Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze dokad zmierzaja?
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 08:40 
Generał Broni
Generał Broni

alex_2013 napisał(a):

czyli kopiesz tylko to co z wierzchu, cały dobry kolor na naprawde dużych głebokosciach omijasz bo twoja wykrywka zapewnie sugnalizuje go jako zelazo lub niestabilnie

Dobry jesteś :luv :1 Opowiedz mi proszę więcej o tym co i jam sygnalizuje moja wykrywka :666

A wracając do tematu. W pełni zgodzę się ze zdaniem Nephilimera. Większość ludzi jest oczadziała od nowych technologii, które atakują nas z każdej strony. Oczekują coraz to nowych wodotrysków i bajerów, choć 99% z nich nie jest kompletnie do niczego przydatna. Najlepszy przykład to telefony komórkowe - coś, co w zamierzeniu miało służyć do dzwonienia i smsowania zamieniono w jakieś kompletnie niefunkcjonalne, przebajerowane i nieporęczne potworki o rozmiarach książki telefonicznej. Pierwotna idea została totalnie wypaczona, a ludzie jak barany kupują chińskie zabawki za cenę wypłaty :666

To jak w wędkarstwie. Można łowić z sonarem, echosondą czy innym ustrojstwem, tylko jaki to ma sens? Gdzie tu przyjemność, miejsce na umiejętności? Nie lepiej od razu wsadzić kabel elektryczny do wody? Efekt będzie podobny. Zauważyłem, że wielu nowych poszukiwaczy idzie na ilość. Byle więcej. Dla nich wymarzonym wykrywaczem byłby wielki magnes, wyciągający wszystkie metale w promieniu kilkunastu metrów.

jedyne, czego brakuje mi we współczesnych wykrywkach to naprawdę porządna separacja żelaza. I PI z dobrą dyskryminacją. Reszta już jest, trzeba tylko umieć korzystać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 10:41 
Generał Broni
Generał Broni

puffyboy napisał(a):
varo napisał(a):
Generalnie dwie pierwsze wypowiedzi w temacie zamykaja właściwie sprawę - jeszcze dłuuuugo nie powstanie sprzęt, który bedzie w stanie jednoznacznie określić, co mamy pod cewką i w polskich warunkach należy kopać praktycznie wszystko, co daje sygnał na kolor (ja łażę z teresą na all metalu, czułość 30)...

Ty, no ale przeciez duza czesc sygnalow kolorowych jest "rozciagnieta" na powiedzmy 30cm dlugosci, "skaczaca". Jestem przeciwny tej metodzie. Kiepski sygnal kolorowy to 99% szans na syf (syf = niemonetka). Dobry sygnal kolorwy to co prawda tylko 10% szans na cos fajnego ale kopanie wszystkiego? - na prawde podziwam wszystkich ktorzy tak robia. Tu wchodzi prawdopodobienstwo. Czas ktory zmarnujesz na rycie tej masy pustych dolkow to ja wykorzystam na przejscie w tym czasie kolejnych 100m terenu i dziabne kilka obiecujacych sygnalow.

A ja nie rozumiem Twojej metody kolego, nie chodzi o to, aby biegać po polu, tylko trafiać ciekawe znaleiska, a tak jak pisze Lipek - cienkie , głębokie sreberko da marny, przerywany sygnał...z tym rozciągnięciem to też nie takie oczywiste - przedmiot podłuzny, ale położony dość głęboko też da "krótki" sygnał...pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Zenowi napisał(a):
Jakoś brakuje mi tu głosów miłośników grubszych znalezisk np. depozyciarzy. Są zadowoleni z dotychczasowego sprzętu? Nie mają uwag?

Jak już napisałem - brakuje mi PI z dobrą dyskrymą. Oczywiście mówię o dyskryminacji drobnego śmiecia ;) I żeby był stabilny.

:za
Rozwalil mnie tekst kolegi, ktory wie, ze wie kiedy ma pod cewka aluminiowy drut :ups: . Wiecie kto w ostatnich latach odkryl kilka spektakularnych odkryc w UK - nowicjusze ze sprzetem: kanarek 3 albo 5 (juz nie pamietam) zlote celtyckie bransolety, chinski MD - skarb zlotych rzymskich monet. Wiecie dlaczego? Super sprzet? Jak widac powyzej, racze nie :D . Szczescie - troche tak, ale przede wszystkim dlatego, ze uczac sie wykrywacza kopali kazdy sygnal bez zastanawiania sie, czy to smiec, tylko kopali.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacze - dokąd zmierzają ?
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 15:19 
Pułkownik
Pułkownik

koledzy ma ktoś ten bajer? z tym gps i mapami zajefajna sprawa tylko ta cena... prawie 8,500 tys. zł http://ctx3030.com/pl/#feat-maps Minelab ctx3030 co ciekawe ma seryjnie polskie menu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacze - dokąd zmierzają ?
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 15:52 
Generał Broni
Generał Broni

czarny07 napisał(a):
koledzy ma ktoś ten bajer? z tym gps i mapami zajefajna sprawa tylko ta cena... prawie 8,500 tys. zł http://ctx3030.com/pl/#feat-maps Minelab ctx3030 co ciekawe ma seryjnie polskie menu :1

viewtopic.php?f=10&t=117516

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]