Witcher napisał(a):
Prymek źle rozumujesz moim zdaniem.
Na 18 kHz usłyszysz każdy sygnał który wykryjesz na 4 kHz. Ale na 4 kHz nie usłysz części sygnałów wykrywanych przez 18kHz.
Problem w tym, że gdy biegasz po podmiejskim polu na 18 kHz, to zanim dojdziesz do tych talarków (które bardzo szybko namierzyłbyś na 4kHz) wykopiesz 60 innych sygnałów od koksu, folii i całej masy mikro kolorów po drodze. Tak ogólne pisząc.
Można z tym żyć :666
Może masz i rację , jednak w moim przypadku było tak że po okresie zabawy ustawieniami doszłem do ustawień które najbardziej mi odpowiadały , czyli można powiedzieć że były najbardziej przynajmniej dla mnie "uniwersalne" korekty tych ustawień były małe . Tak myślę że ty też masz taki zestaw ulubionych ustawień na których szukasz przez 90% czasu i raczej to nie jest 4khz - po prostu trzeba coś wybrać i czegoś się trzymać
Czy nowoczesny wykrywacz musi być maksymalnie skomplikowanym sprzętem z wyświetlaczem ? Ja myślę że nie , chyba zdecydowana większość kopaczy to osoby mało lub średnio zaawansowane , nie wiem czy potrzebują wykrywacza z tak wielką ilością ustawień i mają tak wiele czasu na naukę wykrywacza , chyba dla nich liczy się najbardziej cena , ergonomia , prostota ustawień i skuteczność . Nie wiem jak bardzo mnogość ustawień w nowoczesnych wykrywacza wpływa na ich skuteczność i nie wiem też jak bardzo te zmiany częstotliwości (4,8,12,18 kHz ) wpływają na skuteczność .Ostatnio producenci do wykrywaczy na siłę pakują wiele średnio potrzebnych ustawień jedynie po to by wykrywacz wydawał się bardziej pro ale tak jest jedynie na folderach reklamowych i faktycznie jest to jedynie zabieg marketingowy napędzający sprzedaż