Teraz jest piątek, 29 sierpnia 2025, 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: white's tm 808
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 21:19 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

witam kolegów mam pytanie praktyczne do posiadaczy tej wykrywki,czy tm 808 znajdzie garść monet na większej głębokości,cz nie nadaje się do tego typu poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: white's tm 808
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 14:55 
Klucznik z Klucz

Musiala by to byc garsc Kinkonga.Litr monet to max. 50 cm.Ale juz saperke 70 cm.Bierze nie powierzchnie(jak u VLF) tylko masę znaleziska.
K. z K. stały wielbiciel TM od 20 lat do dzis

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 15:15 
Porucznik
Porucznik

Kupiłem niedawno TM 808 i korzystając z okazji zapytam, kolego DZIAD jak prawidłowo dostroić TMa? Mam instrukcję ale odnoszę wrażenie że robię coś nie tak. Na filmikach widać jak pompują detektorem i co jakiś czas robiona jest korekta Ground BALANCE natomiast w instrukcji tak ja to zrozumiałem że podnosimy robimy korektę i opuszczamy i tak aż do dostrojenia.
Jak rozpoznać czy detektor jest prawidłowo dostrojony? Jakieś wskazówki dla początkującego :h

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 22:23 
Klucznik z Klucz

Ustawiasz na fabryczne kreski,wylaczasz automatyczne strojenie,treshold tak aby byl cichy(tu musisz co chwile naciskac reset az uzyskasz tresh. slyszlany ale nie glosny).Leciutenko podciagasz do przodu wzmocnienie i leciutko zmniejszasz gr.bal.Pompowanie raczej nic nie daje,musialaby byc bardzo jednolita gleba.Telefon ,kluczyki do lewej kieszeni lub w aucie.Kopaczka w lewej ręce.Idziesz na wysokosci 30-50 cm,poziomo,nie nachylasz przedniej cewki w dół.Co kilka minut sprawdzasz na kopaczce zasieg(ok.70 cm) i resetujesz.To bardzo wazne bo mozesz chodzic bez zasiegu i nic nie znajdziesz.Jak bedzie skrzynia np. na 1m to dostaniesz silny sygnal o dlugosci prawie 2 m.Chodzisz nad znaleziskiem na krzyz,mozna iść z wciśnietym przyciskiem aby dokladnie namierzyc.To jest taki wykrywacz ze jak bedzie cos duzego to wezmie.Chodzi sie z nim na konkretny cel.Zasieg sprawdzony to na rurę wodociagowa 20 cm to 2 m,na skrzynie zelazstwa (ok. 100 kg - 250 cm.) To max,jakies cele na 6 m to raczej fantazja.Zasiegi ma jak widzisz mniejsze od PI Nowaka,ale jak chcesz znalezc skrzynie poniemiecką w zasmieconym ogrodzie to tylko nim,lub georadarem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 01:10 
Porucznik
Porucznik

Instrukcja instrukcją ale nie ma to jak konkretne podpowiedzi starych wyjadaczy ;) dziękuje Dziad :1 .
Zobaczę przelecę się może w tygodniu i go przetestuje. Ostatnio jak byłem to miałem wrażenie że zbiera tylko z wierzchu (chodziłem na auto)
Fakt że byłem na schodzonej miejscówce gdzie klamoty przeważnie płytko leżały ale i tak jestem zadowolony... jeszcze coś się szarpnęło ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 15:34 
Klucznik z Klucz

W lesie to dobre miejsca jakies wieksze rowy,wyschniete koryta rzek,pagorki.Tam zawsze sa zrzutowiska rupieci no i czasem worek smieci.
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]