Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: OPTIMA vs AT Pro
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 13:28 
Moderator
Moderator

Super !!! ,długo czekałem na taki test Optimy , czy to maksymalne ustawienia ? - czy tak wysoko ustawiasz Optimę przy normalnym szukaniu ? , rozumiem że z cewką standardową jest płycej ? duże straty ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 13:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie mam standardowej cewki optimę zamówiłem już z nową cewką 29cm odnośnie ustawień to na takich chodzę rzadko schodzę na czułości poniżej 45 jedynie czasem maskowanie daję 2 lub 3 i dyskryminacje na 26 ale to wszystko zależy od terenu jak dużo krótkich sygnałów to ładuję maskowanie większe i dyskryminację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 16:08 
Generał Broni
Generał Broni

No, i tak mniej więcej będzie, choć zawsze mam wrażenie, że w rzeczywistym gruncie miewam czasami sporo głębiej (na DD29).

U mnie standardowa DD24 jest sporo płytsza, CC24 ma podobną głębokość w stosunku do DD29.

Jedno, co ciekawe - moja Optima pokazuje zwykle boratynki tak gdzieś 63...69, a na graniach zasięgu to może być i dwadzieścia kilka (sporadycznie siedemdziesiąt kilka).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 16:20 
Major
Major

miras134 fajny teścik, szkoda że nie mieliście jakiegoś zardzewiałego gwoździa i nie położyliście go na glebie. Ciekawe jak by sobie Optima poradziła.
Ja ostatnio trafiam strasznie "zażelazione" miejscówki. Wczoraj wykopałem w takim miejscu 1 pfennig Wolnego Miasta Gdańsk, namierzając go kretem Garretta wydłubałem jeszcze 3 gwoździe, które położyłem na płaskiej powierzchni wokół monetki. Zawołałem kolegę (Rutus Optima) i zrobiliśmy mały teścik, niestety ponieśliśmy klęskę ani Tereska ani Rutus sobie nie poradził zero sygnału na kolor. Dopiero nieznaczne przemieszczenie żelaza dało efekt że Terra z elipsą wyłapała sygnał Rutus niestety pisnął chyba ze dwa razy na kilkanaście machnięć.
Pozdrawiam Skibens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 17:22 
Generał Broni
Generał Broni

Wielokrotnie mam tak w Optimie, że w wykopanej ziemi jest żelastwo (czasami więcej niż jedna sztuka), lub pozostało głębiej. Ale, jeśli żelastwo jest bardzo blisko koloru, to nie ma siły - nie będzie typowo stabilnego sygnału na kolor, a jeśli już, to rwany, skaczący z żelastwa na kolor, zwykle z ogromną przewagą żelastwa. I cała sztuka właśnie w tym, czy kopać - czy nie. Wtedy tryb mix bardzo pomaga zwykle w podjęciu decyzji o kopaniu. Ja prawie zawsze kopie takie rzeczy - i nie powiem - w dużym procencie to rzeczywiście kolor położony w bezpośrednim sąsiedztwie żelaza lub jakieś obiekty ze stopów lub różnych materiałów.

Tyle, że to jak odezwie się detektor zależy jeszcze od jego ustawień, a głównie maskowania czy dyskryminacji, jeśli ustawiona. Przy ustawionej dyskryminacji bardzo łatwo pominąć takie przypadki - ja osobiście chodzę głównie bez dyskryminacji, kiedy sygnał dźwiękowy najpełniej oddaje to, co jest pod cewką.

Dodatkowo, jeśli taki obiekt siedzi głęboko, blisko granicy czułości, to wskazania id (traktuje je wyjątkowo w takich przypadkach jako cenną wskazówkę) są dodatkowo fałszowane.

W tym przypadku istotne jest dla mnie, że detektor w ogóle sygnalizuje takie sytuacje.

A, i tak gwoli ilustracji - wyciągnięte właśnie przy wstępnym, bardzo 'szpikowym' sygnałem koloru w jednostajnym żelastwie (dyskryminacja zero):

Załącznik:
Obiekty#0504_1.png

Nie wiem, w jakiej pozycji był odłamek, ale podejrzewam, że leżał na płasko pierścieniem do góry lub na boku, naprzeciwko odstającej części pierścienia. Głęboko nie był - myślę, że w okolicach 10...15cm.

I jeszcze trzeba wziąć poprawkę, że odłamek był skorodowany, więc musiał mieć dookoła siebie znaczne 'halo', które dodatkowo zmniejszało znacznie proporcje sygnałów koloru do żelaza.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 18:01 
Porucznik
Porucznik

Miras134 dzięki że zrobiłeś ten filmik jak obiecałeś :D super test teraz tylko czekamy na śmiałka z AT pro który to powtórzy bo przydał by się polski teścik a nie zagraniczny. Miras134 jeszcze raz dzięki :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 18:14 
Generał Broni
Generał Broni

Fajnie że jest test.... ale tylko w powietrzu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]