stan12 napisał(a):
Kolega Imatra na 39 postów (...) Natomiast kolego _czeetah_ (dla porządku, mój nick to _cheetah_ ;)) tutaj mam problem bo na 219 postów...
Nie ilość postów bywa ważna, ale to, czy niosą one informacje istotne dla innych. Wcale nie trzeba mieć tysięcy postów, aby być merytorycznym w swoich wypowiedziach.
stan12 napisał(a):
bo na 219 postów większość to posty merytoryczne, mógłby ktoś znaleźć podobne uwagi jakie stosujesz do moich, ale one nic nie ujęły by wymowie merytorycznej takiego postu, jest kilka z którymi się nie zgadzam,
Więc zapraszam do merytorycznej dyskusji, podkreślę jeszcze raz -
MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI, albowiem każdy ma prawo do popełniania błędów, a ja swoje błędy staram się korygować, jeśli ktoś mi je wykaże.
stan12 napisał(a):
co nie znaczy że je krytykuje,
Żeby była pełna jasność, ani przez moment nie uważam swoich postów stanowiących odniesienie do twoich postów jako krytykę, a jedynie za wskazanie na błędne informacje w nich zawarte.
stan12 napisał(a):
dlatego nie bardzo rozumie twoją małostkowość w stosunku do moich wypowiedzi odnoszących się do konkretnego pytania.
To nie jest "małostkowość", a jedynie dbałość o
rzetelny przekaz informacyjny,
nota bene twój. Podanie informacji, że ARGO pracuje na różnych częstotliwościach sygnału cewki jest dla mnie
PODSTAWOWYM błędem merytorycznym w opisie działania dekodera.
Oczywiście, dla 99,9% użytkowników ARGO, zwłaszcza nowych, kompletnie nie będzie miało to znaczenia, na jakich częstotliwościach pracuje cewka, jak również nie rozróżnią 6,6kHz od 5Hz czy 12Hz, nie mówiąc o tym, że nic im nie powie określenie "filtr 4-tego stopnia".
Ale, taki poradnik będą też czytać osoby poszukujące nowego detektora. I co zrozumieją? A no to, że ARGO to detektor dwu bądź wieloczęstotliwościowy (w rozumieniu częstotliwości pracy sondy), co, co prawda, będzie się im kłócić z innymi informacjami pozyskanymi zewsząd, ale w końcu dojdą do wniosku, że można mieć Deusa po dużo niższej cenie...
Jeszcze inaczej - postaw się w hipotetycznej sytuacji osoby szukającej informacji o samochodzie marki X. Znajdujesz poradnik użytkownika, w którym jest napisane, że ekstremalnie mało pali i ma silnik benzynowy. Potem go kupujesz - i zdziwko - owszem - mało pali, ale ma silnik diesla. Byłbyś
happy?
Zresztą, to nie ja napisałem pierwszy o różnych częstotliwościach i filtrach, więc, kto tu jest małostkowy? A zwracam uwagę, że w końcu uznałeś nasze racje i przyjąłeś do wiadomości, że częstotliwość sondy w ARGO jest jedna.
A jak już jesteśmy przy epitetach czy innych określeniach - to jest takie pojęcie jak "
odpowiedzialność za słowo", kompletnie nie istniejące w polskim internecie. Teraz dla odmiany Ty sprawdź, co ono oznacza i jakie może mieć skutki.
stan12 napisał(a):
napisałem ten poradnik dlatego gdyż cały czas są na forum prośby nowych użytkowników o podanie najlepszych ustawień, a moim zdaniem nie ma dobrych uniwersalnych ustawień, można podać ustawienia wyjściowe, a ustawienia wykrywacza powinny być dostosowane do warunków na miejscówce. Pytam kolegów czy mają inne doświadczenia jak ja, aby muc udoskonalić takie porady, bo w innych warunkach zachowanie wykrywacza na podobnych ustawieniach może być całkowicie odmienne.
I tu Cię poprę. Ale czym innym jest jednostkowe doświadczenie, a czym innym jest przełożenie go na uogólnienie, a jeszcze czym innym jest zapuszczanie się w odmęty spraw technicznych, które tak naprawdę zna tylko konstruktor detektora.
xnitro napisał(a):
Zauważyć jednocześnie należy, iż kłótnia między entuzjastami tej samej marki
ee, nie ma tu kłótni, tylko wskazanie błędu merytorycznego, zresztą uwzględnione.
xnitro napisał(a):
jest chyba tylko w naszej szerokości geograficznej...! I jest to równie piękne, co tragiczne...
no, na pewno jesteśmy tu w ścisłej czołówce... ja bym powiedział, że smutne, bo osoba, która chce się faktycznie czegoś dowiedzieć musi odsiać w międzyczasie tonę plew...
darek31 napisał(a):
Bez urazy, ale nikomu nie chce się napisać paru konkretów dla świeżych posiadaczy rutusa
no, przecież stan12 już napisał poradnik, a my tylko zrecenzowaliśmy i poddaliśmy weryfikacji zawarte tam informacje w maluteńkim jego wycinku.
darek31 napisał(a):
Cały czas piszecie gdzie jest błąd a można go po prostu naprawić.
Naprawiliśmy. Stan12 uznał jedno częstotliwościowość cewki, przynajmniej na tym forum.
darek31 napisał(a):
Z tych kilkunastu postów krytyki i przepychanek powstałby już ładny poradnik.
o, przepraszam, byłem w początkach rutusowego forum i trochę istotnych spraw dla pracy z wykrywaczem tam opisałem...
darek31 napisał(a):
Polskim chłopakom brakuje trochę luzu
nieee, no mamy przecież luz... ;)
@
cehaigrek: W kontekście luzu - ten post to tak naprawdę z 10 postów - nie można by jakoś podkręcić licznika moich postów, żeby co niektórzy czuli się lepiej??? :lol: