Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 12:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Omega 8000 - Tipsy,porady,triki
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 15:15 
Major
Major

Ja do swojej omegi kupiłem słuchawki na aledrogo Apollo AH-250 jako jak dla mnie idealną alternatywę na zwiększenie skuteczności i nietracenie kontaktu z otoczeniem. Podziękowałem jedynie mikrofonowi. Przeczesane ugorki znowu dają. A i parę razy po cichutku, bladym świtem zapędziłem się pod stodoły , bo te głośniki to porażka, nawet mojego przygłuchego ojca w..rwiają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 października 2011, 17:49 
Porucznik
Porucznik

Mały teścik praktyczny , byłem wczoraj na malutkiej plaży na pobliskich gliniankach, czułość 60 aby nie kopać głęboko, miałem cewkę zmienić na mniejsza ale wyszło że chodziłem z 11"DD . Godzina chodzenia i 37 monet 2 guziki odznaka i odpustowy pierścionek :D . Wielka przyjemność chodzić z omegą w takich warunkach kopałem tylko odczyt 61....68 czyli obecne monety "żółte" i PRL ,wyszło kilka dwuzłotówek i grosze tylko 3 pomyłki typu śmieć nie za bogato ale wydajność świetna. Polecam taką zabawę aż szkoda że złoto daje id. jak zrywka a srebro jak polmos :D :D :D
Był jeszcze kolega z świetną maszyną minelab safari jednak w tych dziwnych warunkach sygnał co dwa cm nie był tak dobry jak Omega miałem prawie dwa razy więcej monet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 23:02 
Podporucznik
Podporucznik

Ja polecam oczywiście zawsze chodzić na słuchawkach. Ustawienie dyskr. na 16 jest nieco płytsze niż dyskr. na zero (w praktyce "01") i wycięcie notch-em zakresu stali, w tym ustawieniu wydaje się także jakby był "ostrzejszy".

Załączam filmik z testów standardowej cewki i cewki nel. Nie, nie jest to podbijanie rozmowy o cewce nel :P zrobiłem po prostu testy i chce się nimi podzielić na forum by inni użytkownicy omegi mogli porównać swoje zasięgi i zobaczyć jak pracuje nel na omedze innej niż Zdzicha (oczywiście pełen szacunek dla Niego).

http://www.youtube.com/watch?v=TBXtbvYfJe4

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2011, 12:18 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzieki za test :) tez niedawno zakupilem te cewke i jest naprawde niezla-doly zdecydowanie glebsze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 17:14 
Starszy Sierżant Sztabowy

Czołem,
Od niedawna mam cewkę NEL i zauważylem ciekawą rzecz na jednym polu. Zwykle chodziłem na nim z cewką 11"DD i częstotliwości 2. Wykrywacz niesamowicie się na nim wzbudzał. Kiedy wpadłem na to samo poletko z NEL'em wzbudzenia były oczywiście mniejsze. Mimo tego zacząłem sprawdzać na pozostałych częstotliwościach. Okazało się, że na 3 nie ma najmniejszego "ćwierkania". Od tamtej pory śmigam na tej częstotliwości i jestem zachwycony ;)
Czy Wy Szanowni Użytkownicy Omegi macie podobne spostrzeżenia?
Pozdrawiam
Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 17:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam ... Andrzej cewka Nel jest lepiej strojona i wbrew wielkości jest stabilniejsza nie wspomnę o dużo większych zasięgach :D zmiana częstotliwości czasami sie przydaje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 00:21 
Major
Major

Koledzy, planuję dokupić do swojej omegi cewkę 11 DD, ale jak panienka do końca jeszcze nie jestem zdecydowany bo w sumie standardowa 10 spełnia moje oczekiwania. Prosiłbym użytkowników tych cewek o podanie mi co ewentualnie zyskam a co stracę zakładając 11 konkretnie do tego modelu.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 06:12 

Czołem,
Kup lepiej od razu cewkę NEL. Mniej więcej w połowie tego tematu rozpoczyna się o niej dyskusja: viewtopic.php?f=10&t=73790

P.S. THX Zdzichu ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 00:37 
Podporucznik
Podporucznik

Panowie, krotka pilka.
Zamierzam zmienic wykrywacz z kanarka250 (moj pierwszy) na Omege. Kolega chodzi z tym sprzetem i od razu pomoglby mi nim operowac. Biegam glownie za drobnica po polach itp, ale czasem i jestem w lesie.

Czy sprzet jest warty tej ceny?
Obecnie nowa stoi ok 2.000PLN, a uzywana od 1600. Czy poczekac i kupic po Swietach?
Dziekuje za wszelakie rady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 21:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja chodze od 2 lat z Omega i wg mnie jest to bardzo porządny sprzęt. Ja latam tylko za drobnicą. Nie ma z nią najmniejszego problemu. Zero zakłuceń, dziwnych sygnałów, nie wybudza się przy liniach wysokiego napiecia. Nauczysz się interpretować wskazania wykrywki i bedziesz wiedziec co warto kopac. Polecam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 23:34 
Generał Broni
Generał Broni

Ja też bym omegę polecił,zasięg dość przyzwoity,wykrywka szybka,lekka,dobra dyskryminacja...rozejrzałbym się za używką,kupiona u dealera w Pruszkowie ma 5cio letnia gwarancję więc strachu nie ma...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 23:59 
Podporucznik
Podporucznik

W gre wchodzi wlasnie uzywka na gwarancji.
Znajomy chce sie zamienic. Moj kanarek250 z oslona cewki i elektroniki za jego Omege 8000 + moja doplata 900zł.

Chyba jednak poczekam az Swieta miną, skoro nowa kosztuje 1900zł, to moze sie trafic jakas okazja.
Z drugiej strony jednak wolalbym od kogos znajomego kupic/zaufanego forumowicza nabyć, aby potem nie bylo scen przez to durne allegro ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2011, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

Obawiam się,że ceny wykrywek raczej będą w górę szły...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2011, 21:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

varo napisał(a):
Obawiam się,że ceny wykrywek raczej będą w górę szły...

Jak wszystko w tym kraju.

varo napisał(a):
rozejrzałbym się za używką,kupiona u dealera w Pruszkowie ma 5cio letnia gwarancję więc strachu nie ma

Popieram. Kupiłem swoją omegę za około 1400.- z 4 letnią gwarancją pół roku temu, czego chcieć więcej. Widzę że teraz cena nowej podskoczyła sporo.

Teraz z innej beczki. Na ostatniej wyprawie zacinał mi się guzik którym zmienia się tony. Przeszkadza mi to ponieważ szukam na jednym tonie. Czym może to być spowodowane? Może zawilgocenie albo cuś? Na razie pytam tutaj, później ewentualnie oddam wykrywkę do serwisu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2011, 23:01 
Podporucznik
Podporucznik

Kupilem przed chwila Omege z 3,5letnia gwarancja za 1400zł. Co najwazniejsze od kolegi, ktory biegal z nia ze mna, wiec wiem ze dziala na 100%.

Kolega wystawil na allegro, tak upieral sie ze za mniej niz 1500zł nie sprzeda, a tu zonk :).

Tylko zebym nie zalowal tej decyzji i nie wrocil do kanarka... Przeraza mnie to troche to dostrajanie do gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]