Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ogólnie Rutus - coraz gorsza opinia?
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 11:11 
Pułkownik
Pułkownik

sla1971 napisał(a):
Przypuszczam ze jest tez spore grono ludzi ktore na poczatku swojej przygody z wykrywaczem uzywalo sprzetow z nizszej polki (ACE,ALFA itp).Potem przesiedli sie na sprzet Rutusa,pochodzili,osluchali sie i go polubili.Oczywiscie ci ludzie maja prawo go chwalic jesli jest im z nim dobrze ale wlasnie ci ludzie nigdy nie uzywali innych wykrywaczy z tego samego poziomu co Rutus, wiec nie maja porownania co do wad i zalet.

A Ty kolego miałeś do czynienia z rutusem i innym wykrywaczem z tego samego poziomu, żeby porównać wady i zalety detektorów??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 11:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak to się mówi gdziekolwiek byś był na wakacjach zawsze przywiezie się pamiątkę z Chin. Rutus chyba jako jedyny przerobił optimę na jupitera, żeby w Angli ładnie pracował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 12:17 
Generał Broni
Generał Broni

front247 napisał(a):
Nie zgodzę się, uważam ze porządny wykrywacz powinien posiadac jakies podstawowe cechy własne takie jak np. stabilność,powtarzalność ID,zasięg(adekwatny do ceny),
No, każdy ma swoje właściwości, tylko pokaż mi unormowanie tych właściwości. Chyba tylko u jednego producenta widziałem podawaną znormowaną czułość ich detektorów - tylko co z tego, jak żaden inny producent tego nie podaje. I jak tu odnieść czułość Rutusa do produktów owego producenta?

front247 napisał(a):
więc to chyba nie tak że każdy swój chwali tylko obiektywnie wykrywacz o powyższych cechach głównych będzie ogólnie dobrym wykrywaczem,
Ale właśnie to tak jest - WSZYSTKIE opinie są subiektywne, oparte tylko i wyłącznie na jakichś własnych doświadczeniach i przemyśleniach, bardzo rzadko wsparte wiedzą fachową.

front247 napisał(a):
natomiast wykrywacz który się wzbudza,trzeba schodzić z czułości,...
I znowuż trzeba ostrożnie - bo cóż to znaczy "wykrywacz niestabilny"?

Ano to, że jest to albo rzeczywiście kompletna 'kaszana' wypuszczona przez producenta na rynek albo jest to celowe działanie producenta, mające na celu dać do ręki ŚWIADOMEGO użytkownika sprzęt o jak najlepszych i wyżyłowanych parametrach, ale wymagający za to BARDZO ŚWIADOMEJ obsługi.

Sprzęty budowane są zapewne wg dwu schematów:
  1. Robimy sprzęt bardzo stabilny, znaczy się w większości typowych i przewidywalnych sytuacji ma być stabilny. Ale nie ma nic za nic - taka stabilność MUSI oznaczać ograniczenie zasięgu maksymalnego.
  2. Robimy sprzęt, gdzie sam użytkownik wyznacza na bieżąco stabilność sprzętu, ustawiając maksymalną na dane warunki środowiskowe czułość sprzętu, nie dającą jeszcze wzbudzeń. I taki ŚWIADOMY użytkownik ma w tym przypadku sprzęt o największej możliwej czułości.

I bardzo możliwe, że Rutus przesadził tu z Argo - bo to jest właśnie sprzęt dla tych ŚWIADOMYCH użytkowników. To samo tyczyć się będzie też i innych, zaawansowanych sprzętów.

front247 napisał(a):
...niestabilne i niepowtarzalne ID...
"Niestabilne", "niepowtarzalne" - znowuż słowa klucze, które mogą oznaczać różne rzeczy. I jak poprzednio - albo mamy "kaszanę" odwaloną przez producenta, albo właśnie zaawansowanie sprzętu, który potrafi wyseparować bardzo blisko siebie zalegające elementy wykonane z różnych metali lub wskazać w ten sposób obiekt nietypowy. A tu nie ma siły - albo będzie skaczące id w takt ruchu cewki nad zmiennymi metalami albo jedno lub brak wskazania w sprzętach o uproszczonych id. Przypomnę - mówimy tu o sprzętach w przedziale cenowym 500EUR.

front247 napisał(a):
...zmienny zasięg zależny nie wiadomo od czego...
wiadomo od czego - od konstrukcji elektroniczno - mechanicznej wykrywacza oraz WSZYSTKICH warunków środowiskowych w danym miejscu pracy wykrywacza. Każdy wykrywacz będzie miał zmieniający się zasięg w zależności od zmian tych warunków.

++++++++++++++++++++

Wszystko jak zwykle weryfikuje samo życie - gdyby więc Rutusy były rzeczywiście takimi "kaszanami" przy innych detektorach, to myślę, że przy ich wcale nie najmniejszych cenach, RUTUS już dawno byłyby tylko wspomnieniem na rynku... albo dystrybutorem sprzętu innego producenta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 12:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Piotr napisał(a):
cesar007 napisał(a):
Coraz częściej, niestety, spotykam się z opiniami, które nie są przychylne Rutusom. Bardzo dużo osób, które nabywają ten sprzęt, po 2-3 miesiącach postanawiają się go za wszelką cenę pozbyć. A już apogeum tego procederu zauważyłem gdy na rynku pojawiły się cewki 29cm. Co z resztą ewidentnie widać na portalach aukcyjnych. Bardzo dużo osób twierdzi, że są mega niestabilne, oszałamiająco ciężkie i... (tu dla mnie szok i niedowierzanie) mało skuteczne w szczególności na srebra.

Osobiście twierdzę, że Rutusy są nieco za trudne dla wielu poszukiwaczy w ustawieniach, w szczególności Argo, które ma masę ręcznych ustawień, a nie do końca wiadomo co się nimi ustawia. Mi "okiełznanie" Argo zajęło coś koło 3 miesięcy.

Czy wy tez odnosicie podobne odczucia?

Ależ się uśmiałem.
Na szczęście swoje wiem i widziałem Rutusy w rękach profesjonalistów.
Niektórzy nie potrafią i nigdy się nie nauczą posługiwania własnym "wackiem".
Możliwe, że tak samo jest w przypadku wykrywaczy :h

Kolego Moderatorze. Przede wszystkim nie rozumiem Twoich drwin? Co jest śmiesznego w tym, że uczylem sie przez ok. 3 miesiące ustawiać Argo? Tym bardziej, że wcześniej posiadałem kanarka, który jak wszyscy wiemy działa na zasadzie włącz i kop... Mimo, to że poczatki byly trudne nie zraziłem się, nie sprzedałem, nie sialem zamętu w necie, ze Rutus to dziadostwo. Wręcz przeciwnie, z uporem maniaka biegalem po polach i kombinowałem, aż do skutku. Po mniej więcej 3 miesiącach opanowalem go w pełni. Zresztą, na tym i innych forach mozna bez trudu znaleźć moje wpisy na temat Rutusa. Wszędzie mam taki sam Nick i awatar, wiec sprawdzenie mojej wiarygodności nie będzie kłopotem. Niestety z racji potrzeby musiałem z bólem serca sprzedać mojego rutusa, z wielkim bólem serca.
I tak sie akurat złożyło, że w krótkim czasie usłyszałem sporo kontrowersyjnych opini na temat - ogólnie Rutusow, że aż postanowiłem zapytać na forum czy też sie zetknęli z takimi słowami krytyki wobec tego producenta... Mnie krew zalewała jak to słyszałem.

P.S. Moderatorowi nie przystaje pisać w szyderczym tonie.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 13:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cesar007 wiem, że nie założyłeś ten wątek po to żeby przedstawić w złym świetle produkty Rutusa, ale temat wątku jest taki... Jak ktoś przeczyta sam temat a nie zajrzy do środka...To będzie dalej przenosił opowieści na podstawie samego tematu. Z drugiej strony mocny temat wymusił polemikę zawartą już w siedmiu stronach na plus dla rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 14:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

barera napisał(a):
Cesar007 wiem, że nie założyłeś ten wątek po to żeby przedstawić w złym świetle produkty Rutusa, ale temat wątku jest taki... Jak ktoś przeczyta sam temat a nie zajrzy do środka...To będzie dalej przenosił opowieści na podstawie samego tematu. Z drugiej strony mocny temat wymusił polemikę zawartą już w siedmiu stronach na plus dla rutusa.

Więc nie bez powodu na końcu zdania w temacie, pojawił się znak zapytania. Ma on za zadanie sugerować jakąś wątpliwość. Gdybym chciał stworzyć wątek pełen obelg i niechęci, to na końcu użyłbym wykrzyknika... :666

A co do dyskusji jaka tu zapanowała... Nie spodziewałem się pod żadnym pozorem, że w tak krótkim czasie tyle osób podejmie polemikę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 14:51 
Generał Broni
Generał Broni

Cesar007 bardzo dobrze, ze zalozyles ten watek. Po to jest forum, zeby dyskutowac. Tak dlugo jak uzywamy argumentow, bez obrazania innych (ok odrobina przyjacielskiego szyderstwa zawsze mile widziana :666 ) to wszystko jest ok. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 15:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

cheetah,masz oczywiście rację w swoich rozważaniach,jednak ja tu wyrażam opinie przez pryzmat ,, do czego słuzy wykrywacz i po co ja go kupuję,, .I tak jak napisałem ,celem wiekszości osób jest skuteczne poszukiwanie przy tym komfortowa niemęcząca obsługa. Jesli wykrywacz nie moze zapewnić tych dwóch warunków(abstarhuję tutaj od szczęscia i dobrej miejscowki),to czy on kosztuje 500 ,1000,czy 2000 zł ja go nie kupuję poniewaz bez względu na firme czy cenę jego podstawowe cechy nie sa spełnione.Stąd tez kiedyś napisałem że nawet poczatkujący powinni kupować wykrywacz najdroższe i najlepsze,tak by od razu szukac skutecznie i nie ogladac się na sprzęt a skupić się na szukaniu fajnych miejscówek.Ja zdaję sobie sprawę że nie kazdy ma duże pieniędze i wielu zaczyna choćby od ACE 150 ale co do samej zasady wyboru wykrywki powinno się moim zdaniem kierowac tymi własnie cechami, zasięg, stabilnośc i poprawna powtarzalna reakcja na przedmiot.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 18:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

cesar007 napisał(a):
Piotr napisał(a):
cesar007 napisał(a):
Coraz częściej, niestety, spotykam się z opiniami, które nie są przychylne Rutusom. Bardzo dużo osób, które nabywają ten sprzęt, po 2-3 miesiącach postanawiają się go za wszelką cenę pozbyć. A już apogeum tego procederu zauważyłem gdy na rynku pojawiły się cewki 29cm. Co z resztą ewidentnie widać na portalach aukcyjnych. Bardzo dużo osób twierdzi, że są mega niestabilne, oszałamiająco ciężkie i... (tu dla mnie szok i niedowierzanie) mało skuteczne w szczególności na srebra.

Osobiście twierdzę, że Rutusy są nieco za trudne dla wielu poszukiwaczy w ustawieniach, w szczególności Argo, które ma masę ręcznych ustawień, a nie do końca wiadomo co się nimi ustawia. Mi "okiełznanie" Argo zajęło coś koło 3 miesięcy.

Czy wy tez odnosicie podobne odczucia?

Ależ się uśmiałem.
Na szczęście swoje wiem i widziałem Rutusy w rękach profesjonalistów.
Niektórzy nie potrafią i nigdy się nie nauczą posługiwania własnym "wackiem".
Możliwe, że tak samo jest w przypadku wykrywaczy :h

Kolego Moderatorze. Przede wszystkim nie rozumiem Twoich drwin? Co jest śmiesznego w tym, że uczylem sie przez ok. 3 miesiące ustawiać Argo? Tym bardziej, że wcześniej posiadałem kanarka, który jak wszyscy wiemy działa na zasadzie włącz i kop... Mimo, to że poczatki byly trudne nie zraziłem się, nie sprzedałem, nie sialem zamętu w necie, ze Rutus to dziadostwo. Wręcz przeciwnie, z uporem maniaka biegalem po polach i kombinowałem, aż do skutku. Po mniej więcej 3 miesiącach opanowalem go w pełni. Zresztą, na tym i innych forach mozna bez trudu znaleźć moje wpisy na temat Rutusa. Wszędzie mam taki sam Nick i awatar, wiec sprawdzenie mojej wiarygodności nie będzie kłopotem. Niestety z racji potrzeby musiałem z bólem serca sprzedać mojego rutusa, z wielkim bólem serca.
I tak sie akurat złożyło, że w krótkim czasie usłyszałem sporo kontrowersyjnych opini na temat - ogólnie Rutusow, że aż postanowiłem zapytać na forum czy też sie zetknęli z takimi słowami krytyki wobec tego producenta... Mnie krew zalewała jak to słyszałem.

P.S. Moderatorowi nie przystaje pisać w szyderczym tonie.

Pozdrawiam

Kolego czy Ty uważasz z perspektywy czasu swoje Argo za skomplikowany wykrywacz?
Czy często grzebiesz w ustawieniach oprócz strojenia do gruntu?

Moim zdaniem jest to wykrywacz typu włącz, nastrój do gruntu i szukaj...

Osobiście bardzo rzadko grzebię w menu. Czasem zejdę z czułości, czasem dyskrymę podkręcę i tyle. Filtra nie zmieniam, chodzę tylko na dynamiku więc co tu ustawiać? Kupiłem, poustawiałem zgodnie z instrukcją Rutyny i trzepię pola :)

Osłuchanie to podstawa. Ale to już inna bajka dla wytrwałych i zuchwałych... tak jak złoto :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 18:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

piowo2007 napisał(a):

Kolego czy Ty uważasz z perspektywy czasu swoje Argo za skomplikowany wykrywacz?
Czy często grzebiesz w ustawieniach oprócz strojenia do gruntu?

Moim zdaniem jest to wykrywacz typu włącz, nastrój do gruntu i szukaj...

Osobiście bardzo rzadko grzebię w menu. Czasem zejdę z czułości, czasem dyskrymę podkręcę i tyle. Filtra nie zmieniam, chodzę tylko na dynamiku więc co tu ustawiać? Kupiłem, poustawiałem zgodnie z instrukcją Rutyny i trzepię pola :)

Osłuchanie to podstawa. Ale to już inna bajka dla wytrwałych i zuchwałych... tak jak złoto :)

Albo fartem na dzień dobry trafiłeś z idealnie uniwersalnymi nastawami albo nie masz potrzeby wykorzystywania pełnych możliwości jakie daje Argo.
Oczywiście, że co wyjście nie przestawiałem wszystkich ustawień od a do z. Ale np. gdy na zroszonej łące Argo mi popiskiwał to korygowałem to w ustawieniach funkcji SAT (ale to chyba dotyczył statyka o ile pamiętam), gdy dostawałem dość niepewny sygnał ale na tyle ciekawy by go kopnąć i okazało się, że to kamień... nauczyłem się korzystać z korekcji kamieni. Na mocno zaśmieconych poletkach od czasu do czasu trzeba przeregulować (o ile chodzimy na tym filtrze) szybkość dla 4 rzędu, itd. Powtórzę się po raz kolejny. Nie bez powodu pisałem, że pełne zaznajomienie i poznanie działania oraz umiejętność wykorzystania wszystkich funkcji w Rutusie Argo V3 zabrało mi ok. 3 miesięcy! Skoro miałbym go używać jak ACE to zostałbym przy właśnie Garrecie! Po co dopłacać 1100zł za kilka cm głębokości? No i jeszcze odpowiem Ci na Twoje pytanie. Z perspektywy czasu nie uważam Argo za bardzo skomplikowany wykrywacz, ale do najprostszych też nie należy. Trzeba mu poświęcić czasu na naukę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:13 
Pułkownik
Pułkownik

piowo2007 masz rację. Można Argo ustawić raz i hasać z nim po polach jak sarenka. Jeżeli to Ci odpowiada to jesteś zadowolonym posiadaczem Rutusa. Mi jednak to nie wystarcza i tutaj cesar007 ma rację. Po co płacić za coś, czego się nie wykorzystuje? Ja czasami nad dołkiem spędzam kilka minut. Włączam wszystkie tryby, namierzam fanta, sprawdzam powtarzalność id, jeżeli Argo skacze mi z+ na - to wyłączam dyskryminację lub włączam mixa i obserwuję co się dzieje. Czasami ewidentne wskazania na żelazo wyciągam z ziemi, żeby potwierdzić że to co omijam bo jest żelazem, faktycznie nim jest. Osobiście nie mogę przełamać się na filtr 4-rzędu przez świadomość, że ominę coś głębszego. Co jakiś czas biegam jednak z 4-rzędem dla potwierdzenia jego wielkości przy kopaniu monet (mnie on jednak nie przekonuje).

Wątek jest ciekawy, nie ma jakiegoś mocnego skakania do gardeł. Odezwali się tutaj rutusowcy, przeciwnicy rutusa i ludzie którzy rutusa nie trzymali w ręku. Wszyscy wyrazili opinie i to jeszcze pewnie nie koniec. Ja chcę zauważyć tylko jedno: Nikt ale to nikt nie odważył się na porównanie jakiegoś ACE (choćby nawet EuroACE) do F75 - podobno najgłębszego monetkowca. Optima na forum była już porównywana z F75 niejednokrotnie a to już coś znaczy. Niektórzy nawet sądzą, że optima wcale od F75 nie jest gorsza a może nawet lepsza.

Na koniec chciałbym, żeby _cheetah_ napisał jak dostroić rutusa do gruntu, żeby zwiększyć jego zasięg. Gdzieś to widziałem na forum a teraz tego znaleźć nie mogę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

No to cesar007 musimy się kiedyś spotkać na jednej miejscówce i przetrzepać ją na dwa Argusie :1 Innego wyjścia nie ma. Ja Cię zaproszę na fenisie a Ty mnie na boratynki :)

darek31 ja chodzę tylko na 4 :D . Głównie po polach. I nigdy nie spędzam kilku minut nad dołkiem. Bo mi szkoda czasu. Kopię wszystko co ciekawie brzmi i nie obczajam sygnału na różnych ustawieniach... Powiem jeszcze raz bo mi szkoda czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Rutus porządny sprzęt dla nowicjusza jak i dla starucha. Posiadałem XP Deusa a wcześniej Optimę 2.0 i jedyne w czym była różnica to waga. Zasięgi mają bardzo podobne. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:20 
Pułkownik
Pułkownik

piowo2007 ja też chcę na fenisie :) Osobiście przez 2 lata znalazłem 2szt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:23 
Generał Broni
Generał Broni

piowo2007 napisał(a):
A właśnie, ja również :1 tyle że czasami zmieniam filtry. Po pewnym czasie dobrałem chyba optymalne ustawienia dla każdego, teraz tylko czułość i dyskryminację, w zależności od potrzeby. Do tego nauczyłem się delikatnie dopasowywać tempo przemiatania pod konkretny filterek. Więc pytanie, ilu z nas, po opanowaniu wykrywki, grzebie notorycznie w ustawieniach, innych niż w/w dwa podstawowe?? Tak z ciekawości ... _cheetah_ jesteś tu gdzieś?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]