Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 05:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymiana spostrzeżeń. Ustawienia Rutus Argo
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 22:58 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 napisał(a):
za błąd przepraszam
Mnie nie musisz przepraszać, bo nie ma za co - ale popraw w poradniku, jeśli tam masz napisane o różnych częstotliwościach pracy cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 00:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
stan12 napisał(a):
za błąd przepraszam
Mnie nie musisz przepraszać, bo nie ma za co - ale popraw w poradniku, jeśli tam masz napisane o różnych częstotliwościach pracy cewki.

Nie mam problemu ze słowem przepraszam, jeśli tylko trzeba, chociaż word potrafi nieraz zrobić różne niechciane korekty, ale to ja pisałem a nie word, więc błąd mój.

Kolega Imatra na 39 postów właściwie nie ma merytorycznych jakieś odnośniki do innych stron więc sobie odpuszczę.
Natomiast kolego _czeetah_ tutaj mam problem bo na 219 postów większość to posty merytoryczne, mógłby ktoś znaleźć podobne uwagi jakie stosujesz do moich, ale one nic nie ujęły by wymowie merytorycznej takiego postu, jest kilka z którymi się nie zgadzam, co nie znaczy że je krytykuje, na pewno można z nich wyciągnąć praktyczne pozytywne wnioski, dlatego nie bardzo rozumie twoją małostkowość w stosunku do moich wypowiedzi odnoszących się do konkretnego pytania.

Jeśli chodzi o mój poradnik to nie odnoszę się do zasad działania elektronicznej wykrywacza i jego konstrukcji tylko moje praktyczne doświadczenia dotyczące zasad niektórych ustawień i reakcji wykrywacza na te ustawienia, gdzie z góry zastrzegam że nie każdy musi to stosować, napisałem ten poradnik dlatego gdyż cały czas są na forum prośby nowych użytkowników o podanie najlepszych ustawień, a moim zdaniem nie ma dobrych uniwersalnych ustawień, można podać ustawienia wyjściowe, a ustawienia wykrywacza powinny być dostosowane do warunków na miejscówce. Pytam kolegów czy mają inne doświadczenia jak ja, aby muc udoskonalić takie porady, bo w innych warunkach zachowanie wykrywacza na podobnych ustawieniach może być całkowicie odmienne.
Dyskusja którą tu prowadzimy też nie jest w temacie, więc nie wiem jak długo wytrzyma moderator zanim nie usunie całości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 01:07 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 napisał(a):
Dyskusja którą tu prowadzimy też nie jest w temacie, więc nie wiem jak długo wytrzyma moderator zanim nie usunie całości.

Bez obaw tak dlugo jak bedziecie dyskutowac w sposob jaki to robicie tzn. bez "skakania sobie do gardel" obiecuje nie wtracac sie do dyskusji. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 01:12 
Chorąży
Chorąży

No tak TFURCO poradnika. Jeśli ten poradnik prezentuje taki poziom jak Ty tutaj to wg. mnie konstruktor wykrywacza powinien zrobić Ci wjazd na chatę za robienie dywersji. W tych jak sam to nazwałeś odnośnikach sam Arkadiusz RUTYNA wyjaśnia takim jak Ty po co są i jak działają filtry w ARGO. Ale po co przeczytać jak się jest TFURCĄ poradnika co wie najlepiej.

Jak uświadamianie Cię jako TFURCY poradnika że piszesz w nim brednie jest niemerytoryczne to ... sądzę że liczba przy Twoim nicku oznacza ile masz lat. Stwierdziłeś że moje posty w tym temacie są niemerytoryczne ale Twoje to po prostu bzdury na dodatek z błędami ort. z których tłumaczysz się zrzucając winę na Worda.
Daj znać gdzie można przeczytać ten UBER poradnik chyba że dostępny jest tylko dla kolegów z GIMBAZY.

TFURCA celowo napisałem ze wszystkimi możliwymi błędami ort.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 04:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Moderatorowi i jego dotychczasowemu brakowi reakcji się nie dziwię, bo rozwoju sytuacji sam jestem ciekaw...
Zauważyć jednocześnie należy, iż kłótnia między entuzjastami tej samej marki w trakcie udzielania sobie nawzajem porad przy okazji dyskusji o detektorze rodem ze wspólnej stajni możliwa jest chyba tylko w naszej szerokości geograficznej...! I jest to równie piękne, co tragiczne...
Od zagadnienia ustawień wykrywacza przechodzimy nieoczekiwanie do zasad ortografii, a te z kolei są piętnowane przy pomocy stylu hołdującego oderwaniu od reguł rządzących interpunkcją...
Kierowniku Zamieszania- Arkadiuszu, Babel, jak widać, sięga stratosfery, a solidnym fundamentem Wieży stał się omawiany Argo... Wyżej wymieniony, jak wiadomo, sam się nie zaprojektował ... a resztę proszę sobie dopowiedzieć. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 09:10 
Pułkownik
Pułkownik

Imatra z niecierpliwością czekamy na Twój poradnik o rutusach z wątkiem o dydaktycznych uwarunkowaniach sprawności ortograficznej w edukacji wczesnoszkolnej.

P.S.
Bez urazy, ale nikomu nie chce się napisać paru konkretów dla świeżych posiadaczy rutusa a krytykować to można przez 20 wątków na forum. Zamiast się rzucać na stana poprawcie go. Cały czas piszecie gdzie jest błąd a można go po prostu naprawić. Wspólnymi siłami można stworzyć lepszy poradnik. Poradnik stana czytałem i nawet mi pomógł zrozumieć parę kwestii. Pisanie, że częstotliwość cewki czy detektora zmienia się w zakresie 5,5-12kHz jest błędem ale laik nie zwróci na to uwagi i oka sobie z tego powodu nie wyjmie. Z tych kilkunastu postów krytyki i przepychanek powstałby już ładny poradnik. Polskim chłopakom brakuje trochę luzu
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 16:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Imatra ja też życzę ci wszystkiego najlepszego, dużo fantów i w ogóle wszystkiego najlepszego w życiu stan12

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 20:28 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 napisał(a):
Kolega Imatra na 39 postów (...) Natomiast kolego _czeetah_ (dla porządku, mój nick to _cheetah_ ;)) tutaj mam problem bo na 219 postów...
Nie ilość postów bywa ważna, ale to, czy niosą one informacje istotne dla innych. Wcale nie trzeba mieć tysięcy postów, aby być merytorycznym w swoich wypowiedziach.

stan12 napisał(a):
bo na 219 postów większość to posty merytoryczne, mógłby ktoś znaleźć podobne uwagi jakie stosujesz do moich, ale one nic nie ujęły by wymowie merytorycznej takiego postu, jest kilka z którymi się nie zgadzam,
Więc zapraszam do merytorycznej dyskusji, podkreślę jeszcze raz - MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI, albowiem każdy ma prawo do popełniania błędów, a ja swoje błędy staram się korygować, jeśli ktoś mi je wykaże.

stan12 napisał(a):
co nie znaczy że je krytykuje,
Żeby była pełna jasność, ani przez moment nie uważam swoich postów stanowiących odniesienie do twoich postów jako krytykę, a jedynie za wskazanie na błędne informacje w nich zawarte.

stan12 napisał(a):
dlatego nie bardzo rozumie twoją małostkowość w stosunku do moich wypowiedzi odnoszących się do konkretnego pytania.
To nie jest "małostkowość", a jedynie dbałość o rzetelny przekaz informacyjny, nota bene twój. Podanie informacji, że ARGO pracuje na różnych częstotliwościach sygnału cewki jest dla mnie PODSTAWOWYM błędem merytorycznym w opisie działania dekodera.

Oczywiście, dla 99,9% użytkowników ARGO, zwłaszcza nowych, kompletnie nie będzie miało to znaczenia, na jakich częstotliwościach pracuje cewka, jak również nie rozróżnią 6,6kHz od 5Hz czy 12Hz, nie mówiąc o tym, że nic im nie powie określenie "filtr 4-tego stopnia".

Ale, taki poradnik będą też czytać osoby poszukujące nowego detektora. I co zrozumieją? A no to, że ARGO to detektor dwu bądź wieloczęstotliwościowy (w rozumieniu częstotliwości pracy sondy), co, co prawda, będzie się im kłócić z innymi informacjami pozyskanymi zewsząd, ale w końcu dojdą do wniosku, że można mieć Deusa po dużo niższej cenie...

Jeszcze inaczej - postaw się w hipotetycznej sytuacji osoby szukającej informacji o samochodzie marki X. Znajdujesz poradnik użytkownika, w którym jest napisane, że ekstremalnie mało pali i ma silnik benzynowy. Potem go kupujesz - i zdziwko - owszem - mało pali, ale ma silnik diesla. Byłbyś happy?

Zresztą, to nie ja napisałem pierwszy o różnych częstotliwościach i filtrach, więc, kto tu jest małostkowy? A zwracam uwagę, że w końcu uznałeś nasze racje i przyjąłeś do wiadomości, że częstotliwość sondy w ARGO jest jedna.

A jak już jesteśmy przy epitetach czy innych określeniach - to jest takie pojęcie jak "odpowiedzialność za słowo", kompletnie nie istniejące w polskim internecie. Teraz dla odmiany Ty sprawdź, co ono oznacza i jakie może mieć skutki.

stan12 napisał(a):
napisałem ten poradnik dlatego gdyż cały czas są na forum prośby nowych użytkowników o podanie najlepszych ustawień, a moim zdaniem nie ma dobrych uniwersalnych ustawień, można podać ustawienia wyjściowe, a ustawienia wykrywacza powinny być dostosowane do warunków na miejscówce. Pytam kolegów czy mają inne doświadczenia jak ja, aby muc udoskonalić takie porady, bo w innych warunkach zachowanie wykrywacza na podobnych ustawieniach może być całkowicie odmienne.
I tu Cię poprę. Ale czym innym jest jednostkowe doświadczenie, a czym innym jest przełożenie go na uogólnienie, a jeszcze czym innym jest zapuszczanie się w odmęty spraw technicznych, które tak naprawdę zna tylko konstruktor detektora.

xnitro napisał(a):
Zauważyć jednocześnie należy, iż kłótnia między entuzjastami tej samej marki
ee, nie ma tu kłótni, tylko wskazanie błędu merytorycznego, zresztą uwzględnione.

xnitro napisał(a):
jest chyba tylko w naszej szerokości geograficznej...! I jest to równie piękne, co tragiczne...
no, na pewno jesteśmy tu w ścisłej czołówce... ja bym powiedział, że smutne, bo osoba, która chce się faktycznie czegoś dowiedzieć musi odsiać w międzyczasie tonę plew...

darek31 napisał(a):
Bez urazy, ale nikomu nie chce się napisać paru konkretów dla świeżych posiadaczy rutusa
no, przecież stan12 już napisał poradnik, a my tylko zrecenzowaliśmy i poddaliśmy weryfikacji zawarte tam informacje w maluteńkim jego wycinku.

darek31 napisał(a):
Cały czas piszecie gdzie jest błąd a można go po prostu naprawić.
Naprawiliśmy. Stan12 uznał jedno częstotliwościowość cewki, przynajmniej na tym forum.

darek31 napisał(a):
Z tych kilkunastu postów krytyki i przepychanek powstałby już ładny poradnik.
o, przepraszam, byłem w początkach rutusowego forum i trochę istotnych spraw dla pracy z wykrywaczem tam opisałem...

darek31 napisał(a):
Polskim chłopakom brakuje trochę luzu
nieee, no mamy przecież luz... ;)

@ cehaigrek: W kontekście luzu - ten post to tak naprawdę z 10 postów - nie można by jakoś podkręcić licznika moich postów, żeby co niektórzy czuli się lepiej??? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 22:00 
Pułkownik
Pułkownik

_cheetah_ u mnie masz:piwo. A teraz więcej konkretów Panowie i na temat proszę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 09:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Darek o jakie konkrety Ci chodzi? Wszystko już zostało napisane... W poszukiwaniach nie pomogą Ci niuanse z zakresu inżynierii i elektroniki.
Masz 3 cewki do wyboru - standard, koncentryk i DD - we zależności od tego czego i gdzie chcesz szukać - wybór należy do Ciebie....
Masz 3 tryby poszukiwań - statyk, mix i dynamik - wybór należy do Ciebie...
Na dynamiku masz 3 filtry - w zależności od miejscówki i twoich oczekiwań - wybór należy do Ciebie...
Czułość - zawsze maksymalnie jak się da czyli 46 i więcej....
Dyskryma - im bardziej na minusie tym mniejsze kawałki żelastwa będzie sygnalizował...
Reszta ustawień wg preferencji...
Ot cała filozofia Argo.
Prościej się nie da. Szukać, szukać, osłuchiwać się... Więc w pole...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 11:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ciut jakby się ociepliło :1
Jako ex-użytkownik Rutusa Argo pozwolę sobie zwrócić szanownym Kolegom, a szczególnie autorowi poradnika, uwagę na pewien aspekt dotyczący instrukcji obsługi oraz zrozumienia procesów rządzących zachowaniem wykrywacza.
Komu taka instrukcja jest najbardziej potrzebna i dla kogo przydatna? Pewnie nie "zawodowcom" dla których Argo jest ósmym lub dwunastym wykrywaczem w ich karierze. Bankowo poradzą sobie doskonale bez niej. Pewnie również nie wąskiej grupie elektroników dysponujących mocno ugruntowaną wiedzą teoretyczną i recytujących poprawnie najtrudniejsze wzory będąc wyrwanymi ze snu nad ranem. Tacy być może rzucą okiem na kilka zdań. Instrukcja potrzebna jest przede wszystkim absolutnym "lajkonikom", a żeby powiedzieć dosadniej (przerysowując), np. mojej Mamie. W mojej ocenie instrukcja Rutusa Argo jest napisana odrobinę zbyt fachowo i skierowana do osób dysponujących jakimiś podstawami. Prawdopodobnie zespół osób odpowiedzialnych za projekt wpadł w rutynę :D i nie widział potrzeby opisywania oczywistych, w ich własnym przekonaniu, oczywistości. Ok. Podobnie nie dziwiłbym się producentowi długopisu, że w instrukcji obsługi tegoż zabrakło treści typu: "Długopis jest aparatem piszącym i służy do przelewania myśli na papier w procesie zwanym pisaniem, który to proces zbudowany jest w oparciu o grawitacyjny wyciek substancji barwiącej". Człowiek mający do czynienia z danym urządzeniem na co dzień i od wielu miesięcy/ lat zapomina, że inni mogą mieć z tym styk po raz "super-pierwszy" i że mogą nie kumać absolutnie nic, a już na pewno nie terminologię fachową. Autorowi poradnika sugeruję wziąć powyższe rozważania pod uwagę i wyjaśnić podstawowe pojęcia jak "krowie na rowie" celem możności dalszego posługiwania się nimi ku pełnemu zrozumieniu każdego z odbiorców. Oczywiście mam na myśli wytłumaczenie okrojone do niezbędnego minimum bez wykładów z fizyki o przewodnictwie, falach itp. (wirtuoz obsługi telewizora do śmierci nie będzie potrzebował znać teorii rządzącej działaniem kineskopu lub diody Zenera).
Uczciwie przyznam (i nie jest to krytyka pod niczyim adresem), że Argo udało mi się zrozumieć dużo lepiej dopiero po przeczytaniu instrukcji Deusa (wcześniej też oczywiście odrobinę pojąłem). Mam wrażenie, że niektóre parametry zostały nazwane trochę trafniej i zwyczajniej w przypadku instrukcji Deusa i właśnie owo "trochę" decydowało o zrozumieniu (mimo, że redagowane w obcym języku i tłumaczone). Ok, przypadek, ale warty zastanowienia wg mnie. Jest to oczywiście moja subiektywna ocena, ale skoro mnie się zdarzył taki problem to raczej założyć należy, że nie byłem jedynym takim wyjątkiem na świecie i wziąć to pod uwagę.
Podsumowując: w instrukcji Rutusa brakowało mi łopatologicznego wyjaśnienia, co będzie powodowała zmiana wartości każdego z parametrów i jak się to przełoży na zachowanie sprzętu. Między innymi właśnie to sugeruję uwzględnić w poradniku oraz przestrzegam przed napisaniem Instrukcji Obsługi Bis. A w ogóle chętnie bym się z tym zapoznał, gdyż Argo się nie pozbyłem i nie zamierzam tego uczynić. Można to gdzieś znaleźć w necie lub otrzymać na maila?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 16:41 
Generał Broni
Generał Broni

xnitro napisał(a):
Komu taka instrukcja jest najbardziej potrzebna i dla kogo przydatna?
Wszystkim. Nie ma większego znaczenia, czy zawodowiec czy amator - w każdym przypadku podstawą do zrozumienia działania sprzętu jest wielokrotne, dokładne i ze zrozumieniem przeczytanie instrukcji obsługi. Żeby wiedzieć, co, jak i kiedy można pokręcić. A jeśli się trafia na nieznany termin czy zjawisko - zawsze jest internet, gdzie, jak się człowiek uprze, po odsianiu plew wyjaśnienie znajdzie.

Jest tak, że nawet użytkownicy Rutusów z długą rutyną pewnych rzeczy nie wiedzą lub opacznie rozumieją.

W ramach ciekawostki - konieczność dokładnego i ze zrozumieniem czytania instrukcji obsługi nowo nabytego samochodu, lodówki, pralki, telewizora czy innego sprzętu była mantrą powtarzaną na kursie samochodowym, na który onegdaj uczęszczałem. I było to w równym stopniu skierowane do Pań, jak i Panów... :lol:

xnitro napisał(a):
Podsumowując: w instrukcji Rutusa brakowało mi łopatologicznego wyjaśnienia, co będzie powodowała zmiana wartości każdego z parametrów i jak się to przełoży na zachowanie sprzętu.
W instrukcjach Rutusów raczej są wszystkie podstawowe informacje potrzebne do posługiwania się danym sprzętem, ale podane są często w niezrozumiałej formie i treści, gdzie właściwie każdy może je pominąć lub źle zrozumieć. Za to w zasadzie brak wskazówek praktycznych w zakresie posługiwania się sprzętem, i ... nastaw fabrycznych, żeby niedoświadczony, a lubiący "gałkologię", mógł w końcu zacząć de novo.

xnitro napisał(a):
Uczciwie przyznam (i nie jest to krytyka pod niczyim adresem), że Argo udało mi się zrozumieć dużo lepiej dopiero po przeczytaniu instrukcji Deusa
Nie czuj się tu odosobniony... ;)
Instrukcja Deusa jest, moim zdaniem, bardzo dobra i warta przeczytania prez każdego użytkownika każdego innego sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 17:15 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Fajnie wiedzieć, że nie jestem zupełnie odosobniony w swoich spostrzeżeniach, ale moją prywatną definicję "zawodowca" i "lajkonika" muszę jednak przybliżyć. Ten pierwszy będzie co najmniej świadomy istnienia korelacji miedzy nastawami dwóch różnych parametrów i bez problemu będzie potrafił je nazwać oraz regulować ze świadomością tego, co nastąpi w rezultacie.
"Lajkonik" z kolei będzie stał (z włączonym trybem dynamicznym) w bezruchu na polu nieświadomy konieczności przemiatania czekając, aż monetka "podejdzie", a w tzw. międzyczasie przeklinając producenta dzierżonego w dłoni złomu w kontekście słabej ergonomii sondy i jej kompletnego niedopasowania do dłoni.... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 17:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

xnitro napisał(a):
Ciut jakby się ociepliło :1

Podsumowując: w instrukcji Rutusa brakowało mi łopatologicznego wyjaśnienia, co będzie powodowała zmiana wartości każdego z parametrów i jak się to przełoży na zachowanie sprzętu. Między innymi właśnie to sugeruję uwzględnić w poradniku oraz przestrzegam przed napisaniem Instrukcji Obsługi Bis. A w ogóle chętnie bym się z tym zapoznał, gdyż Argo się nie pozbyłem i nie zamierzam tego uczynić. Można to gdzieś znaleźć w necie lub otrzymać na maila?

Dokładnie tak somo myślałem, i dlatego napisałem coś co zaczęto nazywać poradnikiem ja nazwałem to OGÓLNE ZASADY USTAWIENIA WYKRYWACZY RUTUS i po zapytaniu kolegów oraz dodaniu ich uwag, umieściłem na stronie forum . aby każdy nowy użytkownik miał możliwość znaleźć podstawy w jednym miejscu. Nie piszę tego jako super ekspert lecz zwykły użytkownik, podając że są to moje praktyczne doświadczenia i dzielę się tym z tymi którzy zechcą z tego skorzystać. nie ma tam nic na temat zasad działania częstotliwości itp. jak mi niektórzy zarzucają. Mam nadzieje że umieszczając tutaj link do tego opisu nie złamie regulaminu http://www.rutus.info/showthread.php?tid=750
Nie zamierzam już prowadzić dalej tutaj dyskusji bo każdy, może przeczytać na jakie pytanie kolegi stanley1990 udzieliłem odpowiedzi i czy ta odpowiedz była merytoryczna, i faktycznie podając wzmiankę o częstotliwości zrobiłem błąd przypisując ją do wykrywacza a nie do filtra, który zmienia charakterystykę pracy wykrywacza, na tyle znacząco że producent w instrukcji, nadmienił że pracując na filtrze 4- rzędu wykrywacz staje się "jakby innym wykrywaczem" za co zostałem zrównany z ziemią przez niektórych kolegów, przypinając mi różne łatki np. "TFURCO" i całkowitego dyletanta, analfabety, uważam że te epitety są nie zasłużone ale cóż nie jestem małostkowy, a ocenę zostawiam kolegom, licząc się z tym że nie wszystkie będą pozytywne. Jak to w życiu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

Hm, może czas na szybkie podsumowanie dla przyszłych czytających ten wątek, bo to w końcu wątek o ARGO, a nie o poradniku:

Częstotliwość sondy:
    Zawsze 6,6kHz, niezależnie od ustawień filtrów.

Filtr "Relikt (5,5Hz)":
    Tryb pracy przeznaczony do poszukiwań bardzo głębokich obiektów, głównie żelaznych, ale również i z metali kolorowych. Tryb wymaga znacznego obycia z detektorem w celu pełnego wykorzystania jego możliwości.

• największe zasięgi, niezależnie od typu obiektu
    • najmniejsza selektywność / separacja celów czyli możliwość dużego maskowanie koloru przez bliskie żelazo.

Tryb przydatny do poszukiwań:
    • obiektów żelaznych na maksymalnych głębokościach (militaria)
    • obiektów z metali kolorowych (w tym głębokich) w terenie czystym, z małą zawartością obiektów żelaznych, mogących maskować kolor (pusty od żelastwa las lub wolne od żelastwa pole).
    • głębokich obiektów z metali kolorowych w zaśmieconym żelazem terenie przy kopaniu wszystkich obiektów (czyli pełne 100%)

Przydatna cewka: CC, dająca zwykle maksymalny zasięg.

Filtr "Standard (9Hz)":
    Tryb pracy przeznaczony do poszukiwań głębokich obiektów, głównie żelaznych, ale również i z metali kolorowych. Najbardziej uniwersalny tryb pracy będący kompromisem pomiędzy zasięgiem a selektywnością / separacją celów.

• możliwy mniejszy zasięg od trybu Relikt, niezależnie od typu obiektu
    • większa selektywność / separacja celów od trybu Relikt czyli możliwość znacznego maskowanie koloru przez bliskie żelazo.

• obiektów żelaznych na dużych głębokościach (militarka).
    • obiektów z metali kolorowych (w tym głębokich) w średnio zaśmieconym terenie obiektami żelaznymi, mogącymi maskować kolor (średnio zaśmiecone żelastwem pola czy lasy).

Przydatna cewka: CC lub DD

Filtr "4-tego rzędu (12Hz - poczwórny)":
    Tryb pracy przeznaczony do poszukiwań małych obiektów, głownie z metali kolorowych (monety). W tym trybie może być wyraźnie ograniczony zasięg detektora, z uwagi na to, że optymalizowany jest na poszukiwanie drobnych monet zalegających w warstwach bliskich powierzchni, ale za to znacznie podniesiona jest selektywność / separacja celów, umożliwiająca łatwiejsze odseparowanie małego obiektu z metalu kolorowego od bliskiego obiektu żelaznego.
    W tym trybie ARGO zbliżony jest działaniem do typowych, wysokoczęstotliwościowych, monetkowców.

• najmniejszy zasięg, niezależnie od typu obiektu
    • największa selektywność / separacja celów czyli największa odporność na na maskowanie koloru przez bliskie żelazo.

• obiektów z metali kolorowych (monet) zalegających niezbyt głęboko, głównie w znacznie zaśmieconych terenach przez obiekty żelazne, mogące maskować kolor (tereny mocno zaśmiecone żelastwem - gospodarstwa, pola, lasy...) .

Przydatna cewka: DD, mogąca dać najlepszą selektywność / separację celów (choć nie zawsze) i największe pole skanowania.

xnitro napisał(a):
Fajnie wiedzieć, że nie jestem zupełnie odosobniony w swoich spostrzeżeniach, ale moją prywatną definicję "zawodowca" i "lajkonika" muszę jednak przybliżyć.
Ja bym raczej mówił o świadomym i nieświadomym możliwości detektora użytkowniku, a takim może być zarówno i początkujący 'lejek', ale również i użytkownik z dużym stażem w polu. A czym detektor ma więcej opcji do ustawiania, tym bardziej świadomego użytkownika potrzebuje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]