Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymiana spostrzeżeń. Ustawienia Rutus Argo
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:26 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

stan12 napisał(a):

Jeśli chodzi o "znaczące zmiany" to w argo 3 zmieniła się elektronika, na tyle że do argo 1 i 2 nie można wgrać softu od argo 3 . w konstrukcji mechanicznej to ja raczej zmian nie widzę, to tak na marginesie, oraz kończę dyskusje w tym temacie bo „nie można przekonać przekonanych”

Zmiany konstrukcji są widoczne gołym okiem:
V1 ma puszkę pod łokciem w pozycji pionowej

V2 kabel od cewki biegnie do wyświetlacza puszka pod łokciem w pozycji poziomej

V3 leżąca puszka pod łokciem i kabel od sondy biegnie do puszki pod łokciem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:30 
Chorąży
Chorąży

Ale kolega STAN12 i tak wie lepiej. 3,0 to co innego niż 1,0 mimo iż nawet producent wypowiedział się, że zmiany maja charakter czysto mechaniczny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wersja V2 i V3 ma tą samą instrukcję obsługi bo są to te same softy. Zmiany konstrukcyjne były podyktowane niestabilną charakterystyką pracy spowodowaną najprawdopobniej poprowadzeniem kabla do wyświetlacza. Elektronika też się zmieniła przy tej okazji ale nie parametry czy oprogramowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 18:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego pordland moglibyśmy tutaj prowadzić spór długo i każdy by miał racje, ja napisałem że „w konstrukcji mechanicznej to ja zmian nie widzę” i to potwierdzam rurki te same, puszki te same, podłokietnik taki sam, położenie puszki w v2, takie samo jak w v3, w v1 było inaczej. Jest różnica w przyłączeniu kabla to prawda, ale żadnej zmiany „konstrukcyjnej” (zależy co rozumiemy przez zmiany konstrukcyjne, dla mnie to coś nowego a nie inaczej zamocowane) ten sam kabel , inna jest elektronika bo , wysyłając do naprawy swój argo 2 pytałem pana Rutynę czy jest możliwość wgrania nowego oprogramowania, odpowiedź brzmiała, nie ma takiej możliwości, ponieważ jest zastosowany nowy procesor. W oprogramowaniu też jest zmiana> na pewno w v2 nie było możliwości, regulacji podświetlenia, tylko włącz wyłącz, w nowej regulacja do 10.Niektore inne parametry też „chyba mają szerszy zakres”, ale nie będę sprawdzał bo to nie jest istotne, dla odpowiedzi jakiej udzieliłem koledze na temat filtru 4- rzędu. Na pytanie kolegi o zasięgi na filtrze 4 –rzędu, napisałem że jest to najpłytszy filtr. Oraz że filtr 4- rzędu zmienia prace wykrywacza tak że wykrywacz staje się „jakby” innym wykrywaczem bo pracuje na innej częstotliwości (był to co prawda taki mój skrót myślowy, bo powinienem dodać że cewka pracuje na całkowicie innej częstotliwości, to prawda, lecz prawdą też jest że na tym filtrze zmienia się zasadniczo praca wykrywacza, ale nie była to dyskusja dotycząca opisu cech konstrukcyjnych elektroniki, tylko praktycznego działania wykrywacza, i odpowiedź na pytanie dlaczego na tym filtrze wykrywacz jest tak płytki. Wielu kolegów stosuje takie skróty myślowe aby nie zaciemniać dla nowych kolegów możliwości zrozumienia działania wykrywaczy) Nie rozumie tylko zmasowanego ataku na mnie zmuszając mnie do udawadniania że nie jestem wielbłądem, gdybym był złośliwy to zwrócił bym kolegom uwagę na podobne nieścisłości, w waszych wypowiedziach ale tego nie zrobię bo wiem że użycie takiego skrótu nie wpływa na merytoryczność wypowiedzi, tak ja uważam.

P.s. „Ale kolega STAN12 i tak wie lepiej”. Kolego Inatra ja nie mam problemu do przyznania się do błędu, bo chociaż nam już dość dużą praktyczną wiedzę na temat argo, to ciągle się uczę nawet od kolegów którzy dopiero zaczynają, a na pewno nie wytykam kolegom błędów które nie wpływają na merytoryczną wypowiedź w temacie. Nie pozjadałem wszystkich rozumów i mogę się pomylić. POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 18:15 
Chorąży
Chorąży

Nie ma się co ciśnieniować STAN12. Nikt nie przypuścił na Ciebie ataku. Chodziło tylko o uszczegółowieni Twojego skrótu myślowego. Regulacja podświetlenia 10 stopniowa była w ver. 1,0. Prawda jest taka że 3,0 jest bliżej do 1,0 mimo innej puszki na elektronikę. Zaintrygował mnie ten szerszy zakres parametrów ... może jednak coś na ten temat napiszesz? Co do procesora to nie wiem ile w tym prawdy ale wydaje mi się że właśnie w 2,0 był jakiś inny ale to tylko zasłyszane newsy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 18:57 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 napisał(a):
Oraz że filtr 4- rzędu zmienia prace wykrywacza tak że wykrywacz staje się „jakby” innym wykrywaczem bo pracuje na innej częstotliwości (był to co prawda taki mój skrót myślowy, bo powinienem dodać że cewka pracuje na całkowicie innej częstotliwości, to prawda,
No to teraz mnie zaintrygowałeś - więc na jakiej częstotliwości pracuje cewka w ARGO przy ustawieniu filtru 4-go rzędu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 19:05 
Chorąży
Chorąży

I kółko się zamknęło zaczynamy od początku .... NIE STAN12 CEWKA ZAWSZE PRACUJE NA 6,6 kHz :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 19:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
stan12 napisał(a):
Oraz że filtr 4- rzędu zmienia prace wykrywacza tak że wykrywacz staje się „jakby” innym wykrywaczem bo pracuje na innej częstotliwości (był to co prawda taki mój skrót myślowy, bo powinienem dodać że cewka pracuje na całkowicie innej częstotliwości, to prawda,
No to teraz mnie zaintrygowałeś - więc na jakiej częstotliwości pracuje cewka w ARGO przy ustawieniu filtru 4-go rzędu?

Żeby się tego dowiedzieć wystarczy przeczytać INSTRUKCJA OBSŁUGI tam wszystko jest dokładnie opisane. Gdybym był złośliwy i stosował twoje chwyty to mógłbym ci powiedzieć że przeczytaj instrukcje obsługi a nie jak napisałeś w jednym z powyższych postów "Czyli, ogólnie powinno być tak, jak to wymyślił producent i zapisał w manualu" ale tak nie powiem bo rozumie o co tobie chodziło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 19:21 
Chorąży
Chorąży

Producent w instrukcji napisał jasno że częstotliwość to 6622 Hz. Weź ją sam chłopie dokładnie przeczytaj :D Nie ma zdania że filtr 4 - go rzędu zmienią częstotę pracy cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 20:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Imatra napisał(a):
Producent w instrukcji napisał jasno że częstotliwość to 6622 Hz. Weź ją sam chłopie dokładnie przeczytaj :D Nie ma zdania że filtr 4 - go rzędu zmienią częstotę pracy cewki.

Kolego Imatra i kolego _czeetah_ to może by tak zamiast wytykać mi błędy i wykazywać moją nie znajomość , wyjaśnicie mi abym zrozumiał a także koledze który zadał pytanie, jak dokładnie to wygląda sprawa zasięgu filtra 4- rzędu, i dlaczego kolega ma takie słabe zasiegi, na jakich częstotliwościach pracują sądy na poszczególnych filtrach, co znaczą podane w instrukcji częstotliwości przy filtrach a więc:
a). Relikty (podwójny 5.5 Hz): jak sama nazwa wskazuje - najlepszy na cele duże i głębokie. W gruntach słabo
zmineralizowanych bardzo mocny także na monety. Generalnie, pracując z tym filtrem należy prowadzić sondę około
5 do 10 cm nad gruntem. Takie są najlepsze warunki pracy dla wykrywacza z tym filtrem. Wyjątkiem jest sonda DD – tę
można i należy prowadzić blisko gruntu.
b). Standard (podwójny 9Hz): skuteczny zarówno na duże przedmioty głęboko położone, jak i na monety. Jeśli nie wiesz na
jaki filtr się zdecydować - użyj właśnie tego.
c). 4-go rzędu (poczwórny 12 Hz): filtr powinien być stosowany przede wszystkim na monety i inne drobiazgi. Szczególnie
w silnie zmineralizowanym gruncie. Zasięg dla dużych przedmiotów jest radykalnie mniejszy od dwóch pierwszych filtrów.

Czy były czy też nie i jakie zmiany w elektronice i konstrukcji wykrywacza.

Czy program w v3 rożni się od poprzednich i czym a może nie ma różnic .

Bo forum jest po to żeby wyjaśniać i uczyć a nie być oportunistą negując wypowiedzi innych nie podając prawdziwych rozwiązań . Jak napisałem wcześniej nie uważam się za super fachowca, nie jestem elektronikiem i pewne terminy w temacie elektroniki mogą być dla mnie mniej zrozumiałe, mam jednak doświadczenie w używaniu argo2 i argo3 i chcę podzielić się swoją wiedzą z innymi nigdy nie krytykuje wypowiedzi innych kolegów nawet jeśli nie zgadzam się z ich wypowiedzią, przedstawiam wtedy swoje spojrzenie na sprawę, zostawiając ocenę użytkowniką, czy zechcą podzielić mój pogląd, czy też nie.

Będę wdzięczny jeśli koledzy wyprowadzą mnie z błędu i pomogą zrozumieć przedstawione powyżej pytania abym nie robił więcej błędów, Jeśli koledzy nie znacie na nie odpowiedzi to na krytyce innych niczego nie nauczycie użytkowników wykrywaczy argo. Bo jak mówi przysłowie ludowe „każdy głupi potrafi krytykować „ wytłumaczcie mi w końcu koledzy żebym się nauczył i zrozumiał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 20:33 
Chorąży
Chorąży

Na poszczególnych filtrach sonda zawsze pracuje na częstotliwości 6622 Hz chyba że komuś przyjdzie na myśl i zmieni ją w przedziale od 6329 Hz do 6944 Hz. Jednak sam producent zaleca pracę na częstocie środkowej czyli wspomnianej 6622 Hz.
A co do reszty to jakbyś poszukał to sam producent wypowiedział się o filtrach linki wyślę o na priv :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 20:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Imatra napisał(a):
Na poszczególnych filtrach sonda zawsze pracuje na częstotliwości 6622 Hz chyba że komuś przyjdzie na myśl i zmieni ją w przedziale od 6329 Hz do 6944 Hz. Jednak sam producent zaleca pracę na częstocie środkowej czyli wspomnianej 6622 Hz.
A co do reszty to jakbyś poszukał to sam producent wypowiedział się o filtrach linki wyślę o na priv :D

Tak myślałem twoja wiedza sprowadza się tylko do krytyki na konkretne pytania odpowiedzi nie znasz czy tylko mi nie chcesz odpowiedzieć ? To co w instrukcji to ja znam doskonale a może coś konkretnie co znaczą te częstotliwości podane przy filtrach, a może producent napisał je bez potrzeby w instrukcji, i nawet o tym nie wie.
Zdziwi się może kolega ale ja wiem, co to jest ta podana częstotliwość i dlaczego jest możliwość regulacji w podanym przez kolegę zakresie, :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 20:55 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 napisał(a):
na jakich częstotliwościach pracują sądy (w detektorach są sondy...) na poszczególnych filtrach, co znaczą podane w instrukcji częstotliwości przy filtrach a więc:
  1. Wcześniej już na ten temat pisałem.
  2. Prościej i jaśniej się nie da, przynajmniej moim zdaniem. Ale, sam powinieneś to wiedzieć, jeśli piszesz poradnik o posługiwaniu się sprzętem. I to Ty nam powinieneś dokładnie wyjaśniać, a nie my Tobie, bo my nie piszemy poradnika do ARGO.
  3. Niedobrze jest, że na forum, na którym wisi poradnik, nikt nie zwrócił ci uwagi na tak podstawową rzecz.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oportunizm napisał(a):
Bo forum jest po to żeby wyjaśniać i uczyć a nie być oportunistą negując wypowiedzi innych nie podając prawdziwych rozwiązań .
Ładne słowo "oportunista" -
stan12 napisał(a):
Oportunista – osoba bez zasad i stałych poglądów. Człowiek postępujący adekwatnie do zaistniałej sytuacji, warunków (często politycznych lub społecznych), mający na celu odniesienie pewnych korzyści, naginający się do panujących okoliczności dla własnego zysku.

Wyrazy oportunizm i oportunista bywają rozumiane całkowicie błędnie i opacznie, jako ‘stawianie oporu’ i ‘ten, kto stawia opór’.
Jakoś nie czuję się oportunistą.

stan12 napisał(a):
Jeśli koledzy nie znacie na nie odpowiedzi
No, cóż, ja się akurat znam na elektronice, bo siedzę w tym fachu dobre trzy dekady, więc i działanie dekodera to nie jest dla mnie tabula raza. Wyjaśniłem wcześniej kwestię częstotliwości - i jeśli jakiś użytkownik ARGO ma jeszcze jakieś dodatkowe pytania - dopowiem - tu, albo w wątku o OPTIMIE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 21:04 
Chorąży
Chorąży

stan12 napisał(a):
Imatra napisał(a):

Tak myślałem twoja wiedza sprowadza się tylko do krytyki na konkretne pytania odpowiedzi nie znasz czy tylko mi nie chcesz odpowiedzieć ? To co w instrukcji to ja znam doskonale a może coś konkretnie co znaczą te częstotliwości podane przy filtrach, a może producent napisał je bez potrzeby w instrukcji, i nawet o tym nie wie.
Zdziwi się może kolega ale ja wiem, co to jest ta podana częstotliwość i dlaczego jest możliwość regulacji w podanym przez kolegę zakresie, :1

Koleżko zamiast robić tu z siebie męczennika poczytaj to co dostałeś na prv.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 21:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dalej żadnej merytorycznej odpowiedzi, tylko krytyka, za błąd przepraszam, już kończę dyskusje nie dam się sprowadzić do kolegów metod, macie w tym większą praktykę i w krytyce na pewno przegram. :ups:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]