Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 23:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Garet ace 150/250 i Cewka Nel Tornado 12x13
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Co myslicie o takim połończeniu,chodzi ktos tak. Ja chodze na standardowej cewce,I moje pytanie,
1.O ile mi sie powiększa Osiagi na tej cewce Nel.
2.Czy jest ona lepsza od Cewki gareta 9x12
Z gory dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Garet ace 150/250 i Cewka Nel Tornado 12x13
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kupiłem cewkę 10x12''(25.5 x 30 cm)DeTech do ACE 250.
Byłem na dwóch wypadach, ciężko jest namierzyć fanta, kopie większe dziury, muszę kupić kreta garretta, i myślę że będzie dobrze. Standardowa cewka popsuła mi się, jak Twoja jest dobra, to nie kupuj innej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie zgodzę się z przedmówcą , połączenie wyłącznie ace250 + cewka nel tornado to dobry pomysł
zalety
- głębszy zasięg / wg producenta +30%
- cewka DD 12x13
- większe cewka - szybciej sprawdzisz poletko
- jest stabilniejsza i działa na maksymalnej czułości bez samowzbudzeń lub z ich minimalną ilością

minus- pewnie dla niektórych cena takiego zestawu,
-duże dołki? pewnie tak ale jak się opanuje cewkę DD to problem znika ;)
- pewnie będziesz kopał więcej dółków - a więcej dołków to większa szansa na fajną znajdę
/ na śmieci pewnie też /

można oczywiście sprzedać posiadaną wykrywkę i kupić inny wykrywacz, było już tutaj dużo o tym napisane
można dołożyć kasę i kupić coś lepszego. ACE250 to dobry wykrywacz idla rozpoczynających przygodę i każdy się tutaj z tym zgodzi. Co zrobisz to tylko i wyłącznie Twoja sprawa

@edit - pointera warto mieć niezależnie od marki wykrywacza , jak będziesz go chciał kupić to nie używaj
słowa "tani" bo zaraz powstanie loża prześmiewców którzy będą chcieli Cie zlinczowac
:666 a ja na ten temat coś już wiem

Ostatnio edytowano wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:33 przez supian, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzieki a moglbys powiedziec jeszcze o ile podnosi sie zasieg i czy jest duzo lepszym rozwiazaniem niz cewka gareta 9x12,Mowisz ze najlepiej do ace 250 ,ale do 150 tez chyba moze byc a poza tym na razie kupie Nela potem sprzedam 150 i kupie 250 tez trzeba troche kasy wlozyc a na razie za duzo wydatkow,Poczatkujacym nie jestem tylko chodzilem troche na ace150.Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:35 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Caban napisał(a):
Dzieki a moglbys powiedziec jeszcze o ile podnosi sie zasieg i czy jest duzo lepszym rozwiazaniem niz cewka gareta 9x12,Mowisz ze najlepiej do ace 250 ,ale do 150 tez chyba moze byc a poza tym na razie kupie Nela potem sprzedam 150 i kupie 250 tez trzeba troche kasy wlozyc a na razie za duzo wydatkow.Pozdro

Nie , moja wypowiedź dotyczy tylko ace250, jak masz ace150 i załapałeś bakcyla i chcesz coś lepszego
to warto zapoznać się z postem
http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=114995&hilit=jaki+wykrywacz
Chyba że masz więcej kasy,ale to musisz sam zdecydować

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiem,ale powiedz, ta cewka może być na jakiś czas w ace 150 powiedzmy tydzień lub dwa,do czasu jak kupie 250,To tak ace 250 z cewka nel bije na głowę wykrywacze w tej cenie,Bo od praxime 1.0 będzie miała większy zasięg,mnie nie obchodzą funkcje (Jak coś)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 12:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ta cewka będzie pracowała zarówno z ace150 jak i z 250tką, ale będzie problem z namierzeniem celu
bo model 150 nie ma wbudowanego pointera. Z tak dużą cewką bez dokładnego namierzenia będziesz kopał
naprawdę duże dołki. Nie wiem czy jest patrząc na ekonomie sens wymieniać ACE150 na ACE 250 :?

No z drugiej strony ACE250 jest prosty w obsłudze, ma pointera, można przypiąć cewkę DD 12x13 która nie wpływa na komfort pracy - czyli nie boli ręka, łokieć itd
jest mało awaryjny - o ile się dba o sprzęt, trzyma się w cenie czyli odsprzedasz z praktycznie małą stratą
Pewnie i ma dużo innych plusów , minusów pewnie też

Jak się uprzesz aby mieć jednak ACE250 to cewkę NEL warto mieć, między nią a standardową cewką jest
przepaść. Mówię to z własnego doświadczenia i testów pomiędzy cewkami jakie sam robiłem z ciekawości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 12:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Caban napisał(a):
Wiem,ale powiedz, ta cewka może być na jakiś czas w ace 150 powiedzmy tydzień lub dwa,do czasu jak kupie 250,To tak ace 250 z cewka nel bije na głowę wykrywacze w tej cenie,Bo od praxime 1.0 będzie miała większy zasięg,mnie nie obchodzą funkcje (Jak coś)

Ace z cewką Nel nie da rady żadnej proximie, a będzie on od niej droższy (używka 1000zł, używka garreta 700, a Nel swoje kosztujue). W ogóle pakowanie tych cewek do tak ułomnego w opcje wykrywacza jest bez sensu, bo nie tylko zasięg jest potrzebny do kopania z wynikami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 13:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

http://www.youtube.com/watch?v=F2ahz5C-04A wejdz w ta strone kolego i 17sekunda zobacz moze oni cos zle zrobili,Ale zasiegi na cewce bylo by rowne jak proxima lub ciut wieksze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 13:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nephilimer napisał(a):
Caban napisał(a):

Ace z cewką Nel nie da rady żadnej proximie, a będzie on od niej droższy (używka 1000zł, używka garreta 700, a Nel swoje kosztujue). W ogóle pakowanie tych cewek do tak ułomnego w opcje wykrywacza jest bez sensu, bo nie tylko zasięg jest potrzebny do kopania z wynikami.

Miałeś w ręcę proxę v kanarek z nelem i robiłeś testy? dlaczego uważasz że kanarek + nel jest gorszy?
Możesz na to przedstawić jakieś dowody?

Mając od ręki wolne 1000 zł polecił bym X-Terre 50tkę ;) a nie proxę 1.0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 13:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Caban napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=F2ahz5C-04A wejdz w ta strone kolego i 17sekunda zobacz moze oni cos zle zrobili,Ale zasiegi na cewce bylo by rowne jak proxima lub ciut wieksze

Czym innym są testy na sucho, czym innym praca w polu. Kwestia ustawień, kanar pewnie rozkręcony na czułości max, a proxa? Chcesz to zrobię Ci test, gdzie Cibola pokona Deusa w pewnych kwestiach. Ace na Nel to tylko nieźle ciągnąca, ale mocno nieprecyzyjna i wzbudzająca się zabawka, która nie ma praktycznie żadnego rozróżniania obiektów o zbliżonej przewodności. O ile na polu testowym nie stanowi to problemu, to na polu zwykłym zjedziesz z czułości i będziesz rył kratery, zaś user proxy, sprzętu nota bene tańszego, kopnie głębiej i skuteczniej. Przed każdym wejściem na pole będziesz modlił się, czy aby nikt tam nie strzelił szrapnelem, bo kanarkowi ołów się podoba. Detekcja srebra w zakresie 2-4 kwadratu wymusza kopanie nawet drobnej stali, jeżeli chcesz kopać srebra mniejsze niż szóstaki. Wszelkie zaśmiecenie terenu obniża potężnie Twoją wydajność, bo na proxie idzie to ogarnąć dzięki numerycznemu ID (podobnie w wymienionej tu teresce, też fajnemu narzędziu, acz nie miałem w łapach), a na kanarze masz raptem 14 stopni dyskry, z czego pierwsze dwa to stal. Co więcej, dzięki statykowi i mixowi jesteś w stanie określić w proxie, czy ten łamiący się kolor to będzie blacha, czy moneta. Powodzenia z kanarem:)

Summa summarum co z tego, że kanar dogania zasięgiem Proximę czy inne wykrywki z półki 1000zł, skoro jest od nich gorszy, jeśli chodzi o skuteczność działania. Aha, nie wspomniałem o dyskotece w mokrej trawie i wzbudzaniu się od pukania cewką. Występuje to co prawda i w innych wykrywkach, ale nic tak pieknie nie dzwoni na trawę jak kanar.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 14:01 
Generał Broni
Generał Broni

Caban napisał(a):
wejdz w ta strone kolego i 17sekunda zobacz moze oni cos zle zrobili,Ale zasiegi na cewce bylo by rowne jak proxima lub ciut wieksze
Jak wytrzymasz kilka lat to będziesz się śmiał z takich testów. One pokazują tylko i wyłącznie czystą teorię, że w takich warunkach wykrywacze tak działały (nota bene - oczywiście nie podali nastaw wykrywaczy, bo i po co).

Z praktyki zobaczysz, że takie teorie to mają się nijak do rzeczywistości w terenie, co najlepsze - raz mają się in minus, a raz in plus - zależy co i gdzie leży - jeszcze się wielokrotnie zdziwisz... ;)

A co do wyboru - poczytaj najpierw instrukcję obsługi od wykrywaczy - wiedza tam zawarta jest o wiele, wiele bardziej potrzebna od wiedzy o zasięgu wykrywacza...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 14:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Temat zamykam,Juz zalatwione

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]