Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 20:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mokre pole glina czy to trudne warunki dla wykrywki.
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 20:51 
Major
Major

Witam to dopiero moja druga jesień z detektorem , ale w tamtym roku mniej wypadów i jakoś bardziej sucho było. Mam pytanie odnośnie zachowania wykrywacza. Pole totalna glina , przeschnięte tylko powierzchniowo wszystko się lepi, pada od dobrych dwóch tygodni dzień w dzień nawet po kilka razy.
Zachowanie mojej Tereski takie że dość często nie mogę zrobić strojenia do gruntu ręcznego ani auto cały czas buczenie podczas pompowania i nie można nic zrobić.Dopiero przejście w tryb plażowy mocno zmniejsza zakłócenia ?? A np. parę km. dalej na innym polu stroi idealnie.. Zauważyłem również że zwiększyły się kłopoty z namierzaniem celów jakby były bardziej "rozmyte" zwłaszcza te głębiej położone. No i stała się jakby bardziej pobudliwa chodzenie na 27 mocy z 30 i często zaczyna popiskiwać. No i teraz zaczynam się zastanawiać czy wszystko ok z cewką ,wykrywką dodam że mniej więcej takie zachowanie zauważyłem odkąd zaczęły się te paskudne opady.Koledzy a jak to jest u was? Czytałem gdzieś że mokra ziemia jest idealna bo ma większą przewodność i mamy największe zasięgi?
Pomocy
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mokre pole glina czy to trudne warunki dla wykrywki.
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 09:07 
Porucznik
Porucznik

Trudno powiedzieć bo może to być specyfika miejscówki albo awaria , nadmiar wilgoci może dawać takie efekty ja miałem taki przypadek po deszczach z Tecnetiks Deltą totalnie się ,,popsuła'' po przejściu na najbliższe wzgórze kilkaset metrów wszystko OK. Dla pewności możesz sprawdzić innym sprzętem w bardzo trudnych warunkach każdy będzie ,,ćwierkał''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 11:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Ja też mam na mokrym problemy z namierzeniem fanta , a chodzę z 70tką więc możesz być spokojny, chyba że i mój wykrywacz jest zdefektowany :ups: Ja ustawiam czułość po deszczach i mokrym terenie w okolicach 25, ale zdarza się że ręcznie nie mogę się dostroić do gruntu

Było trochę dyskusji o chodzeniu na mokrym i zachowaniu wykrywaczy - musisz poszukać na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 20:50 
Major
Major

Dzięki za odpowiedzi po 48 godz bez opadów dziś poletko i wszystko ok. Jednak po ciągłych opadach ziemia musi bardzo mocno zmieniać swoje właściwości, może mamy większy zasięg ale wydaje mi się że przedmioty zalegające w takiej glinie mają większe "echo" i sygnał jest bardziej rozproszony i dodatkowo żelazne cele mogą bardziej maskować kolor zwłaszcza z taką dużą cewką.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]