Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 22:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 12:20 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

cop50 napisał(a):
Ja również się zastanawiam czy niektóre wypowiadające się osoby miały ten sprzęt w rękach...

W tym sęk, że akurat te osoby, na których opinie tak liczysz akurat tego wykrywacza nie mają, a jeśli miały to zdecydowanie krótko... :666

A ja bym chętnie przeczytał nie techniczny test tego sprzętu, lecz porównanie go w kontekście Ex II i to porównanie nie techniczne (które od biedy dałoby się zrobić czytając foldery reklamowe), lecz porównanie użytkowe długoterminowego posiadacza obu wykrywaczy. Szczerze: zdanie osoby, która weźmie ten wykrywacz na tydzień (lub dwa) do testów mnie nie interesuje.

BTW, jak na razie wiem tylko o trzech osobach z tego forum, które mają SE i tylko dwie z nich mają (miały) równocześnie II. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 17:29 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Cytuj:
A ja bym chętnie przeczytał nie techniczny test tego sprzętu, lecz porównanie go w kontekście Ex II i to porównanie nie techniczne (które od biedy dałoby się zrobić czytając foldery reklamowe), lecz porównanie użytkowe długoterminowego posiadacza obu wykrywaczy.

Dokładnie tak. To najlepszy sposób, ale w między czasie polecam fora brytyjskie i amerykańskie, gdzie jest już mnóstwo ocen i testów porównawczych na których można się śmiało opierać bo pochodzą często od baaardzo doswiadczonych poszukiwaczy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 12:13 
Pułkownik
Pułkownik

Van Worden a czy mógłbyś byc tak mił i troszkch potłumaczyć,napisać takim jak ja nieznającym języka angielskiego co piszą Koledzy z U.K czy USA?
Chociaż pokrotce ,jakie jest ich odczucie.
Pozdrawiam sapertorun.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 13:11 

Witam!

sapertorun - Dokładnie to robiłem w postach wyżej ;) Reasumując, najczęstsze opinie są pozytywne, ale podkreślają, że nie ma raczej uzasadnienia na wymianę sprzętu chyba, że kasa nie jest problemem :666 Ergonomia jest poprawiona, choć nieznacznie, ale jednak trochę mniej bolą plecy i procesor szybciej przetwarza sygnał. Różnic w osiągach na razie nie zauważono, więc ewentualna zmiana na zasadzie "bo wyciągnę więcej" chyba nie ma sensu. Sprzęt wciąż za drogi w cenie wyjściowej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 17:10 
Porucznik
Porucznik

Witam .cop50 -Ktoś, kilka miesięcy temu zadeklarował się przeprowadzić testy. Narobił szumu i do dzisiaj nic z tego nie wynika... Powiem szczerze, że śledzę ten wątek od początku i powoli mam dość. Nie ma tu nic oprócz "bicia piany". Sam mam Ex SE, byłem już z nim wielokrotnie w terenie ( w tym kilka jednotygodniowych wyjazdów ), myślę, że dość dobrze go poznałem ale mimo to nie czuję się na siłach pisać tu jakieś testy... Pomimo, iż wykrywkami zajmuję się już 17 lat i miałem trochę tego sprzętu WIĘC CZEMU NIE PODZIELISZ SIĘ ? Odnośnie wielu spraw mam wrażenie, że na pewne sprzęty został wykupiony monopol :666 .Nastepna sprawa to, że wiele osób próbuje sie wysługiwać innymi.Rozumiem że np.Sid,Van,Robi i wiele innych fachowców mają lub beda mieli cos do powiedzenia na temat SE ,ale jeśli nie maja tego sprzetu pod ręką w tej chwili to co? Przez 6 stron nic się nie dzieje ,natomiast o X70 można wiele książek poskladać . Pozdrawiam i bez urazy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 20:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Arkadio.IE, cop50 napisał:

cop50 napisał(a):
myślę, że dość dobrze go poznałem ale mimo to nie czuję się na siłach pisać tu jakieś testy... Pomimo, iż wykrywkami zajmuję się już 17 lat i miałem trochę tego sprzętu.

Tu jest przecież odpowiedź na pytanie, dlaczego nie podzieli się swoimi uwagami.
Ja kolegę cop50 w zupełności rozumiem. Widać, że ma w sobie dużo pokory i wie, że "albo robić coś dobrze, albo nie robić tego wcale".

Pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 20:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czekam i czekam i nic praktycznego się nie dowiedziałem.
Kupiłem ten wykrywacz, przeczytałem dwa razy instrukcję i pojechałem na pole.
Stwierdziłem, że skoro 8 miesięcy temu miałem problemy z rozgryzieniem Garetta ACE-250 to w przypadku Explorera będzie zdecydowanie gorzej więc postanowiłem zacząć od chodzenia na ustawieniach fabrycznych.
Pochodziłem jakieś 5 godzin i przeraziłem się. Sygnały były tak niestabilne, że pierwsza myśl jaka przyszła mi na to: "popsuty". Zabrałem ze sobą kilka monetek, na których chciałem potestować i jeszcze bardziej się przeraziłem. Zasięg w powietrzu nad sreberkiem wielkości 50gr nie przekraczał 20cm. Owszem wykopałem kilka monetek.
Po powrocie napisałem do jednego z bardziej doświadczonych posiadaczy prośbę o "dobre rady" i uspokoiłem się kiedy odpisał, że po pierwszej godzinie chodzenia z SE chciał go rozpie.....ć o drzewo a teraz nie zamieniłby go na żaden inny.
Użytkownicy z innych krajów też chyba nie piszą tych pochlebstw tylko po to żeby się pocieszyć po najgorszym zakupie ich życia.
Temat istnieje od dłuższego czasu i póki co mało kto coś tu wniósł. Ja chętnie wypowiem się o jego zaletach ale muszę troszkę więcej z nim pośmigać a póki co proszę o "dobre rady" jak postępować żeby szybciej się go nauczyć.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 20:36 
Porucznik
Porucznik

witam Rg42 tu nie chodzi o pokore,tu chodzi o rozmowę. I wymianę paru spokojnych zdań. :que pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 21:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Z Minelabów miałem tylko Sovereign Elite, dlatego nie chcę za dużo w tym wątku pisać.

Mój głos w tej dyskusji ma jednak na celu właśnie powstrzymanie coraz to nowych postów w stylu "Kupiłem SE. Różnice: taki sam jak II, cena prawie ta sama. Szybszy.", bo to nic nie wnosi. I zauważyłem, że śledzących ten wątek jest wielu (sam jestem jednym z "czytaczy") i niektórym też przeszkadza to, że z wątku 6-cio stronicowego stron "na temat" jest 1, góra 2.

Uważam, że jedną z najwspanialszych cech, jakich nabyłem dzięki poszukiwaniom jest cierpliwość i pokora właśnie. Czegoś ciekawego dowiemy się tylko od pokornych użytkowników, bo można sobie "wymieniać zdania" puste lub przepełnione tylko emocjami, ale przecież nie o to chodzi.

Niektórzy właśnie, ponieważ są skromni i pokorni nie porywają się na pisanie "testów", bo wiedzą, że mogą się jedynie ośmieszyć lub namącić w głowach ludziom, którzy naprawdę oczekują pomocnych rad. Pisało to już wielu: aby poznać sprzęt tej klasy trzeba nie tylko doświadczenia z innymi wykrywaczami, ale przede wszystkim czasu, tj. setek wypadów po kilka godzin.

Pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 22:48 
Porucznik
Porucznik

witam. Propo doświadczenia nie bede się wypowiadał, ani nie będę krytykował kogo kolwiek,odnośnie EX-SE tez mam swoją opinię ,(już mam swoją )a odnośnie słowa TEST to mój błąd -zle się wyraziłem ;) . Na forum jest pare osób posiadajacych SE,ale co najgorsze boją się zadać jakie kolwiek pytanie ze względu ,, może '' na krytykę,lub słowa które mogą paść ? Nie widze też czegoś takiego ,co można zaobserwować w innych nowych modelach tzn; chłopaki mam problem z... czy, ktoś wie? Czegoś takiego nie ma ! A szkoda. pozdrawiam :1 :) bez urazy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 23:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ta dyskusja o niczym nie ma sensu,proponuje usunac watki ktore nic nie wnosza i czekac na posty ktore beda zwiazane z tematem,bo ta dyskusja sie ciagnie juz dosc dlugo a niedoprowadzi do niczego tak jak podobne w przeszlosci na tym forum..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 09:59 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Arkadio.IE napisał(a):
Na forum jest pare osób posiadajacych SE,ale co najgorsze boją się zadać jakie kolwiek pytanie ze względu ,, może '' na krytykę,lub słowa które mogą paść ? Nie widze też czegoś takiego ,co można zaobserwować w innych nowych modelach tzn; chłopaki mam problem z... czy, ktoś wie?

Moim zdaniem sedno problemu jest takie, że nie jest to prosty wykrywacz, który można szybko i łatwo opisać, zaszufladkować i odfajkować temat. Każdy wcześniejszy posiadacz Explorera nie odważy się za wcześnie wydawać sądów nt. nowego wykrywacza, bo wie, ile niuansów mają te sprzęty i ile trzeba czasu poświęcić, żeby poznać ten sprzęt (doświadczenia z zakupu poprzedniego modelu).

Panowie - przesiąść się z II naprawdę nie jest lekko. Na początek masa dźwięków i rzeczywiście pojawia się myśl "czy wykrywacz jest popsuty". A potem pokora (o której rozsądnie wspominał RG42) i mozolne dochodzenie do jestestwa nowego detektora, tzn. obniżanie parametrów, wsłuchiwanie się w dźwięki, eksperymenty, godziny na polu etc. Z czasem wychodzi, że wykrywacz jest OK, daje więcej informacji i ucho przyzwyczaja się je interpretować.

Co potem? Użytkownika czeka na początek okres adaptacji z poprzedniego detektora (długo), a potem okres eksperymentów (jeszcze dłużej), gdy badamy nieco inne ustawienia, gdy zakładamy nowe cewki itp. Na koniec przyjdzie czas na wybranie optymalnych dla siebie ustawień, testy na przechodzonych polach itp. Naprawdę nie jest lekko i napisać euforycznego posta na forum w kontekście posiadania najnowszego cacka firmy Minelab jest głupotą. Na krytykę też za wcześnie - stąd mamy to co jest, czyli jakieś nieokreślone posty, masę pytań itp.

Coraz bardziej skłaniam się do osądu, że wykrywacz jest bardziej czuły (ma większy zasięg, jest bardziej wrażliwy - coś w tym sensie) od poprzednika. Nie zmierzy się tego w powietrzu, ciężko zakopywać na określonych głębokościach monety, jednak pojawiają się inne przesłanki. Np. taki fakt: po wykopaniu ziemi z dołka, pochylam się nad tą ziemią przemiatam ją cewką złożonego wykrywacza. No i po złożeniu cewki nagle się okazuje, że aluminiowa rura wysięgnika detektora zaczyna działać na cewkę i pojawiają się dodatkowe sygnały. Stąd znalezienie drobnego metalu w kupce ziemi staje się uciążliwe. Zjawiska tego nie obserwowałem w II, dopiero w SE. Mój wniosek z tego taki, że przejęta poprzednia konstrukcja mechaniczna jest nieco do d...y i że rzeczywiście wykrywacz ma nieco lepsze parametry, za którymi nie poszła mechanika. Rozwiązanie tego problemu oczywiście istnieje - albo dłuższe wysunięcie dolnego wysięgnika, albo unikanie składania cewki przy przeszukiwaniu ziemi.

Druga poszlaka za powyższym stwierdzeniem lepszej czułości - zjawisko pojawiania się noszonej saperki tudzież fantów w polu zasięgu cewki - tu, w SE bardzo widoczne. Należy uważać z saperką podczas chodzenia, jak również z fantami zalegającymi w kieszeniach, gdy kucamy nad cewką, żeby ręką przemiatać ziemię nad cewką. W przypadku II to zjawisko nie było tak silne.

Ale moi drodzy - to wszystko wyżej, to są niuanse. To nie jest tak, żeby napisać: "kolega z II znalazł 50 monet, a ja w tym czasie z SE 100". Bo zdarzyć się może i sytuacja również odwrotna. :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 01:15 
Zybinek laleczny

Na www.ebay.com znalazłem ofertę sprzedaży sondy do Minelaba w której jest zapis;

Cytuj:
"THIS IS A BRAND NEW MINELAB 10 1/2" COIL WITH COIL COVER WILL WORK ON XS / QUATTRO / EXPLORER II / AND THE NEW SE"

Jeżeli to jest pewne, że sonda od EII pasuje do SE to należy przypuszczać, iż na zasadzie kompatybilności sonda od SE powinna pasować do EII.

Czy ktoś z kolegów mających dotychczas EII próbował do niego podłączyć sondę od SE?
Ponoć sonda do SE jest wykonana nową technologią, jest nieco lżejsza i ma zdecydowanie lepsze parametry, a może nasz forumowy "lekarz wykrywek " odradza takie próby z uwagi na możliwość uszkodzenia sondy lub elektroniki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 04:49 

Witam!

Skąd się wzięła informacja o niekompatybilnosci sond EII i SE? Wszystkie sondy pasują a ta w SE różni się jedynie wagą by poprawić ergonomię sprzętu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 00:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ano Panowie i Panie melduje się w klubie SE !!!! 2 lata z Soweringiem,2 lata z XS,2 lata z Explorer II,pewnie i z tym tak będzie.
Jutro trochę go poćwiczę.Ale to co widzę gołym okiem:cewa lekka,uszy przesunięte do środka!! Już lepiej jest wyważony-będzie dobrze.
Procesor o wiele szybszy,więc szybciej będzie reagował na głębokie zakopy.Nastawienia zajeły mi około 10ciu minut.Dodali parę dzwiękowych nowinek,więc trzeba się z tym otrzaskać.Szerszy airon mask-wiec z militarką będzie lepiej.Dokładniej ustawie wielkość znajdowanego złomu.
Nareszcie czarny!!!!!!!!!!!!!!!Przy sprzedaży potencjalni klienci twierdzili,że jest zły stan techniczny,bo napisy wyblakły!!Co miałem zrobić jak tylko acze z chlorem ziemię zmywało!
Jeszcze jedno-czytam tu powtarzające się zdanie o wielu drobnych sygnałach.Powiem jedno:jeśli nie postawicie krzyżyk na NAIL w ustawieniach dyskryminacji i jeśli przesuniecie GEIN powyżej nastaw fabrycznych lub czułość będzie przesadzista,to będzie zawsze problem.
Minelab zawsze musi sprawiać kłopoty-I ZA TO GO KOCHAMY!!!!
Pozdrawiam wszystkich.
bajo bajo :gil :czo :mg: :yay :sciana :gun: :polbie :jump
Jakie one fajne!! Takie graficzne przedstawienie wypadu z MINETOLABEM.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]