Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Drugi czy też kolejny wykrywacz
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2020, 18:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Porównać odczyt wartości balansu gruntu z prawilnego G2 i chińczyka używając do tego ferrytu?
Kręcić "śrubką" w chińczyku by uzyskać podobny odczyt do standardowego G2?

Tu przydatne info dotyczące GB, strony 21-24 https://www.metaldetector.com/media/_docs/Manual/EN/Teknetics_G2.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 08:30 
Kapral
Kapral

Jest sposób !!! w tym wykrywaczu jak odróżnić kapsle albo żelazo z dziurą. Pierwszy jak złapiesz sygnał na kapsle przepiatasz i wystarczy odjechać poza cel początkiem cewki przy ziemi sygnał zmieni się mozna skrecic dyskryminacje na zero pokretłem chwila moment wtedy słychac żelazo z kółkiem jest podobnie.
I następna ciekawostka od D&J

https://archive.findmall.com/read.php?80,1332753
U mnie to działa wystarczy się nauczyć Panowie.

PRYMEK na tym waszym polu z tym żelazem z dziurą w środku tez zadziala
tylko skręć dyskr na 0 i zrób proszę Cię tak jak napisałem zobaczysz. Ten wykrywacz ma pokrętło i błyskawicznie zmniejszamy nastawy i przy tej technice
o wyżej podalem sygnał zmienia się na zelazo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 09:02 
Kapral
Kapral

Kolejna ciekawostka Twój ulubiony GM4 Jest poniekąd kopią doskonałego analogowa troy shadow x5 tego samego inżyniera czyli Dave J co zrobił G2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 10:56 
Kapitan
Kapitan

W sumie ogólnie znana prawda podobno kipią tejona też pewnie Bułgarzy czerpali z wielu źródeł i o dziwo poprawili oryginały ;)
Co do X5 o ile zauważyłem wyniki w pseudo testach powietrznych nie przekładały się na wyniki w gruncie i miał spore problemy z żelazem .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:09 
Moderator
Moderator

Używałem troya a tejonów to miałem chyba z trzy z różnymi cewkami - podobieństwa do gm4 nie znajduję - nie ma go tam . Natomiast w wykrywaczach nokta/makro można wyczuć "duszę " innych wykrywaczy ( zwykle f75/t2 ) a w deusie można wyczuć dusze goldmaxxa .

żelazo z dziurą ( pierścień ) identyfikuje poprawnie jedynie aka signum .

g2 czy jego kopia to bardzo dobre wykrywacze ale jak wszystko mają również złe i słabe strony , czytając komentarze na yt to mi ręce opadają .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:17 
Kapitan
Kapitan

Prymku a test aka będzie ? I miałem też spytać o test goldmaxxa ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:27 
Pułkownik
Pułkownik

Jest sposób !!! w tym wykrywaczu jak odróżnić kapsle albo żelazo z dziurą. Pierwszy jak złapiesz sygnał na kapsle przepiatasz i wystarczy odjechać poza cel początkiem cewki przy ziemi sygnał zmieni się mozna skrecic dyskryminacje na zero pokretłem chwila moment wtedy słychac żelazo z kółkiem jest podobnie.

To juz lekki odjazd jest, latam z Gold Bugiem DP kilka lat, gdy latam po plazach (a wlasnie zabieram go tam czesto aby sie troszke poopalal) to mam czasem spotkanie z okolo trzystoma kapslami w jedno popoludnie lub poranek.
Tak sobie pomyslalem, ze trik tu proponowany raczej ciezko zastosowac bo latwiej i szybciej po prostu kapsla lub niekapsla wykopac.
Z mojej praktyki latania z wykrywkami wiem, ze najwazniejsze to rozumiec, ze i tak nie uda sie podniesc wszystkiego szczegolnie w trudnym terenie. Szczegolnie jednego dnia, dlatego wielokrotnie wracamy na czesane pola i wciaz jestesmy zaskoczeni.
Triki takie jak proponowany sa dobre gdy mamy do odnalezienia konkretny przedmiot, wiemy o zalegajacych tu konkretnych monetach ... lub na polu testowym gdy z gory wiemy co gdzie.
A teraz niech prymek zaprosi na swoje pole wszystkich wierzacych w swiete triki i niech usunie wszystkie informacje o zakopanych monetach i ich miejscach i zobaczymy ile odnajdzie tych monet zaproszony pewny siebie operator z superwydajnym sprzetem.
Tak po prostu niech ktos wejdzie i sobie pojdzie z wykrywka..
Nie neguje pola testowego ani nic z tego co prymek z kolegami robi w celu poznania sprzetow wrecz przeciwnie tylko mam mieszane uczucia gdy na sile ktos stara sie odkryc cos wiecej niz jest w rzeczywistosci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:33 
Moderator
Moderator

aka signum myślę że będzie jednak czasami myślę że społeczeństwo nie dorosło do takich testów , to tylko przykład : czy zrozumieją że np. 6,5 khz + cewka 13 cali może się nie sprawdzić na celach maskowanych ? jeden czy drugi mistrz powie że aka do du.. - i debilny pogląd pójdzie w świat ( podobnie można zrobić ze whites spectra ) Ludzie nie dorośli i nie rozumieją przekazu . te testy pokazują ułamek tego jaki wykrywacz jest naprawdę , ja użytkuje g2 - testy super ale sprawdzałem cele z kolegą z nox ma realnych poszukiwaniach i wielu nie widział , więc co ? chcecie czerpać wiedze z testów ? simplex w moim ręku na polu pokazał wszystkie cele oprócz jednego - w innej ręce był o wiele słabszy ( tak samo gm4) - jak chcecie to uwzględnić w tabelkach i punktach - za dużo danych zmiennych . Wykrywaczem który praktycznie mało co na polu widział potrafiłem wygrywać lub remisować z super wykrywaczami pokazującymi prawie wszystko .
te testy pokazują bardzo dużo , są naprawdę dobre , pole jest przemyślane i interesujące ale to mimo wszytko ułamek wiedzy , niestety odbiorcy tego nie rozumieją . Natomiast jeśli chodzi o naukę wykrywacza to pole testowe to kosmos i prawdziwa jego rola

GMP będzie - nie mogę się doczekać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:47 
Pułkownik
Pułkownik

prymek bo realnie wystarczy by cel nie znajdowal sie na srodku amlitudy machania cewka aby zostal pominiety, wystarczy wejsc na cel z innej strony by sygnal byl czytelniejszy a dlatego, ze zarowno ulozenie monety jak i grunt nigdy nie sa wzorcowo pasujace detektorowi z kazdej strony.
Dlatego rob swoja robote na polu testowym bo jakis wstepny przeglad sprzetu jednak prezentujesz tylko pamietac nalezy, ze oprocz samej zdolnosci detektora do sygnalizacji wazne jest tez rozumowanie operatora a tu jest roznie, jedni wola takie dzwieki inni lubia machac szybciej jeszcze inni nigdy nie trzymaja prawidlowej wysokosci cewki nad gruntem podczas machania wiec co z tego ze sprzet najlepszy skoro operator go nie slyszy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:50 
Kapral
Kapral

Prymek taka sama sytuacja będzie z omega 8000 7.8 khz jak z aką na celach maskowanych wypadnie gorzej A na całej reszcie znakomicie głębiej i z dobrym id mocniejszym audio od g2 i o wiele głebiej . A to tylko dla ciebie pisze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:52 
Moderator
Moderator

umiejętność poruszania się z wykrywaczem niweluje 2k różnicy w cenie wykrywacza . :lol: to tez na polu testowym można zrozumieć i ogarnąć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:56 
Pułkownik
Pułkownik

prymek, a moze stworzyc pole testowe z zaznaczonymi koordynatami gps i nic wiecej? I zalozmy probowac sprzet bez zadnych podpowiedzi a potem odnalezione cele porownywac z koordynatami jakie masz zaznaczone? I korystac za kazdym razem z innych operatorow tak zeby im w pamieci nie utrwalilo sie spodziewane polozenie celow? Oczywiscie sprzet moglbys przygotowywac i testowac wczesniej sam zgodnie z oczekiwaniami i zapewnieniami producenta?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 11:59 
Moderator
Moderator

jest plan by z robić film z odkrywania mojego strego pola testowego , pole zarosło , cele zamuliło , głebokości monet stały się ekstremalne i sam ich nie moge znaleśc reszta top digin będzie ich szukać - wskażę mniej wiecej gdzie powinno być i ich sfilmuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 12:01 
Kapitan
Kapitan

Myślę że każdy w miarę ogarnięta osoba ma świadomość odnośnie częstotliwości to że coś kosztem czegoś a reszta to już znalezienie złotego środka i praktyka;) Nie śledzę komentarzy na YT ale domyślam sie ze sporo jest typu panie mój jest głębszy ;) A robotę robisz świetna moim zdaniem w temacie najrzetelniejszą .;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 12:03 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
A robotę robisz świetna moim zdaniem w temacie najrzetelniejszą .;)

popieram

i nie ma co siegac po jakies triki czubkiem cewki czy chodzenia na rekach bo wykrywacz to wykrywacz

po wielu testach na testowym poletku wiemy jakie wykrywacze lubia denarki, jakie wykrywacze lubia zloto, jakie nie lubia duzych sreber i super
dobrze tez zajrzec do chinskich kopii i nie trzeba byc zaskoczonym, ze oni niektore kopie "poprawiaja"

rob swoje prymek bo mam zamiar dokupic do mojej stajni jakas maszyne i nie moge sie zdecydowac jaka :)

Ostatnio edytowano niedziela, 29 listopada 2020, 12:09 przez nomennescio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]