Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co po GT i czy warto ?
PostNapisane: wtorek, 2 października 2012, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

Jak pisałem w innym poście mój 6 letni GT umarł i pojawiła się myśl czy może zacząć przygodę z jakimś nowym sprzętem. Oczywiście ten zostanie reanimowany ;) .
Ale wracając do tematu ... lubiłem ta prostotę co oferuje GT , czyli automatyczne strojenie do gruntu i praktycznie jedne ustawienia na każdy teren ...czyli czułość max, dyskryminacja min. Tą jego wagę która sprawdzała się w cięższym terenie jak i "pancerną obudowę" no i przede wszystkim skuteczność na drobnicę.
Czego szukam ...
1-Przede wszystkim czegoś głębszego i dokładniejszego na drobnicę od GT (istnieje taki sprzęt :666 ? ) .

2-Żeby nie był zbyt skomplikowany.

3-Nie wiem jak z kwestią automatycznego strojenia do gruntu trochę mnie to przeraża te ręczne strojenie ale pewnie nie taki diabeł straszny jak go malują .

4-Wyświetlacz ...jak dla mnie zbędny ale mam świadomość ,że sprzęty z górnej półki praktycznie zawsze maja wyświetlacz ( szukam na słuchawkach i kopie każdy sygnał).
A cena ... powiedzmy że to drugorzędna sprawa.
Czekam tylko na opinie osób co miały Sovereigna GT.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Co po GT i czy warto ?
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 06:42 
Podporucznik
Podporucznik

Polecam XP GOLDMAX POWER,budowa prawie wcale sie nie rozni od SOVA GT,a na drobnice kombain.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 14:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak jak koledzy polecam XP Gold Maxx Power z cewką 27cm. Głęboki, prosty w obsłudze, krótko mówiąc ma wszystko co potrzeba :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 15:02 
Generał Broni
Generał Broni

Będzie trzeba pomyśleć . Dziękuje za sugestie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 15:29 
Kapral
Kapral

Gmp to bardzo dobry sprzęcik, ale osobiście uważam że jest to sprzęcik już na konkretną miejscówkę , natomiast na takie luźne chodzenie po polach to średnio się nadaje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 15:35 
Generał Broni
Generał Broni

Co to za różnica gdzie się chodzi z wykrywką ? Konkretna miejscówka może być na polu . Rozwiniesz myśl ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 15:50 
Kapral
Kapral

w gmp poza żelazem nic nie wytniemy i na miejscówkach na których kopiemy każdy sygnał sprawdza się znakomicie , natomiast na spacer w celu sprawdzenia jakiegoś terenu lepiej zabrać coś z normalną dyskryminacją bo z gmp to trochę to potrwa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 19:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kolega "jasny" chyba nie biegał z GMP skoro twierdzi, że ten sprzęt średnio spisuje się na spacerach. Traktowanie go jako uniwersalny sprzęt to pomyłka jeśli myślimy o monetkach i militarce, to jest świetny "drobnicowiec" z bardzo dobrym zasięgiem, selektywnością, precyzją namierzania. Dobrze radzi sobie z maskowaniem, gdzie inne detektory w ogóle z żelastwem sobie nie radzą.
Detektor typu włącz i do dzieła :D co tym bardziej wskazuje go do działania na spacerach. Jakoś nie widzę aby na spacerku, na szybko sprawdzić teren wykrywką, której dostrojenie do gruntu jest problemowe i zajmuje pół godziny :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 21:31 
Moderator
Moderator

chyba przeszło 10 lat temu miałem Sovereigna xs2 teraz mam gmp . Sovereinga miło wspominam jednak to zupełnie inny wykrywacz niż gmp ,same ustawienia są bardzo proste i cała nauka polega na tym co się słyszy w słuchawkach , zaangażowanie w nauce przekłada się na znaleziska , gmp to głęboki i niesamowicie skuteczny wykrywacz ja osobiście nie widzę nic lepszego dla siebie . Sovereign przydał by się czeskie bazaltowe górki ( fatalna mineralizacja - gmp traci zasięg pokrętło gruntu dużo w prawo ) i morskie plaże . Trudno doradzać zakup może pierwsze poszukaj użytkownika blisko siebie choć pierwsze spotkanie z gmp może być trudne ale jak się poznacie to bajka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 20:22 
Generał Broni
Generał Broni

A jak jest ze strojeniem do gruntu ? Ponoć dość nietypowe rozwiązanie . I jeszcze jedno pytanie, ile czasu jest objęty gwarancja bo nie ma ponoć serwisu w Polsce .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 20:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Strojenie do gruntu jest dość typowe. Gwarancja 2 lata. Czas serwisu we Francji zazwyczaj zamyka się do 3 tygodni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 października 2012, 10:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przy cewce 27cm, ustawiasz grunt na godz. 11 i pompujesz, jak nic nie stęka a w 99% jest spokojnie to jest dostrojony prawidłowo, można też nieco niżej ustawić wartość gruntu - zależy od terenu, natomiast jak reaguje na kamienie to pokrętłem gruntu dajesz nieco w prawo i jest OK.

Strojenie jest bardzo proste - ja zwykle mam ustawione pokrętło gruntu na godz. 11, włączam wykrywacz, kilka razy pompuje i w 99% nie ma jakiś dziwnych sygnałów więc sprzęt jest dobrze dostrojony. Jak są jakieś sygnały podczas pompowania to daję delikatnie pokrętłem gruntu w jedną lub drugą stronę aż nie będą się pojawiać ot i całe strojenie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]