Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: X-TERRA 505 + CEWKA NEL TORNADO
PostNapisane: wtorek, 2 kwietnia 2013, 15:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Na wstępie proszę nie bijcie za pytania, które przewinęły się pewnie na forum już 100razy. Chciałbym jednak zebrać w całość informację na temat ww. cewki. Trochę czasu już upłynęło od kiedy cewka jest na rynku dlatego proszę o wypowiedzi tylko tych Kolegów, którzy osobiście mieli do czynienia z tym sprzętem.

Czy jest zauważalna różnica zasięgu, poprawności identyfikacji między NEL TORNADO a standardową cewką DD 10,5"? Zastanawiam się nad zastąpinieniem cewki oryginalnej właśnie ukraińską cewką. Terenem moich poszukiwań są przede wszystkim pola, łąki, niezbyt gęste laski. Często znajduję monetki na granicy zasięgu aktualnej cewki - sygnał jest wtedy niejednoznaczny. Liczę na to, że z nową cewką znajdę więcej fantów, które, mam nadzieję, schowały się głębiej. Warto zmienić cewkę? Z góry dzięki za wszystki odpowiedzi!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: X-TERRA 505 + CEWKA NEL TORNADO
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2013, 15:48 
Plutonowy
Plutonowy

Ja mam terre 705, wg mnie jakosc dyskryminacji porownywalna za to zasieg lepszy (+ 7 do 10 cm)
troche gorzej z namierzaniem - raz trafia idealnie, kiedy indziej musisz kopac szeroko... ale jesli masz pointera to nie ma problemu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2013, 18:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki wroprox!

Takie zwiększenie zasięgu to dla mnie spora zaleta - coraz bardziej przekonuję się do zakupu Tornado. Pointera nie mam i raczej nie zamierzam kupować bo dość dobrze radzę sobie z namierzaniem na cewce standardowej DD 10,5" 7,5kHz. Nauczyłem się, że na tej cewce fant po namierzeniu znajduje się mniej więcej w miejscu znaczka z logiem Minelaba a nie na środku cewki. Czy namierzanie w Nel Tornado dużo różni się od namierzania w cewce standardowej? Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2013, 21:21 
Major
Major

Mam Tornado niestety porównanie tylko do elipsy 18.75 i cewki od Omegi , Nel jest głębsza!! .Omega 8000 z dużą cewką DD Tornado 100% 2 cm głębsza ale test krótko trwały. Gdy u niego sygnał na monetę był niepewny u mnie idealny, 2 cm głębiej u mnie id skaczące ale do kopania u kolegi zaległa cisza. Głębokość zakopania monetki to ok 26 cm.Fant to jakiś miedziak pruski.Co ciekawe po opróżnienia dołka z ziemi nagle obie piszczałki ożyły i zasygnalizowały fanta, znowu się potwierdza- testy w powietrzu to lipa :lol:. Na pewno jest o wiele większe pole przemiatania.Jutro kolejne testy z Omegą . Dam znać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2013, 23:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki wielkie! Czekam ze zniecierpliwieniem na kolejne testy.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2013, 23:56 
Plutonowy
Plutonowy

batoni napisał(a):
Dzięki wroprox!

Takie zwiększenie zasięgu to dla mnie spora zaleta - coraz bardziej przekonuję się do zakupu Tornado. Pointera nie mam i raczej nie zamierzam kupować bo dość dobrze radzę sobie z namierzaniem na cewce standardowej DD 10,5" 7,5kHz. Nauczyłem się, że na tej cewce fant po namierzeniu znajduje się mniej więcej w miejscu znaczka z logiem Minelaba a nie na środku cewki. Czy namierzanie w Nel Tornado dużo różni się od namierzania w cewce standardowej? Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam!

Generalnie przemiatasz "na krzyż" i widzisz gdzie przecinaja sie linie najsilniejszego sygnalu... jednak w ~15 % przypadkow okazuje sie ze
owo przeciecie wypada niekonicznie centralnie nad fantem, a np. 10 cm obok... dla mnie to nie problem tym bardziej z pointerem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 kwietnia 2013, 21:37 
Major
Major

Witam dziś kolejny mały teścik Tereska 705 z Nel Tornado vs Omega 8000 z 11 DD. Cienkie sreberko XVI wiek 25 cm w glebie X Terra pięknie sygnalizowała ID 22 - 24. Omega sygnał skaczący po całej skali , kolega stwierdził że takiego sygnału by już nie kopał. Troszkę głębiej 27.5 cm- Tereska ładnie sygnalizowała jednak ID skaczące od 16,18,22,24, ale moim zdaniem taki sygnał dalej 100% do kopnięcia, Omega ledwo pokazywała ale zero ID, raczej że coś tam jest ale co :666 ? Tereska na czułości 29 czyli prawie max i zero popiskiwań itp , Teknetics zachowywał się bardzo niestabilnie w pewnym momencie rozszalał się strasznie, kumpel przesadził z czułością, mówi że już wcześniej takie objawy zauważył jak chodził długo w zimnie i śniegu (dziś 2 godz wszystko mokre). Na + dla Nel'a że te same warunki i dalej super stabilnie. Jeszcze jedno spostrzeżenie, przy 27.5 cm pole przemiatania drastycznie spadło,praktycznie cewką trzeba było trafić w punkt nad monetką, myślę że cel był identyfikowany na szerokości ok 10 cm. Zrobiliśmy test ok 5 przejść nad celem bez patrzenia, moim standardowym przemiataniem i tylko 2 razy bym nie ominął sreberka :( . Aaaa po 2 godz troszkę mi ręka odpadła waga jednak robi swoje jak jeszcze się oblepiła cewka śniegiem to nie było miło. Podsumowując myślę że obie cewki są dość głębokie z przewagą Nel ok 3 cm. Dodam jeszcze że sreberko było wyczyszczone, jak by było od lat leżące w glebie mocno spatynowane ID na monetkę nie byłoby już chyba tak głębokie.Testy te to tylko amatorskie próby, ze swej strony dołożyliśmy jednak starań aby sprzęty ustawione były optymalnie.
Pozdrawiam Skibens Hey

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 kwietnia 2013, 22:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki Skibens!

Decyzja zapadła - kupuję Tornado. Myślę, że będę dzięki niemu bardziej skuteczny niż z cewką DD 10,5"..

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 17:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś przyszła cewka. Niestety ze względu na aurę testy terenowe musiałem przełożyć ale w domu krótki test powietrzny wypadł pomyślnie - zasięg na monety od 5 do 10 cm większy od cewki standardowej DD 10,5" 7,5 KHz. Tornado zachowuje się bardzo stabilne i ogólne wrażenie ok. Jedynie masa trochę mnie martwi - być może trzeba będzie albo przypakować na siłowni albo robić sobie przerwy na odpoczynek ;) Jeszcze jedna uwaga - cieżko zamocować dolną sztycę - bardzo ciasno wchodzi. Mam nadzieję, że uszy nie pękną...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 18:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ta cewka tak ma, ze ciasno wchodzi. Nie musisz sie martwic jest solidniejsza od cewek minelaba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 20:43 
Major
Major

Życzę udanych łowów, moja cewka wyciągnęła już pierwsze sreberko :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 13:40 
Plutonowy
Plutonowy

batoni napisał(a):
Dziś przyszła cewka. Niestety ze względu na aurę testy terenowe musiałem przełożyć ale w domu krótki test powietrzny wypadł pomyślnie - zasięg na monety od 5 do 10 cm większy od cewki standardowej DD 10,5" 7,5 KHz. Tornado zachowuje się bardzo stabilne i ogólne wrażenie ok. Jedynie masa trochę mnie martwi - być może trzeba będzie albo przypakować na siłowni albo robić sobie przerwy na odpoczynek ;) Jeszcze jedna uwaga - cieżko zamocować dolną sztycę - bardzo ciasno wchodzi. Mam nadzieję, że uszy nie pękną...

Pozdrawiam!

Gdzies na YT jest filmik jak przewalaja sie po tej cewce jakims land roverem czy cos... w te i na zad... po uszach... sa naprawde bardzo mocne... A co do masy nie jest tak zle mozna przywyknac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 14:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

wroprox napisał(a):
Gdzies na YT jest filmik jak przewalaja sie po tej cewce jakims land roverem czy cos... w te i na zad... po uszach... sa naprawde bardzo mocne... A co do masy nie jest tak zle mozna przywyknac.

To ten http://www.youtube.com/watch?v=g_NPmMKjqv4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 22:28 
Major
Major

Siema naczytałem się o mega osiągach Deusa i postanowiłem zakopać monetkę powyżej 30 cm padło na 5 zł PRL wykopane dzień wcześniej spatynowane nieczyszczone praktycznie z ziemi. Jako że czasu na test było mało bo chodziło się za fantami to tylko jeden sprawdzian. Tereska 705 i Nel Tornado głębokość dokładnie 31 cm +- 1 milimetr(była użyta miarka). Wyniki : sygnał super powtarzalny do kopania lecz dość cichy, identyfikacja głębokości idealna czyli max.Ziemia to darń i piasek (las), wykopany dołek, moneta w dołku idealnie płasko, dołek przysypany ubity z max starannością jak przed kopaniem. Nie jest źle 31 cm super ale teraz łyżka dziegciu. Zawołałem kolegę dałem mu Tereskę :cry: i pokazałem okolice zakopania monetki ok 1x1 m2. I co biedak nieźle się namachał cewką zanim znalazł powtarzalny sygnał, nie mierzyłem czasu ale chyba ok 1 min. Sam później przemiatałem cewką wyznaczony obszar i powiem szczerze że chyba fuksem znalazłbym tę monetę. Wielka cewka o dużym obszarze przemiatania ale jednak machając systematyczne co ok 10 cm dopiero była szansa na wyłowienie tej monetki z 31 cm. Czyli zostaje krok gejszy jak chcemy kopać głęboko Tereską z Tornado.Jest jeszcze jedno pocieszenie Omega 8000 nie widziała tej monetki dopiero na all metal dała powtarzalny sygnał, a Tereska na all i dyskryminacji nr 1 również powtarzalny.
Ciekawy jestem osławionego Deusa jak by się sprawdził w takim teście??

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]