Witam,
Możę i nie mam dfx, mam mxt który pracuję na tej samej serii cewek co dfx. Moim zdaniem warto zaopotrzeć się w inne cewki niż standardowa 950tka. Chodź to bardzo dobra cewka. Osobiście biegam z cewką 6x10" DD i jestem bardzo zadowolony. Wykrywacz znacznie zyskał na ergonomii. Co do zasięgu to cewka jest płytsza od standardowej, za to bardziej stabilna. Załóżmy że na standardowej cewce mogłem ustawić czułość na +1 i powyżej było już niestabilnie ( w mxt skala czułości jest do 10, powyżej mamy taką "nad skale" od +1 do +3, ustawiając potencjometr powyżej 10 wykrywacz jest głębszy. Za to pojawia się problem ze stabilnością) to na tym samym polu z cewką DD trzymałem +2, nawe +3. Czyli teoretycznie można zyskać na zasięgu. Oczywiście przy wyborze cewek trzeba brać pod uwagę gleby jakie na danym terenie występują, oraz jakie miejscówki nas interesują np. Czy to ma być podwórko przy ruinach ( cewka snajperka) czy też przeszukane, potencjalnie wyczyszczone ale ciekawe pole (cewka duża, duży zasięg). Z cewek do dfx/mxt godne polecenia są 6x10" DD oraz 10"DD. Jest też kilka snajperek, oraz większych cewek np. 12" - duża i nieporęczna, ale na pewno głęboka. No i do tego jeszcze pare fajnych cewek innych producentów przeznaczonych do dfxa. Jest w czym wybierać.
Pozdrawiam.
MW.
|