Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 05:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab E-Trac
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 11:27 
Plutonowy
Plutonowy

Witam,

Potrzebuję pomocy, osoby która posiada takowy wykrywacz i zna go na tyle dobrze, by mi pomóc w jego obsłudze i ustawieniach. Mam instrukcje PL, ale przyznam szczerze, że to czarna magia i wiele, wiele, czasu upłynie nim go poznam na tyle dobrze, by poświęcić czas na zrelaksowane szukanie fantów a nie kopanie wszystkiego co na polu zalega. Jestem z Warszawy, spotkałbym się z kimś kto pomógłby mi w szybkim, eksternistycznym kursie jego ustawień. Jestem w stanie dojechać w każde miejsce, w rozsądnej odległości od Wawy. Ze swojej strony oferuję dobrego litra za pomoc. Nie zależy mi na miejscówce do nauki, jesli niektórzy tak pomyslą, tylko na nauce, może byc nawet w parku miejskim :). Fanty do nauki przywiozę swoje :). Czekam na każdą pomoc, jestem otwarty na wszelkie propozycję.

procambarus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab E-Trac
PostNapisane: środa, 12 września 2012, 20:25 
Specjalista
Specjalista

Podbijam temat może się już ktoś znajdzie na tyle doświadczony poszukiwaniami e-traciem aby mógł się podzielić doświadczeniem uwagami i ustawieniami :) Mało gdziekolwiek się pisze na temat ustawień i doświadczeń z tym wykrywaczem. Bardzo proszę o poważne podejście do sprawy i rozwinięcie tematu : )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 września 2012, 20:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

E-traca używam już kilka lat, jednak nie miałem czasu ani okazji żeby zrobić własne wzory ustawień.
Chodzę na coins i stosuję się do ogólnych zasad szukania:

1) przechodzę pole wzdłuż i wszerz, czasami jak czas pozwala na ukos
2) idę wolno, czasami nawet co pół kroku
3) po znalezieniu sygnału przemiatam cewką na wszystkie strony
4) kopię powtarzalne sygnały, chyba, że pole jest nadziane monetami wtedy praktycznie kopanie każdego sygnału

Co do ustawień osobiście nie używam opcji automatycznego zasięgu. Jak wiadomo etrac posiada po lewej stronie dwie pionowe kreseczki, ta po prawej pokazuje stabilny zasięg, a ta po lewej jest wedle naszych upodobań.
Podczas używania wykrywacza poziom stabilnego zasięgu zmienia się, więc zawsze go sobie reguluje, z reguły 2-3 oczka wyżej niż domyślnie mi sugeruje. Największą wartość na polach z jaką chodziłem to około 24, najmniejsza 17.
Nie mam bladego pojęcia jak niektórzy potrafią chodzić z maksymalną lub chociaż 28 czułością (zasięgiem). Dzwoni na wszystko ten wykrywacz. Chyba, że są głusi, ale to wyklucza szukanie...

Następnie opcje deep, fast recovery. Nie używam wszystkich razem włączonych, jednak praktycznie 90% na pewno mam ground ustawione jako difficult (zwiększa się dzięki tej opcji stabilność wykrywacza, a może i nawet zasięg) oraz recovery deep on. Recovery fast jest wyłączone, chyba, że chodzę bo bardzo śmieciowym terenie blisko drogi, wtedy przydaje się ta opcja, ale wiadomo, żeby wyłączyć wtedy deep na off.
Trash density mam na 90% poszukiwań off, choć czasami zamiennie stosuje z powyższym recovery fast. Czasem jedno, czasem drugie działa lepiej - chyba w zależności od gleby, w zaśmieconym terenie.

Bardzo ważną opcją jest treshold level, tego też warto nauczyć się używać, można wstępnie sprawdzić z jak dużym mamy obiektem do czynienia. Jeśli chodzimy na coins i sygnał treshold zaniknie na chwilę, a wykrywacz nie da sygnału, to wiadomo, że jest coś pod cewką i jest to dyskryminowane. Wtedy naciskam sobie przycisk quick mask i mam wtedy ustawienie na full, bez żadnej dyskryminacji, taki full metal - jak jest stabilny sygnał to kopię, jak krzyżyk lata po całym wyświetlaczu przełączam na coins i idę dalej.

Nie wiem na ile zmiana dyskryminacji może wpływać na zasięg, ale na pewno wpływa na większą ilość śpiewu etraca, w zależności od zaśmiecenia terenu.

Szukałem różnych wzorców ustawień, ale wszędzie są na "nie nasze gleby", za granicą. Z polskimi ustawieniami nie spotkałem się, tak, żeby ściągnąć wzorzec. Z kolei mam na tyle popularne monety, że dzwonią mi na ustawieniu coins. Jedyną monetą, na którą mi nie dzwoni etrac jest 10 pfenigów FE - oczywiście jeśli mam ustawienie coins bez żadnych przeróbek. Może będę mieć więcej czasu, to się będę bawić w zmniejszenie dyskryminacji i dam więcej znać.

Ciekaw jestem jakie monety są przepuszczane (były takie słowa) przy ustawieniu coins. Monety FE na pewno, ale jakie inne? Może ktoś wie i podzieli się wiedzą, albo lepiej: być może ma swoje wzorce i wrzuci na serwer.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 17:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ha! Przeglądałem ostatnio filmy na yt i natknąłem się na ten: http://www.youtube.com/watch?v=-5O4OP9sUgo

Działa!!! Teraz mam minimum czułość ustawioną na 28, nawet w zaśmieconym terenie czy po deszczu, wykrywacz co prawda reaguje na każdą duperelę w ziemi, ale to przecież dobrze :) Nie wzbudza się, wszystko stabilne, choć sygnałów masa, szczególnie na zaśmieconym terenie.

Człowiek cały czas się uczy...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]