesz, tak się zastanawiam co jest dla Ciebie ważniejsze, podsumowanie Proscana, czy rozwiązanie swojego problemu z cewką? Bo jednemu i drugiemu poświęcasz co najmniej tyle samo miejsca, jeśli nie więcej na kwestie nie związane bezpośrednio z Twoim problemem. Niby piszesz, że Cię ani ziębi, ani grzeje, ale na tym się głównie skupiasz. Co Cię obchodzi kto, gdzie sobie strzela, Twój problem, czy jak? Napisz lepiej do Minelaba i na forum Minelabowners, może przynajmniej bezie to pożyteczniej wykorzystana energia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 16:25 
Specjalista
Specjalista

fakt istotnie SiD zagalopowałem się zbaczając z tematu niestety nie banglam w j. angielskim by zgłaszać problem bezpośrednio do firmy M lub na forum bo w sumie jeżeli chodzi o M powinien to zrobić V i na to liczę - a jeżeli nie - każdy czytający ma swój rozum i wyciągnie wnioski. Nawiasem mówiąc chyba skórka nie warta wyprawki wysyłanie przez V do naprawy przez M koszta jednego i drugiego - ehhhhh gdyby to nie był sezon to i może bym się pokusił a tak cóż klej do spawania ABS-u ok. 15 zł, kawałki ABS-u leżą po lasach w większych ilościach niż nasze znajdy wystarczy dociąć dospawać poczekać do dokładnego wyschnięcia i dalej w pole. Nie po to brałem urlop by na tyłku siedzieć , a sprzęt na wiosnę i tak będę chciał sprzedać by wskoczyć na wyższą półkę. Mam nadzieję że założony przeze mnie wątek choć jednej osobie pomoże by obserwowała co dzieje się z jego cewką i może dzięki temu podłoży dodatkowe podkładki między uszy a koniec kija i tym samym uniknie podobnych strzałów bo i też o to mi chodziło.

Ps. Jeżeli ktokolwiek z forumowiczów chciałby pokazać zdjęcia oraz opisać problem na forum M , ma moją pełną zgodę ( jeżeli będzie do tego celu potrzebne foto gwarancji nr cewek itd to mogę przekazać to na priw. Ja ( i chyba jak większość forumowiczów ) tak już mówiłem mogę liczyć jedynie na uczciwość V. Więc zobaczymy jak odpowie M na przekierowanie mojego pytania do nich przez V

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 20:55 
Podporucznik
Podporucznik

gepo napisał(a):
klej do spawania ABS-u ok. 15 zł, kawałki ABS-u leżą po lasach w większych ilościach niż nasze znajdy wystarczy dociąć dospawać poczekać do dokładnego wyschnięcia i dalej w pole.

Albo spawanie albo klejenie, zdecyduj sie :)
Spawa sie na goraco paleczkami ABA-u i to jest w miare trwale i solidne.

Ale i tak na Twoim miejscu skorzystal bym z niezgodnosci towaru z umowa, i nie traci gwarancji na cewke.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 00:41 
Generał Broni
Generał Broni

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
Dopiero co jeden z "mędrków" tutaj takimi tekstami przekonywał mnie do tego że łatwe jest zrobienie sondy niewrażliwej na kąt położenia monety. Niestety na tym skończył na razie :)

Jak do tej pory to Ty nie potrafiles mi odpowiedziec na to pytanie w jaki sposob Alain to zrobil, nie jest to zadne odkrywanie Ameryki, tylko zwykla zmiana priorytetow, ktore towarzysza producentowi, w Explorerze/Etracu (w innych wykrywaczach prawdopodobnie rowniez) tez jest to przeciez mozliwe, tylko ze to my zadecydujemy o tym przez odpowiednie ustawienia, przeciez wplyw polozenia celu ma wplyw na odczyt wtedy, gdy jest na pograniczu zasiegu, gdy mamy go w "bezpiecznej" odleglosci odczyt sie powtorzy, jesli ciezko to Tobie zrozumiec, to powiem tyle, ze ciemno widze przyszlosc magniteca, jesli takowy sie kiedykolwiek pojawi.

PS. Przepraszam za off'a,
Brzeczek jesli masz cos do mnie to moglbys pisac w watku przeze mnie zalozonym, bedziesz mial pewnosc, ze to zauwaze.

Co do tematu watku, widac, ze to winna uzytkownika, dopierniczyl sruby na maksa, zapominajac o dobrej kondycji podkaladek, co nie zmienia faktu, ze plastik stosowany przez minelaba jest do D., a pekniete mocowania to juz pomalu standard, jesli bede mial czas sprobuje znalezc gdzies numer telefonu do Finbar'a

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 10:27 
Podporucznik
Podporucznik

Nie mam nic do Ciebie, tylko żartuję sobie z Twojej pewności na temat tego co piszesz. A jeśli masz rację, to udowodnij, bo piszesz o czymś nowym a nie o czymś co jest znane i pospoplite i nie wymaga dowodu. Napisałeś że w odróżnieniu od innych wykrywaczy Deus jest niewrażliwy na położenie monety w gruncie. Weź odpowiedzialność za swoje słowa, bo ludzie to czytają i niektórzy mogą uwierzyć. Albo się wycofaj z tego stwierdzenia.
Od razu zaznaczam, że JA NIE WIEM jak zrobić, przypominam pierwowzór mojego pytana: "płaską sondę tanią w produkcji (czytaj: jak standardowa sonda zbalansowana) z której sygnał wyjściowy jest niewrażliwy (albo bardzo mało wrażliwy) na kąt położenia monety w gruncie". Co więcej, uważam że tak sformułowane zadanie nie ma rozwiązania. Uważam, nie twierdzę - mogę się mylić. Wyobrażam sobie takie rozwiązania, ale wszystkie one nie spełniają warunku niskiej ceny. Gdyby były zastosowane w wykrywaczu, kosztowałby on 3x tyle co taj samej klasy odpowiednik ze "zwykłą" sondą.
Dlatego napisałem że chętnie wysłucham kogoś kto wie. Taka osoba jako pomysłodawca ma pierwszeństwo do roszczeń patentowych i czerpania profitów z pomysłu, więc nie ma strachu, można się przyznać ;)
No więc: wiesz (a więc jak), czy się poddajesz? Tak albo nie, nic pomiędzy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 11:47 
Specjalista
Specjalista

taką dostałem odpowiedź na moje pytanie z V

Szanowny Panie

Odnośnie uszkodzenia cewki producent w dalszym ciągu nie chce uznać tego za naprawę gwarancyjną i sugeruje wzmocnienie uszek. O ile zostaną użyte dobrej jakości plastiki i odpowieni klej to nie będzie miało to wpływu na praceę cewki. W przypadku uszkodzenia cewki w ten sposób że nie będzie ona wykrywała metali, to taki przypadek będzie rozpatrywany indywidulanie w kontekście naprawy uszek. Jeżeli uszkodzenie będzie ewidentnie po stronie producenta to mimo naprawy uszek gwarancja będzie zachowana.

Jeżeli będzie miał Pan jeszcze dodatkowe pytania to proszę o kontakt.

Z poważaniem

Ps. a że przewidywałem, że tak będzie, w dniu wczorajszym odbyłem krótką wyprawę w ostępy leśne na których obrzeżach BYDLAKI wyrzucają śmieci i dorwałem kawałek ABS-u jaki mnie interesował , potem klej i trochę roboty z brzeszczotem i papierem ściernym na wiertareczce ( by uzyskać pożądany kształt ) następnie wszystko połączone schnie sobie jeszcze. Może i profesjonalistą to ja nie jestem i nie robię tego na masową skale ( wtedy byłbym już chyba doszedł do perfekcji ) ale wygląda obiecująco i mam nadzieje że wytrzyma tą ,, straszną ekstremę,, na zaoranych i wybronowanych polach. Jak już to wszystko dojdzie do siebie to powklejam zdęjcia

cehaigrek i Brzęczyszczykiewicz ?????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 16:44 
Specjalista
Specjalista

I obiecane zdjęcia [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

i dalej w pole . pozdro dla wszystkich i dobre :piwo .gepo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 17:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No cóż, miss pola to ten sprzęcior nie zostanie ;)

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 17:52 
Specjalista
Specjalista

Dzięki Piotrze . A odbiegając trochę od naprawy uszu to co stosujecie do wnętrza kija by lepiej się rozkładał na czynniki pierwsze do złożenia. Ja posiadam pokrowiec własnej robótki który nie wymaga by sprzęt za każdym razem składać lub rozkładać. Jednak co jakiś czas latam w teren z kolesiem który posiada dość mały pojazd i wtedy niestety trza skrócić w wędki i czasem zaczyna się jazda z siłowaniem się. Wiadomo się na polu kurzy itd a zawsze to w szczelinki włazi i .... A wiec ??? macie jakieś sposoby no nie wiem smarowanie czy jak ????

Ps. W zawodach o miss nie startuję, ale cóż, tak jak pisałem to pierwsza moja taka naprawa - zawodowcem nie jestem. Najważniejszy dla mnie nie jest efekt wizualny. pozdro dla rybki z Witaszkowa :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 01:00 
Podporucznik
Podporucznik

Gepo co to za klej? Jakiś metyloakryl?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 20:39 
Specjalista
Specjalista

Klej jakim łączyłem uszy cewki z dociętymi wzmocnieniami, to klej o nazwie PLASTIK Wytwórni Chemicznej Dragon. Klej ten wżarł się trochę w miejsce gdzie był stosowany, a że ciężko jest dociąć wzmocnienia tak by nie było żadnych luk, a w/w klej nie jest wypełniaczem ( jednak zachował się jako podkład zmieniający właściwości plastiku cewki i wzmocnienia ) więc w to miejsce zastosowałem jako wypełniacz poxipol przezroczysty, który doskonale związał miejsce zmienione przez wcześniej użyty klej.

Ps. Pomimo polnej dwudniowej ekstremy jest ok. Pozdro gepo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 22:20 
Podporucznik
Podporucznik

Musze Cię zmartwić trochę - Poxipol słabo trzyma się ABS i polistyrenu. Chyba że będzie się trzymał tego Dragona. Poxipol to typowy wypełniacz. Trzyma się porządnie tylko wtedy, jeśli może wniknąć w pory materiału.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 10:42 
Specjalista
Specjalista

no i tak jak pisałem, został użyty jako typowy wypełniacz, a dragona trzyma się wyśmienicie, gdyż ( o tym też pisałem ) zmienił on strukturę ABS-u - widoczne jest to w niektórych miejscach na wklejonych zdjęciach , przez to i tak jak pisał peperybka, cewka nie wygląda jakby miała startować w wyborach miss, jednak efekt o który mi chodziło został uzyskany.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]