Imatra napisał(a):
Producent w instrukcji napisał jasno że częstotliwość to 6622 Hz. Weź ją sam chłopie dokładnie przeczytaj :D Nie ma zdania że filtr 4 - go rzędu zmienią częstotę pracy cewki.
Kolego Imatra i kolego _czeetah_ to może by tak zamiast wytykać mi błędy i wykazywać moją nie znajomość , wyjaśnicie mi abym zrozumiał a także koledze który zadał pytanie, jak dokładnie to wygląda sprawa zasięgu filtra 4- rzędu, i dlaczego kolega ma takie słabe zasiegi, na jakich częstotliwościach pracują sądy na poszczególnych filtrach, co znaczą podane w instrukcji częstotliwości przy filtrach a więc:
a). Relikty (podwójny 5.5 Hz): jak sama nazwa wskazuje - najlepszy na cele duże i głębokie. W gruntach słabo
zmineralizowanych bardzo mocny także na monety. Generalnie, pracując z tym filtrem należy prowadzić sondę około
5 do 10 cm nad gruntem. Takie są najlepsze warunki pracy dla wykrywacza z tym filtrem. Wyjątkiem jest sonda DD – tę
można i należy prowadzić blisko gruntu.
b). Standard (podwójny 9Hz): skuteczny zarówno na duże przedmioty głęboko położone, jak i na monety. Jeśli nie wiesz na
jaki filtr się zdecydować - użyj właśnie tego.
c). 4-go rzędu (poczwórny 12 Hz): filtr powinien być stosowany przede wszystkim na monety i inne drobiazgi. Szczególnie
w silnie zmineralizowanym gruncie. Zasięg dla dużych przedmiotów jest radykalnie mniejszy od dwóch pierwszych filtrów.
Czy były czy też nie i jakie zmiany w elektronice i konstrukcji wykrywacza.
Czy program w v3 rożni się od poprzednich i czym a może
nie ma różnic .
Bo forum jest po to żeby wyjaśniać i uczyć a nie być oportunistą negując wypowiedzi innych nie podając prawdziwych rozwiązań . Jak napisałem wcześniej nie uważam się za super fachowca, nie jestem elektronikiem i pewne terminy w temacie elektroniki mogą być dla mnie mniej zrozumiałe, mam jednak doświadczenie w używaniu argo2 i argo3 i chcę podzielić się swoją wiedzą z innymi nigdy nie krytykuje wypowiedzi innych kolegów nawet jeśli nie zgadzam się z ich wypowiedzią, przedstawiam wtedy swoje spojrzenie na sprawę, zostawiając ocenę użytkowniką, czy zechcą podzielić mój pogląd, czy też nie.
Będę wdzięczny jeśli koledzy wyprowadzą mnie z błędu i pomogą zrozumieć przedstawione powyżej pytania abym nie robił więcej błędów, Jeśli koledzy nie znacie na nie odpowiedzi to na krytyce innych niczego nie nauczycie użytkowników wykrywaczy argo. Bo jak mówi przysłowie ludowe „każdy głupi potrafi krytykować „ wytłumaczcie mi w końcu koledzy żebym się nauczył i zrozumiał.