Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Filter
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 23:12 
Major
Major

Proszę któregoś z szanownych forumowiczów o przetłumaczyć opis z poniższego linku - z góry dziękuję
http://www.ebay.de/itm/In-line-Filter-F ... 3a7d4e853c

może jest ktoś kto używa lub używał tego filtra? jeśli tak to proszę o opinie czy to działa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Filter
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 23:18 
Specjalista
Specjalista

viewtopic.php?f=10&t=106967&p=643905&hilit=filtr#p643905

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 00:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ostatnia odpowiedź w tamtym wątku jest zajebi...a :1

Trochę zgłupiejecie, jak to przeczytacie, ale trudno. Sprawa prezentuje się następująco. Po pierwsze trzeba sobie zadać pytanie czym jest i do czego służy tenże element ferrytowy. Nie będę tu prawił stronami, bo pamięć mam zawodną, ale w najogólniejszym skrócie - elementy te za zadanie mają tłumienie składowej zmiennej sygnału (niech ktoś mnie poprawi jak się mylę) – jakoś kombinując można wywnioskować – zakłóceń. Ale tu chodzi nie o zakłócenia, które generuje to urządzenie (bo na cholerę komu normy przy wykrywaczu w lesie czy w polu z dala od wszelkiego RTV?), tylko o zakłócenia, które do urządzenia mają nam "wbić" niespodziewanie. I generalnie jeśli mamy w tej dziedzinie zakłócenia w zamyśle jako te pochodzące od mokrej trawy czy po stuknięciu o gałąź – ciężko to usadowić jako "zakłócenie" patrząc na jego [tego sygnału] siłę, jeśli filtr detektora w większości przypadków go przepuszcza - względem tego malutkiego pierścienia. Może jakiś skutek przyniosłoby obłożenie kabla z wykorzystaniem większej ilości tych elementów (chociaż przeważnie spotkałem się nie więcej jak z kilkoma), ale to małe coś, wielkości kciuka, jedno? To chyba jakieś żarty. Można zapiąć takie coś sobie na kable sieciowe różnych urządzeń – TV, radio, sprzęt audio. I w dodatku trzeba by też pamiętać o pasmach, jakie dany pierścień tłumi, dlatego zapinanie na przewody sygnałowe to delikatnie mija się z celem.

Ale ogólnie mówiąc z tym, że to "nie działa" – zgadzam się :1 Nie działa bynajmniej w takim stopniu, jakim to sobie wyobrażamy – że pozostaną tylko czyste sygnały od metali, a resztą nie będziemy się musieli już martwić :1

Pozdrawiam, K.

PS: Wersja dla hardkorów - zapnijcie toto na Deusie :lol: :lol: :lol: :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 11:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ferryt założony na kabel sondy w taki sposób i w takim miejscu pozwala na pomyślne przejście urządzenia przez testy na emisję podczas badań na znak CE. Jego celem jest stłumienie wyższej części pasma częstotliwości (powyżej 50MHz) i niedopuszczenie do wypromieniowania go w przestrzeń przez kabel sondy. Zastosowanie takiego dławika ma sens jedynie w detektorach z układami mikroprocesorowymi, ponieważ to one właśnie są źródłem tego rodzaju emisji. Jest to jedyny uzasadniony powód zastosowania dławika. Inne tłumaczenia są delikatnie mówiąc nadużyciem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 18:02 
Kapral
Kapral

Mam taki ferryt założony chyba fabrycznie do T2 i nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu wykrywacza. Sprawdzałem w domu na dyskryminacji i czułości 90- wszystko stabilne bez żadnych fałszywych sygnałów. Na dyskryminacji i czułości 95 zaczyna popiskiwać nie zależnie czy ferryt jest założony czy zdjęty.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]