Teraz jest niedziela, 7 września 2025, 18:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus ARGO
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011, 10:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Koledzy opiszcie zachowanie waszych Argo. Moje Ciagle sie wzbudza nawet na czulosci 35-34 nizej nie schodzilem. Jest to duzy problem powodujacy powstawanie wielu fauszywych sygnalów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011, 14:36 
Major
Major

Daj na minus korekcje kamieni powinni pomóc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 10:58 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Korekcja juz byla na -10. Wczoraj chodzilem na korekcji -16 i bylo trocheszke lepiej. Ale wciaz mam sygnaly najczesciej na +84 + 74 i troche w innych zakrasach. Przy dotykaniu lisci trawy, oraz przy szybkim machaniu wykrywaczem w powietrzu.

Spotkal sie ktos z takim dziwnym zachowaniem Argo?

Tradytor u Ciebie jak ze stabilnoscia? Na jakiej czulosci chodzisz? Jakie masz ustawienia?

Moje to: Maskowanie 5 szybkosc 16 filt relikt lub standard korekcja -16 czulosc Maxymalnie z jaka chodzilem to 40 ale tylko chwile bo jest mase sygnalów fauszywych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 11:12 
Plutonowy
Plutonowy

ja chodzę zawsze na czułości 40 i nie mam żadnych fałszywych sygnałów sprzęt jest stabilny
jeśli tylko się da to czasem też na 44
wszystko pewnie zależy o terenu
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 11:18 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

chodze w terenie gdzie ziemia gliniasta lekko górzysty teren. Na piasku nie chodzilem ale na glebie srednio ciezkiej byly rowniez problemy. Komorke mam wylaczona albo zostawiona w aucie. W promieniu kilku kilometrow brak lini WN najbizsze domy +- 1km

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 14:34 
Major
Major

Ja chodzę przeważnie na :
czułość na 40 filtr standard lub relikt , maskowanie 5 , szybkość 16, korekcja kamieni -5 lub -10 i wszystko ok . A masz sztywno owinięty kabel na sztycy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 15:20 
Podporucznik
Podporucznik

Mój Argo lubi się wzbudzać na cewce DD na pozostałych ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 13:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tradytor cos Ty sie tak czepil tego mojego kabla????????????

Kabel to ja mam dobrze owiniety i przyklejony izolacyjna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 14:56 
Major
Major

A bo jak jest luźno i zawadzasz nim o krzaki to też się wzbudza i od kabla trza zacząć szukać przyczyny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 11:30 
Major
Major

Panowie, napiszcie coś o zasięgach. Najlepiej w odniesieniu do Proxy ;)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 11:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam właśnie pochodziłem kilka godzin z cewką standardową i w stosunku do DD można powiedzieć że:

- sprzęt dużo gorzej wyważony (mam wersję 1.0) czuje się to w ręce na drugi dzień
- cewka standardowa kompletnie nie radzi sobie z gwoździem w pobliżu monety ułożonym w poprzek czy wzdłuż, - sygnalizuje żelazo do odległości monety od gwoździa co najmniej 10 -15cm.
- cewka standardowa jest głębsza od DD , chodziłem na gruntach bardzo mało zmineralizowanych i Rutus to jakieś diabeł na moniaki - 5gr. z 26 - 27cm w glebie.
- co do stabilności pracy to tych popiardywań nie ma szans wyeliminować żadnymi ustawieniami nie pomaga nawet maskowanie na 5 i korekcja kamieni nawet na -18 ani wycinanie dyskryminacją zakresu od 84do 90, widać Rutus zapatrzył się na zachodnie firmy i na max podkręcił Argo a więc mamy coś za coś duży zasięg ale mała stabilność przy wysokiej czułości, ja chodzę na ustawionej czułości 46 maskowaniu 4, korekcji kamieni na -10, dyskryminacja -60 i filtr relict.
- popiardywania sprzętu można jednak nieco ściszyć a więc przy czułości 48 popiardywania są równie głośne jak sygnalizacja od różnych wykrywanych celów co jest mało komfortowe ale po zmniejszeniu na 45 -46(taka czułość nie powoduje spadku zasięgu) są już stosunkowo cichsze i sygnały od wykrytych przedmiotów można łatwo odróżnić od popiardywań, problem jest tylko gdy przedmiot znajduje się na granicy zasięgu lub nieco przed granicą zasięgu wtedy niestety nie da się za bardzo odróżnić czy to popiardywanie czy sygnalizacja celu w ten sposób można nieco przedmiotów niestety pominąć.
- zauważyłem też że trzeba raczej wolno przemiatać sprzętem wtedy wyłapuje głębsze sygnały, które podczas szybszego przemiatania nie za bardzo widzi.

Ogólnie Argo oceniam pozytywnie na filtrze relict jest naprawdę głęboki choć w stosunku do filtra standardowego nie ma ogromnej różnicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 12:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

czy "stara" Proxima (1.0) jest stabilniejsza w stosunku do Argo?
czy sa juz dostepne oslonki na elektronike do Argo 2.0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 22:33 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

kolego mam dwa sprzety Argo 2.0 i Proxime 1.0.
Proxima jest to bardzo stabilny wykrywacz. Praktycznie zawsze lece czulosc na maxa.

Kolego czulosc 46 to bardzo duzo na tej czulosci nie wyeliminujesz fauszywych sygnalow.
Fakt Argo to chyba jakis diabel na moniaki. Na nowych bateryjkach duracel w powietrzu duza wilgotnosc monetke 5gr zlapal z 42-43cm! TEST PRZEPROWADZONY W POWIETRZU czulosc max
Wiec tak jak kolega napisal ze w glebie 26-27 to bardzo dobrze

Chwile pozniej test podkreconego garetta250 smiech na sali...

PS. Jest swiadek na ten wynik wiec prosze mi tu nie pisac ze nie jest to mozliwe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 15:48 
Porucznik
Porucznik

camelopardalis napisał(a):

Ogólnie mogę porównać Argo z Omegą 8000 i powiem tak Omega to zabawka w porównaniu z ARGO.

Nie możliwe raczej jeśli omega była z 11" DD , ja mogę porównać do proximy w przechodzonym lesie omegą 11"DD czułość 93 kopałem 3x więcej jak kolega z proximą więc podejrzewam że Omega z Argo jest porównywalny. Nie wiem jak Argo ale omega jest bardzo czuła, chyba to wada bo jak są budynki w okolicy czy linie nie da się chodzić powyżej 75 procent czułości ( przynajmniej ja nie potrafię) i jest przeciętna (Air test 1gr 26 cm, 5gr 31cm) często tak jest :cry: ale czasami można dać 95 procent czułości np. w lesie robi się potwór , ale powyżej 93 dyskryminacja na większej rdzy oszukuje . Z opisów widzę że chyba jest podobne w Argo ?

No i jeszcze jedno Omega jest mistrzem w maskowaniu, czy Argo mu dorówna ? Na zbrojonej płytce chodnikowej Minelab safari nie widział obrączki, All1m coś popierdywał niby widział , Omega jak dzwon czysty sygnał ! wszystkie na podobnej dyskryminacji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 18:02 
Podpułkownik
Podpułkownik

połóż koło monety zardzewiałe żelastwo wtedy faktycznie zobaczysz że omega jest mistrzem w maskowaniu
maskuje wszystko jak leci

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]