fuks_ag napisał(a):
Hehehe ale czad podoba mnie się to na statyk :D u extra zasięg
Zasięg z cewką DD jest większy o kolejnych około 5-10 cm. Te same co poprzednio małe monety w powietrzu łapał odpowiednio z 24 i 29 cm. Sprawdziłem jak w takich warunkach sprawdza się z większymi przedmiotami. Jako przedmiot do testu posłużyła okrągła rama (mosiężna) do lustra o średnicy około 25-30 cm. Tu zasięg w powietrzu to około 90 cm z zastosowaniem blaszki nad sondą. Bez blaszki to około 60 cm.
Kilka doświadczeń terenowych. Niestety zrobiłem to przy padającym śniegu co spowodowało konieczność przykrycia folią wyświetlacza i przez to niezbyt czytelne odczyty głębokości. Opierałem się tylko na słuchu.
Nie była to ta zaplanowana działka budowlana, bo tam grunt był zbyt zmrożony a inne piaszczyste pole niezbyt dokładnie schodzone.
Wnioski. Były sygnały, które nie dawały żadnego odczytu przy pracy w funkcji dynamicznej. I okazywały się małymi żelaznymi drucikami albo gwoździkami. Czyli normalnie wykrywacz je ignoruje także bez dyskryminacji żelaza. Dużo się tego nakopałem. I w tym miejscu właściwie prawie tylko tego, bo sygnały z identyfikacją większego żelaza prawie pomijałem. Niestety na tym piaszczystym kawałku nic kolorowego nie trafiłem.
Czy to się sprawdzi w przyszłości mam małe wątpliwości, ale jeszcze chcę to sprawdzić na tej działce budowlanej jak tam trochę przeschnie. Bo tam gleba jest ciężka, mało piaszczysta.