Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Safari & Proxima - dyskryminacja, porównania
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 00:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Minelab Safari i jak to bywa przy poznawaniu wykrywacza nasuwa się wiele pytań bez odpowiedzi.
W teren wychodzę z kolegą, posiadaczem Rutus Proxima 2.0 więc mogę dać kilka porównań.

Moje pierwsze spostrzeżenia to przede wszystkim:
1. Proxima widzi więcej;
Głębsze sygnały dają pewniejszy dźwięk, tzn. kiedy kolega przemiatał cewką nad obiektem Proxima sygnalizowała to czulej, a w Safari trzeba było konkretniej lokalizować przedmiot, aby go zobaczył.
Ostatnio podczas 3-godzinnego wyjścia kolega Proximą zdobył 6 boratynek, mi wyskoczyła 1szt.

2. Proxima jest szybsza;
Daje się zauważyć różnicę przy przemiataniu na korzyść Proximy. W Safari staram się wolniej przemiatać, aby zauważył przedmiot.

3. Safari daje lepszą identyfikację;
Porównań na pewno będzie więcej, ale jedną z nich był sygnał w Proximie mocny, w Safari "falowanie" dźwięku. Stwierdziłem, że to felerny sygnał i okazał się nim drut aluminiowy.
Na "polmosy" raczej nie ma mocnych.

4. Proxima ma teoretycznie lepszy pinpoint;
W Proximie centrum pola jest dokładnie w środku (otworze) cewki. W Safari nie mogę określić centrum, ale chyba jest to wzdłuż cewki.
Namierzanie jest podobne w obu wykrywaczach i sygnalizowane wysokością tonu (im bliżej, tym wyższy ton).

Na koniec kilka numerków z identyfikacji w Safari, które co najmniej dobrze określają rodzaj znaleziska:
7, 10 - folia aluminiowa, drut aluminium
16 - złota obrączka, pulltab
33 - łuska miedź
36, 37 - boratynka
39, 40 - polmos (?)

Tutaj dodatkowo widziałbym Wasze numery ID i przedmioty (do posiadaczy Safari, Quattro).

Moje ustawienia:
Sensivity: 15-17
Trash density: Low
Threshold: 0

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Safari & Proxima - dyskryminacja, porównania
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 00:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Proxima :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 10:14 
Generał Broni
Generał Broni

opi napisał(a):
1. Proxima widzi więcej;
Wypadałoby się porównywać do Proximy z cewką DD.
opi napisał(a):
Ostatnio podczas 3-godzinnego wyjścia kolega Proximą zdobył 6 boratynek, mi wyskoczyła 1szt.
Może po prostu miał więcej szczęścia tego dnia... choć Rutusy mają rzeczywiście dobre zasięgi, a i cewka CC bywa zwykle głębsza od DD.
opi napisał(a):
3. Safari daje lepszą identyfikację;
I dobrze, tylko za bardzo się nie przywiązuj, do tego co pokazuje Identyfikacja, bo to jest tylko oszacowanie z jakiego materiału może być obiekt, i czasami bywa bardzo mylące...
opi napisał(a):
4. Proxima ma teoretycznie lepszy pinpoint;
W Proximie centrum pola jest dokładnie w środku (otworze) cewki. W Safari nie mogę określić centrum, ale chyba jest to wzdłuż cewki.
Albowiem ta Proxima wyposażona była w cewkę koncentryczną, a Ty, w cewkę DD. Stąd w Proximie punktowe namierzenie, a u ciebie rozciągnięte w osi podłużnej cewki. Normalne. Gdy Proxima miała cewkę DD, namierzałaby tak samo jak Safari.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 14:49 
Porucznik
Porucznik

opi napisał(a):
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Minelab Safari i jak to bywa przy poznawaniu wykrywacza nasuwa się wiele pytań bez odpowiedzi.
W teren wychodzę z kolegą, posiadaczem Rutus Proxima 2.0 więc mogę dać kilka porównań.

Z rad to wyłącz dyskryminację w safari zaczniesz więcej kopać , polepszy się maskowanie i zasięg, jak się osłuchasz zobaczysz znaczna przewagę nad poximą, jeszcze raz przeleć miejscówki a gdzie sporo żelaza chodź powoli. Mam dobre porównanie bo od 3 lat chodzę z kolegami, safari, proxima ja Omega,Delta, XLT, Tesoro Eldorado.
Safari robi pierwsze wrażenie płytkiego może z powodu stabilności, przez co zrezygnowałem z zakupu okazyjnego , jednak czas pokazał że potrafi być najlepszy w trudnych warunkach typu rdza gdzie Proxima i inne jedno częstotliwościowce zamulają ona kosi . Z charakterystyki Safari widzi drobnicę ale lubi większe głęboko zalegające monety co mi się podoba :D wady spora waga, złe wyważenie ktore potrafi dać popalić na dłuższych wypadach, bywa że kolega narzeka albo plecy albo ręka :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 16:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tu masz rację @kaaktus, jeśli chodzi o ciężar to fakt. Ręka boli. Ale tym sobie radzę przekładając do lewej ręki, odpoczynek i dalej.

Miałem już kilka przypadków, że widzi sygnał, kopie, kopie w głąb, a Safari dalej to widzi. W takiej sytuacji nie wiem jak się zachować. Namierzanie jest dość problemowe i trudno określić, czy to coś jest tak duże i stąd taki silny sygnał w głąb.

Mam pewien pomysł na namierzanie. Mianowicie najpierw namierzać poziomo, a potem kąt 90* i znowu namierzać. Mowa tutaj o cewce standardowo dołączonej do Safari, czyli DD. Identyczna jest w "Explorer SE Pro".
Na tej sondzie jest jeszcze jeden problem, a mianowicie obiekt jest widoczny przy namierzaniu także przez obrzeża sondy.
Jak na razie kopię po prostu dołek wzdłuż całej połówki cewki. Może @_cheetah_ i inni mają pomysł jak to robić sprawniej ?

------------------------------------------------------------
Na koniec jeszcze parę spostrzeżeń Proxima vs Safari

1. Safari i inne Minelaby mają ciekawie opracowane łączenie sztycy, które łatwo można regulować, a także schowany wewnątrz kabel.

2. Zasobnik na baterie w Safari jest świetny.
W Proximie kolega ma ciągle problem z wyjęciem baterii z zasobnika i niby dobrze wkłada, a nie zawsze ma poprawne przewodzenie (coś nie styka, etc) i Proxima się nie włącza.

3. Strojenie do gruntu w Safari trwa około 15 sekund. W Proximie zaledwie kilka. Ale czytałem gdzieś, że Safari ma automatyczne strojenie, a "Noise Cancel" wystarczy tylko uruchomić np.: w bliskiej odległości innego wykrywacza lub linii napowietrznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 16:47 
Porucznik
Porucznik

Namierzanie na krzyż to nie kłopot , przy wprawie naprawdę jest bardzo proste w ten sposób dokładniej namierzysz jak w CC chodź w twojej cewce podobno jest namierzanie poprawione :) ja zawsze namierzam na krzyż choć z DD trzeci sezon chodzę. Znikający sygnał może to być, rdza, choć w safari rzadziej się to zdarza, najprędzej moniak wpadł w dołek na tyle głęboki że nie widać po wybraniu ziemi pojawi się , przeważnie :) . Widzenie cewki DD z boku to zaleta trudno coś przegapić, warto miejscówkę jak dobra przejść drugi raz o 90 stopni można wyłapać to co było zamaskowane żelazem.
Sztyca może i fajna ale po pewnym czasie nie długim wypada, trzeba podkładać blaszki aby poprawić zacisk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 17:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie znikający, tylko głęboki sygnał. Kopię głęboko, a sygnał i tak jest w dołku. I nie jest to sygnał na żelazo tylko wysoki, na monetki.
Z takim czymś spotkałem się kilka razy i 2x dokopałem do gwinta od żarówki :)

Pójdę za Waszą radę i przełączę na "All metal".
Tylko w Safari jest dość specyficzne rozwiązanie.

1. Tryby: Coin, Coin & Jewerly - aktywują sygnał na "conductivity" (przewodzenie) - "C" przy głośniczku;
2. Tryby: Relic, All metal - aktywują sygnał na "ferrous" (zawartość żelaza) - "F" przy głośniczku.

Czy jeśli w trybach pkt 1. usunę dyskryminację, to będzie to to samo co "All metal" z tą różnicę, że sygnał będzie na przewodzenie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 18:25 
Porucznik
Porucznik

Nie pamiętam dokładnie bo bawiłem się dwa lata temu i nie mam safari pod ręką, nie ALL metal tylko dyskryminację ściągasz na skali dyskryminacji masz mieć id. tonowy i swoje ustawienia zapisujesz pod klawiszem np. relic aby je przywołać dusisz dłużej klawisz, moglem coś pomieszać ale w instrukcji jest na pewno. Jak byś nie doszedł mogę zapytać kolegi , albo pożyczyć safari aby sobie przypomnieć ,zapisywanie jest jak w popularnym explorer. Chodzenie bez dyskryminacji przetestował kolega od Explorer w Safari też się sprawdziło , przykład zakopałem boratynkę tak głęboko że omega ledwo widziała , normalnie raczej bym przegapił safari, milczało, po zdjęciu dyskryminacji safari wali po uszach aż miło.
Zakop monetę przetestuj, i pamiętaj że nie tylko zasięg ale maskowanie pada im więcej dyskryminujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 19:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dzięki @kaaktus, z tym zapisywaniem ustawień, zdejmowaniem dyskryminacji to bez problemu ustawię. Safari jest proste w obsłudze.

Chodzi mi tylko o kwestię, czy zdejmować dyskryminację w trybie "Coin", czy "Relic".
Dwa skrajne tryby. W każdym bądź razie przetestuję.

Jedyna różnica w wyborze jest po stronie rodzaju tonu, czyli "conductivity" dla Coin i "ferrous" dla Relic.

Dla mnie tony z Relic (i All metal) są lepsze, bo na żelazo jest sygnał niski.
Sprawdzę i dam znać w najbliższym czasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 06:23 
Porucznik
Porucznik

Opi chodź w ALL metal gadałem z kolegą od safari o którym wspominałem, tak chodzi i jest najlepiej, sprzęt nie ,,zatyka" się , a jak za trudno zaciągnij dyskryminacje i z czasem zdejmuj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 11:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Więc zacząłem chodzić na Relic, bo na All metal jest po prostu pełno dźwięków. Nie da się wyłapać mniejszych/słabszych tych dobrych.

Ale o dziwo w trybie Relic/All metal nie ma ikon symbolizujących przedmiot.
Każdą cyfrę trzeba pamiętać, a przy Coin pokazuje mi np.: dla 7 = folia.

Ostatnio sprawdzałem na sreberku "Maksymilian Bawaria 1720", ale Safari zamiast wskazać na srebro 35-40 wskazuje na aluminium 21-22.
O co tu chodzi ? :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 11:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Długa droga przed Tobą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 14:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To znaczy, że "Maksymilian Bawaria 1720" to podróbka z aluminium ?
Bo srebrne obrączki z próbami reaguje na 38.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 10:05 
Porucznik
Porucznik

To znaczy że może być skład chemiczny różny i inne odczyty ale i tak zrywka da ci sygnał na złoto więc wszystko kopiemy :) co do All metal kwestia osłuchania kolega od explorer przez rok się uczył , jak wsadził mi słuchawki podkręcone chyba na maxa, stwierdziłem że z główka ma coś nie tak, jednak szybko zmieniłem zdanie jak wykopał tyle co trzech :) kolega od safari szybko się przestawił w all metal bo miał już dwa sezony za sobą. Nie musisz chodzić w all metal jak się osłuchasz spróbuj powinna być różnica zauważalna, ikonki możesz sobie darować są dla nowicjuszy ja w XLT mam wyłączone chodź w każdym programie mogę załączyć .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 10:12 
Generał Broni
Generał Broni

Czy te wasze porady również moga się opierać na starszym bracie Safari czyli Quattro MP??Dodam tylko ,że cewka 11"".
Ewentualnie prosiłbym o jakies sugestie co do ustawień?
Dyskryminacje mam ustawiona na 11,czułość automatyczna i opcja poszukiwań to coin & jewery.
Czy macie jakies inne ciekawsze ustawienia?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]