Madox77 napisał(a):
Wrócę do tematu F2, pytanie moje dotyczy jego awaryjności czy jest awaryjny i czy szybko się nie psuje, czy można śmiało go kupić i wyłożyć te 800 zł czy lepiej poczekać odłożyć więcej pieniążków i kupić np Deltę 4000 ? Gdyż jak napisał kolega F2 jest jednorazówką to trochę wygląda jak jakaś tania zabawka znowu z chin. Miałem już kupować tego F2 ale znów będę musiał się chyba zastanowić i przemysleć.
Coś mi się wydaje, że akurat Delta 4000 i F2 pochodzą z tej samej fabryki, chyba nawet sonda jest w nich taka sama lub przynajmniej bardzo podobnej konstrukcji.
F2 wygląda na trochę zabawkowy, ale bynajmniej nie rozlatuje się w ręce. Sonda jest dość solidna, używam swoją bez osłony, ma już trochę szpadlogodzin za sobą i ani się nadmiernie nie wytarła, ani nie wykruszyła nigdzie, a jeżdżę nią praktycznie po ziemi. Jest to duży plus w porównaniu z sondami np. od ACE 250, których to konstrukcję znajomy przeklinał - na własne oczy widziałem jak parę razy w sondzie zrobiły mu się nagle drobne uszczerbki. Kabel do sondy w F2 jest dość cienki i nie wydaje mi się, aby mógł mieć szczególnie dużą trwałość, ale wychodzę z założenia, że jak sonda padnie to dam radę sam naprawić lub kupię po prostu nową, przy okazji większą, nie jest to znowu taki ekstremalnie duży wydatek, żeby jakoś nad tym rozpaczać.
Samo pudło w F2 jest trochę po chińsku wykonane, nie wydaje się za mocne a każda próba jego otwarcia to konieczność zniszczenia przedniego panelu. Delta wydaje się solidniejsza (aczkolwiek z bliska widziałem tylko raz). W F2 na dodatek jest problem z gniazdem słuchawkowym - jeszcze przed zakupem wyczytałem gdzieś (chyba u Proscana) że to gniazdo lubi sobie zdechnąć, no i w moim już nie działa - padło mi na jednym z pierwszych wypadów, objawia się to niedziałaniem głośnika, na szczęście ten głośnik potrzebny jest jak piąte koło u wozu - najzwyczajniej nie warto go używać, już lepiej zrobić przelotkę na zewnętrzny głośniczek, której foto wkleiłem w innym temacie.
Gdybym teraz kupował wykrywacz, raczej wciągnąłbym Deltę, ale z F2 jestem raczej zadowolony i na razie nie planuję zmieniać.