Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 22:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:52 
Podporucznik
Podporucznik

HERKOMPENDERETYK napisał(a):
Denar napisał(a):
Można pracować bez słuchawek - w zdalnym sterowaniu jest głośnik.

Tak , masz racje jest głośnik, nawet nie zauważyłem :D :D

przypominam sobie dlaczego cewki do deusa maja być tak drogie

.

Acha, no to teraz nalezalo by sie zastanowic gdzie siedzi ta glowna elektronika ?
W cewce, czy tez jedna w sluchawkach a druga w pilocie. Czy pilot tez kosztuje na poziomie sluchawek ? No i co siedzi w ekranie ?
Bo z tej drogosci cewki wynikalo by ze wsio tam siedzi, jesli tak to czemu na nieulotnych pamieciach ? Bo jak zdechnie bateria w cewce to wszystko umiera ? Czyli zdycha program sterujacy wykrywka ?
Zaczelo mnie intrygowac czym sie kierowal konstruktor tak komplikujac i podrazajac konstrukcje ?
No ale jesli glowna elektronika siedzi jednak w cewce to cena sluchawek jest mocno podejrzana :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 20:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cpt. Nemo napisał(a):
No ale jesli glowna elektronika siedzi jednak w cewce to cena sluchawek jest mocno podejrzana :)

Jeszcze raz.
Cewka + słuchawki= wykrywacz
Cewka+ pilot= wykrywacz
Cewka + zwykłe słuchawki bezprzewodowe = dupa.

Co siedzi w ekranie pytasz ?
To co np. kochają minelabowcy, czyli wyskakujące cyferki które z lubością interpretują nad celem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 20:14 
Podporucznik
Podporucznik

Przede wszystkim - mówimy o słuchawkach bezprzewodowych w ogóle, w tym standardowych słuchawkach XP za ponad 700zł, a nie konkretnie o specjalnych słuchawkach od Deusa. O tych zdaje się akurat tu NIE mówimy???
Denar, może to być Twoja ostatnia polemika ze mną, ale nie ostatnia moja z Tobą ;) Jako dystrybutor importowanego sprzętu, który przyczynia się do wywozu dewiz za granicę a więc z punktu widzenia gospodarki narodowej prowadzi szkodliwą działalność, możesz zawsze liczyć na to, że nie pomogę Ci w biznesie. I nie bierz tego do siebie, nie mam do Ciebie personalnie nic. Po prosu jesteś w polu ostrzału :) Oczywiście nieczystych chwytów nie zamierzam stosować, mimo tego że mnie czasem prowokujesz, kiedy już nie masz nic sensownego do powiedzenia a chcesz mieć ostatnie słowo.

Nemo, są różne słuchawki: douszne, nauszne i wokółuszne. Do tego dochodzi rodzaj materiału nausznika, siła docisku. Sam najchętniej używam nausznych Thomsonów, przy których na wietrze jest ciepło i w duże upały tez nie ma żadnego problemu. Ale czasem używam też wokółusznych słuchawek Philipsa, które mają lepsze wyciszenie (korzystne przy silnym wietrze), ale nie nadają się na duże upały. Niczego co ma szczelność hełmofonu nie założyłbym na głowę, ale tez takiej potrzeby nie widzę, bo słuchanie wykrywacza nie jest wymagającym zajęciem i specjalny sprzęt też nie jest do tego niezbędny.

Hetero, owszem, masz w ten sposób 2 zubożone wykrywacze. Tylko że ich łączna cena i tak przekracza cenę 2 osobnych bardzo dobrych wykrywaczy zakupionych oddzielnie. Czyli biznes jak cholera :lol:

W Deusie elektronika odpowiedzialna za właściwe pomiary siedzi w sondzie. To jest ta najważniejsza część która decyduje czy wykrywacz jest dobry, niezły czy taki sobie. Jak jest podzielona część odpowiedzialna za wytwarzanie sygnałów zewnętrznych, to wie tylko producent.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 21:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie mówmy tutaj o słuchawkach specjalnie dedykowanych do danego wykrywacza. Zapewne taki wytwór działa doskonale bo przecież został specialnie stworzony do danego modelu, nie mniej chętnie bym się dowiedział jaki konkretny model w kwesti zalet i wad można zastosowac do typowych wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 10:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Podłączyłem słuchawki bluetooth Creative CB 2530 do XP Goldmaxx. Tragedia. O ile w Minelabie SE pracowały bez zarzutu to w Goldmaxxie bardzo zmieniały dźwięki. Wrażenie jest takie jakby wycinały część dźwięku, porównując ten sam sygnał na słuchawkach i na głośniku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 10:28 
Podporucznik
Podporucznik

j570 napisał(a):
to w Goldmaxxie bardzo zmieniały dźwięki. Wrażenie jest takie jakby wycinały część dźwięku, porównując ten sam sygnał na słuchawkach i na głośniku.

Wlasnie za to inzynierowie biora kupe pieniedzy zeby tansze czesci konkurencji nie zastepowaly hiperdrogich i hiperdochodowych czesci oryginalnych :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 11:27 
Podporucznik
Podporucznik

Skoro jest takie zapotrzebowanie, zaczynam się coraz poważniej zastanawiać, czy przy okazji mojego M... nie uruchomić usługi instalowania modułów bezprzewodowych słuchawek w obcych konstrukcjach. Oczywiście wewnątrz układu. Nie byłoby żadnych dyndających albo podklejonych transmiterów, dodatkowych baterii do ładowania, opóźnień sygnału, a dźwięk byłby identyczny jak w słuchawkach na kabel. Muszę przemyśleć sens tego pomysłu.
Byłaby to poważna konkurencja cenowa dla hiperdrogich i hiperdochodowych rozwiązań oryginalnych ;) Oczywiście - bez sensu tam gdzie takie hiperdrogie rozwiązanie oryginalnie już jest zamontowane...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 13:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam szczerze panowie po co sobie komplikować , ja chodzę na kablu koss qz99 i nie zamienił bym na żadne bezprzewodwe

wolnym i tak nie bedziesz twoja kobieta i tak cie namierzy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 14:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cpt. Nemo napisał(a):
j570 napisał(a):
to w Goldmaxxie bardzo zmieniały dźwięki. Wrażenie jest takie jakby wycinały część dźwięku, porównując ten sam sygnał na słuchawkach i na głośniku.

Wlasnie za to inzynierowie biora kupe pieniedzy zeby tansze czesci konkurencji nie zastepowaly hiperdrogich i hiperdochodowych czesci oryginalnych :)

Ludzie o co wam chodzi z tymi super drogimi słuchawkami ? Nie mogę wyczaić.
Nie licząc deusa, gdzie słuchawki są integralną częścią wykrywacza tak jak koła w samochodzie a nie żadnym zbędnym luksusem to nigdzie nie widzę tych hiperdrogich.
Wszystkie XP są wyposażone w słuchawki XP backphones. No dobra a co jeżeli mamy pecha i przejedziemy po nich autem, nadepniemy lub zwyczajnie zgubimy?
Odpowiem. Otóż te super-hiper drogie słuchawki kosztują £ 9.95 . Masakra prawda ? Prawie 10 funtów, nic tylko się pochlastać grzebieniem.
Bezprzewodowe do wszystkich XP (oprócz deusa) kosztują £132 i jest to cena wygody i komfortu podczas poszukiwań, bo żaden kabelek się nigdzie nie plącze, różnic w jakości dźwięku nie dostrzegam.
Nawet biorąc pod uwagę wysoką marżę sprzedawców to i tak te £132 nie jest super-hiper. Dla jednych to 2-3 godziny pracy, dla innych dniówka a dla tych na zmywaku lub farmie dwie dniówki. Super-hiper ? Nie sądzę. Po prostu jak uważasz że będzie się wygodniej szukało to idziesz do sklepu i kupujesz tak jak paczkę fajek.
Jak dla mnie to te z kabelkiem za £9,95 są super.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 18:50 
Generał Broni
Generał Broni

witam.ja podpuszczony przez Cpt.Nemo,kupiłem na all. słuchawki bezprzewodowe za 25zł.jestem mile zaskoczony wykonaniem,wyglądem i działaniem tych słuchawek.pooglądałem je dokładnie,nigdzie nie widać napisu-made in china.pozdrawiam Cpt.Nemo.[podpucha była na innym forum].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 20:29 
Podporucznik
Podporucznik

Napisu może nie być widać albo nawet wcale nie być, ale na 99% są :) Nie wszystko co chińskie to chłam. Kwestia tego co importer zamówi. Tajwan to tez obecnie PRC, a przecież jedno z głównych źródeł najwyższej klasy podzespołów i urządzeń elektronicznych. Oby tylko w Europie ktoś takie produkował...

Jakiś nieodległy czas temu widziałem gdzieś w sklepie internetowym nowy model słuchawek sygnowanych bodaj przez Technicsa. Konkretnie zestaw transmiter+ słuchawki. Działało to na 2.4GHz. Trudno powiedzieć czy analog czy cyfrowe i jakie ewentualnie opóźnienie. Ale cena była dobra.

Oczywiście każdy handlowiec bierze klienta pod włos i posługuje się sformułowaniami "towar jest tego wart", "cena zdrowia", "cena wygody", "cena komfortu", "od złotówki dziennie"... Czasami na pewno. Ale 600 złociszy za SAME SŁUCHAWKI bez transmitera to jednak moim zdaniem cena bardzo wysoka. 2x jeśli produkt jest europejski i 3x jeśli chiński. Oceniając wyrób i jego przeznaczenie, a nie kto ile czasu pracy musi na to poświęcić, żeby zapracować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 21:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
Ale 600 złociszy za SAME SŁUCHAWKI bez transmitera to jednak moim zdaniem cena bardzo wysoka.

Ło jesuu Brzęczek a Ty znowu swoje.
Nikt Cie nie zmusza do kupowania bezprzewodowych, te XP backphones z kabelkiem za £9.95 są kapitalne i wcale ich nie musisz kupować bo są dołączone do wykrywacza przy zakupie.

Po co Ci transmiter ? Masz go wbudowanego w wykrywaczu. Najprostszy i najstarszy model XP ADX 100 nie ma, ale go wstawią w serwisie jak chcesz no i jeszcze w Goldmaxx MkI potrzebna jest wymiana chipa V2,6 i V2,7 na V3, koszt 10 funtów. Są sklepy gdzie przy zakupie słuchawek masz wymianę free.
To tylko i wyłącznie przy najstarszych modelach. Większość innych, nawet starych modeli posiada transmiter.
Tu masz cytat w opisie słuchawek:
" ADX 100 And older versions still require a transmitter that is attached to the circuit board. This must be fitted by an authorised XP dealer for the warranty to remain valid. Most older GoldMaxx, GMaxx, Adventis & ADX200 models are suitable."
Kupujesz słuchawki XP do wykrywacza XP z wbudowanym transmiterem, po co Ci ekstra transmiter ? Będziesz nim strzelał z procy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 22:21 
Generał Broni
Generał Broni

rufa napisał(a):
witam.ja podpuszczony przez Cpt.Nemo,kupiłem na all. słuchawki bezprzewodowe za 25zł.jestem mile zaskoczony wykonaniem,wyglądem i działaniem tych słuchawek.pooglądałem je dokładnie,nigdzie nie widać napisu-made in china.pozdrawiam Cpt.Nemo.[podpucha była na innym forum].

Mi również Cpt. Nemo polecił te słuchawki, ale się waham. Cena coś dziwnie niska :) Ale skoro mówisz że dobrze działają...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2010, 22:52 
Podporucznik
Podporucznik

Hetero zlituj się i wysil mózg zanim zaczniesz odpowiadać, bo to nudne ciągle zaczynać posty od tłumaczenia Ci, o co chodzi.

600zł kosztują słuchawki.
Transmiter, gdy go nie ma, 50zł. W warunkach brytyjskich jak przysłowiowa paczka chipsów. Niech będzie, kupuję tę informację. Czyli cena słuchawek w zasadzie uwzględnia transmiter.
Czyli słuchawki bezprzewodowe do XP, kosztują 650zł komplet. Już lepiej brzmi, choć nadal sporo i za dużo (moja opinia).
Dlaczego dużo? Bo dużo więcej niż niezłej jakości słuchawki bezprzewodowe z transmiterem innej firmy.
Np:
http://tip-resellerweb.systemb2b.com/pa ... t-c9720536

A co do tego maja słuchawki z kabelkiem, skoro mówimy TYLKO o bezprzewodowych, nawet już nie pytam bo nie chcę tego ciągnąć w nieskończoność.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]