Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: HS 3 SMĘTEK PYTANIE :D
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 22:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam smętka od nie dawna przeczytałem wszystko na jego temat przed kupnem i po zakupie ;> I chciałem się dowiedzieć zwłaszcza od osób tych co używają go od x czasu czy robię wszystko ok :D Włączam wykrywkę sygnał sprawdzania bateri gdy minie wciskam przycisk w rączce i ustawiam tune trzymając dalej przycisk w rączce !!! i kręcę tune do momentu aż będzie cichy ale nadal słyszalny po tym ustawieniu puszczam przycisk opuszczam cewkę na wysokość tak z 25 cm nad ziemią wciskam przycisk w rękojeści i go puszczam opuszczam cewkę do gleby i szperam i chodzi mi o to czy wszystko robię dobrze czy jest to prawidłowe strojenie wykrywki jeśli robię coś źle to prosił bym o radę czemu źle co muszę poprawić i kiedy należy stroić wykrywacz w jakich przypadkach robię tak ze czasami jak chodzę to sprawdzam czy próg alarmu się np nie obniżył niż wcześniej go ustawiałem i czy sygnał nadal jest czy nie zniknął Mam nadzieję że ten wątek pomoże też innym użytkownikom podobnego sprzęciora :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HS 3 SMĘTEK PYTANIE :D
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 09:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja mam trapera i jest on troszkę inny nisz smętek ponieważ nie posiada dyskryminacji ale strojenie u mnie wygląda tak ze unoszę go do góry pokrętłem zgrubne do takiego momentu aż wykrywacz będzie wydawał takie regularne tykanie i tyle łopata na plecy i w teren :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 10:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

U ciebie jest inaczej nie stety muszę po czekać niech ktoś się wypowie kto ma HS 3 ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 11:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

patrykskc napisał(a):
Mam smętka od nie dawna przeczytałem wszystko na jego temat przed kupnem i po zakupie ;> I chciałem się dowiedzieć zwłaszcza od osób tych co używają go od x czasu czy robię wszystko ok :D Włączam wykrywkę sygnał sprawdzania bateri gdy minie wciskam przycisk w rączce i ustawiam tune trzymając dalej przycisk w rączce !!! i kręcę tune do momentu aż będzie cichy ale nadal słyszalny po tym ustawieniu puszczam przycisk opuszczam cewkę na wysokość tak z 25 cm nad ziemią wciskam przycisk w rękojeści i go puszczam opuszczam cewkę do gleby i szperam i chodzi mi o to czy wszystko robię dobrze czy jest to prawidłowe strojenie wykrywki jeśli robię coś źle to prosił bym o radę czemu źle co muszę poprawić i kiedy należy stroić wykrywacz w jakich przypadkach robię tak ze czasami jak chodzę to sprawdzam czy próg alarmu się np nie obniżył niż wcześniej go ustawiałem i czy sygnał nadal jest czy nie zniknął Mam nadzieję że ten wątek pomoże też innym użytkownikom podobnego sprzęciora :D

1. Istnieje w języku polskim coś takiego, jak przecinek i kropka.
2. Nie, emotki nie są zastępstwem znaków interpunkcyjnych.

Co do smętka. Podnosisz, włączasz, wciskasz przycisk, ustawiasz Tone (w okolicach 4, tak podpowiem), po tym Disc, w zależności od preferencji i voila, można puścić przycisk, opuścić wykrywkę i szukać. No, nie zapomnij o Volume jeszcze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 11:48 
Moderator
Moderator

Zgrubsza tak sie to odbywa jak opisałes, czynie podobnie, z tym ze ja pracuje tylko na trybie statycznym ( smentek jak wiadomo ma oba).
Sam wykrywacz jest banalnie prosty w obsludze.
Edyta
Jak przedmowca sluznie zauwazyl punt zaniku sygnału jest w okolicach pozycji 4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

Tryb All-Metall
W tym trybie wymagane jest strojenie detektora do gruntu (tzw. "Ground Balance"), a robi się to tak:

1. Pokrętło "Ground Balance" ustawiasz na '0', następnie sonda na wysokość bioder, naciskasz przycisk na rękojeści i pokrętło "Tune" ustawiasz tak, aby słyszeć cichy dźwięk.

2. Puszczasz przycisk na rękojeści (Smętek zapamiętuje sobie poziom)

3. Opuszcza się sondę do ziemi, można ją położyć na ziemi albo zostawić na wysokości, na której się standardowo macha. Jeśli ton w słuchawkach się nie zmienił (albo prawie się nie zmienił) - Smętek jest dostrojony do gruntu i można zacząć pracę.

4. Jeśli ton przy opuszczeniu sondy zmienił się (zrobił się głośny lub zanikł) - sondę ponownie podnosimy na wysokość bioder, ponownie naciskamy przycisk na rękojeści i przekręcamy pokrętło "Groud Balance" (nie "Tune"!) trochę w lewo albo w prawo (powiedzmy o o pół działki). Na koniec puszczamy przycisk na rękojeści i sonda do ziemi, jak w p.2.

5. powtarzamy punkt 4. regulując położenie pokrętła "Ground Balance", aż ton przy opuszczeniu sondy się nie zmieni.

Dokładne wykonanie procedury dostrajania do gruntu jest konieczne dla uzyskania maksymalnych zasięgów dla wykrywacza.
Czasami jest tak, że trafi się grunt, dla którego nie da się ustawić poprawnie balansu gruntu. Wtedy pracuje się na najlepszym możliwym ustawieniu (w takim, kiedy dźwięk przy opuszczaniu sondy zmienia się w najmniejszym stopniu) albo, lepiej, pracuje się w trybie dyskryminacji na niskiej wartości dyskryminacji - powiedzmy rzędu '0,5'...'1'
Warto często kontrolować dostrojenie, albowiem smętek lubi się dość szybko odstrajać.
Procedura jest dokładnie opisana w instrukcji do Smętka.

B. Tryb Dyskryminacja
W tym trybie wystarczy jedynie przełączyć się na dyskryminację oraz pokrętłem "Discriminate" ustawić poziom dyskryminacji taki jaki się chce (producent nie zaleca więcej niż 2...3, bo można już tracić małe kolory).

Następnie sonda na wysokość kilkunastu cm nad poziom gruntu, ale tak, aby była lekko wyżej niż przy normalnym przemiataniu, krótkie naciśnięcie przycisku na rękojeści, czyli wykonanie strojenia do gruntu (tylko dla trybu dyskryminacji!) - i już można pracować.

Tu uwagi:
Trytb All-Metall i Dyskriminate nie mają ze sobą nic wspólnego - dostrajania do gruntu są w obu trybach niezależne od siebie i trzeba je przeprowadzać osobno - jeśli pracuje się naprzemiennie w obu trybach.
Smętek będzie "wył", jeśli sonda pójdzie wyżej nad poziom gruntu niż była w momencie strojenia do gruntu. Może się też tak stać, jeśli nie opuści się sondy przechodzącej nad małym zagłębieniem terenu.
warto często kontrolować, czy Smętek się nie odstroił - podnosimy sondę i słuchamy czy 'wyje'...
co do koloru, to jeśli jest nie za głęboko i nie ma w pobliżu żelastwa - powinien znaleźć. Ale jeśli teren jest zaśmiecony, to o kolorze zapomnij raczej... chyba, że będziesz kopał wszystko... to typowy sprzęt na żelastwo...

C. Tryb Auto
Można też ustawić Smętka w tryb "Automatyczny" i od razu razu przejść do pracy. Dostrojenie do gruntu odbywa się wtedy automatycznie w trakcie ruchu sondy.
Czułość będzie mniejsza niż przy trybach All-Metal i Dyskryminacja, ale na początek, dla wprawy, można sobie popracować. I będziesz wiedział, czy jest coś na twoim terenie...

To tak po krótce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 20:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nareszcie ktoś dobrze napisał elegancką instrukcje dla smętka "_cheetah_" :D Dzięki wszystkim za podpowiedzi.:D :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 18:41 
Pułkownik
Pułkownik

Czy jest ktoś w Warszawie kto chodzi ze smetkiem
chodzi mi o wytlumaczenie jak sie go dostraja do gruntu
np.w srode
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 19:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

menel-74
a co tu jeszcze tłumaczyć?
Kolega wyżej wyjaśnił wszystko w szczegółach.
Prościej się już nie da.
Zapisz sobie na karteczce i w teren!
Wybierz sobie 1 tryb pracy na początek i oswajaj sprzęta.
HS-3 to fajny, prosty banalnie sprzęt :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

@ menel-74:
jeśli jesteś z Warszawy to zawsze możesz podjechać po wskazówki do producenta. Jeśli nie możesz sobie poradzić ze strojeniem do gruntu, to może twój detektor jest uszkodzony, takie rzeczy się w końcu zdarzają. Adres i telefon na końcu pierwszego postu: Henryk Smętkowski

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]