Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Magiczne sreberka ukryte pod folią alu
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 20:51 
Pułkownik
Pułkownik

Witam kolegów
Chciałbym aby koledzy podzielili się tu swoimi spostrzeżeniami na temat ukrywaniem się w id małych sreberek .Osobiście nigdy mi się taka przygoda nie zdarzyła , zawsze gdy wykrywacz wskazywał folię tak właśnie było{lub inny bezwartościowy śmieć} .Jedyny przypadek zafałszowanego id miałem na spectra v3 id miałem +3 co powinno być śmieciem a okazało się cieniutkim pierścionkiem z białego złota :D Moim ulubionym wykrywaczem jest At Pro i po wielu...wielu godzinach w terenie doszedłem do wniosku ,że dużo nie stracę wycinając wszystko poniżej 50 i tak sobie biegam kopie cieniutkie sreberka {wycieruchy}Dodam tylko ze jestem z północy polski i nie znana mi jest specyfika odnajdywania monet występujących lokalnie na południu .Będę wdzięczny za wszelkie info dotyczące tego ewenementu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Magiczne sreberka ukryte pod folią alu
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Drobne sreberka takie jak denarki jagiellońskie czy brakteaty wchodzą w zakres folii alu (np. takiej cienkiej od fajek). Tak samo jak drobniejsze złote krążki i biżuteria :)

Na samym początku swojej przygody z wykrywką wycinałem folię bo uważałem, że monety dają lepszy sygnał. Po pewnym czasie zauważyłem jednak, że z każdego wypadu mam kieszeń monet i drobiazgów z koloru, a moi koledzy mają drugą kieszeń pełną, ale drobniejszego srebra :D Wywaliłem zupełnie dyskryminację i już na pierwszym wypadzie przekonałem się, jaki błąd popełniłem wcześniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zgodzę się ale żaden z kolegów nie odniósł się do konkretnego wykrywacza,inaczej pokazuje At-Pro,inaczej Minelab,Proxima i nie będę wymieniał innych wykrywek,które każda pokazuje co innego,piszę dla tego że troszkę ich przerobiłem :D ważne jest osłuchanie się z wykrywaczem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:28 
Generał Broni
Generał Broni

Musiałby się tu wypowiedzieć ktoś kumaty w prądzie, falach magnetycznych i inszych takich kosmicznych zagadnieniach, ale moim zdaniem przewodność cienkich sreberek jest podobna do przewodności folii alu, stąd w większości wykrywek te sygnały się pokrywają. Ale to tylko moja teoria wynikająca z doświadczenia, a nie wykształcenia :8)

Miałem kilka różnych wykrywek i w każdej cienkie sreberka i złotka pokrywały się z folią. Trzeba też wziąć pod uwagę położenie monety w glebie i głębokość. Ostatnio połowa orta dawała sygnał na żelazo, bo była głęboko. Innym razem gold dawał mi sygnał pomiędzy żelazem a folią alu. Reasumując - dyskryminacja to zło :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:43 
Specjalista
Specjalista

Jak już w poprzednim wątku Ci napisałem ja szukam na At-pro w trybie Pro-zero na dyskryminacji max. 35.

Ucząc się obsługi Garretta i szukając nowej miejscówki trafiłem na pole na którym moi poprzednicy zostawili dużo niezasypanych dołów więc nie robiłem sobie dużych nadziei . Pora była późna więc zostałem tam i włączyłem wykrywacz a przez omyłkę ustawiłem dyskryminację w trybie pro-zero na coś ok. 20. Wykopałem na tym przekopanym poletku w ciągu godziny 4 drobne monety srebrne i wszystkie były na wskazaniach 40-50. Żadnej monety nie znalazłem na id > 60, tak pole było przeczesane.

Od tej pory ustawiam dyskryminację na 30-35, ale i nauczyłem się słuchać wykrywacza. W trybie pro-zero on dużo potrafi opowiedzieć o kształcie przedmiotu. Sygnał na niskim id przerywany to raczej nie będzie moneta co najwyżej zgięta , może też być łańcuszek czy nawet złota biżuteria, ale na 90% będzie to aluminiowa folia. Moneta powinna dać krótki, dość wyraźny , pewny chociaż nie zawsze mocny sygnał. Więc jeżeli nie chcesz kopać śmieci to chodź na niskim ID i kop tylko pewne dźwięki wówczas masz szansę np. na brakteaty czy XVIII-wieczne szelągi północnych ziem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja na At-Pro kopałem wszystko powyżej 40 a to ze względu że na moim terenie prawie nie ma cienkich sreberek prócz silber groszy,i nigdy nie trafiłem na fajny artefakt poniżej 40,a silber grosik zawsze miał fajny powtarzalny sygnał w granicach 70 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 22:28 
Generał Broni
Generał Broni

Silber grosz to jest kawał srebra. Mówimy tu o cienkich sreberkach w stylu denarków jagiellońskich czy obgryzionych brakteatów. Idę o zakład, że na Twoim terenie są cienkie blaszki, tylko ich nie kopiesz (dyskryminujesz) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 23:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ja akurat łażę z Rutusem Optimą, i generalnie staram się chodzić bez dyskryminacji - sprawdzając i kopiąc w zasadzie wszystko > dwudziestu (zakres id Optimy to 0...80, folie to czterdzieści, czterdzieści kilka typ.). Spowodowane to jest głównie tym, że:

1. dla głębokich celów id obiektu dla Optimy bywa czasami bardzo, ale to bardzo zaniżone (np.: 30 --> 70!)
  2. dużo łatwiej i szybciej można zidentyfikować kolor przy żelazie na zaśmieconych miejscach,
  3. ciekawe obiekty to nie tylko monety... a te właśnie potrafią 'wyłazić' na id od 20...

Cienkie, a tym bardziej małe sreberko, w szczególności pogięte, nie mówiąc już o zaleganiu głębokim, jak najbardziej może być na id koło foli Al, bo to i podobne przewodności, jak i podobne formy, nie wspominając o wpływie gruntu...

Choć, prawdę powiedziawszy, pomimo tego, że ryje prawie wszystko od dwudziestu (a czasem i niżej mi się zdarza) nie trafiło mi się jeszcze sreberko (moneta!) poniżej id 60, ale przyzwyczajeń raczej nie zmienię ... ;)

Z tym że, jeśli ktoś szuka tylko monet, to w zależności od terenu faktycznie ilość pominiętych 'cienkich sreberek' przy stosowaniu wysokich dyskryminacji może być mało istotna i znacząca w stosunku do ogółu wykopanych, choć oczywiście można przeoczyć wymarzonego Graala... w końcu nikt ze śmiertelnych nie wie, co w tej ziemi leży... ;) No, cóż - kwestia osobistej decyzji...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 23:56 
Major
Major

A radość jest nie opisana jak z maleńkiej grudki ziemi (brzęczącej) :lol: wyskakuje denarek jak pół małego paznokcia - gęba od ucha do ucha ha ha :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 00:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Deus z kolei, niezależnie od wyświetlanego ID i opowiadającej mu wysokości dźwięku (co zresztą jest konfigurowalne) informuje "słuchacza" dość dobrze o kształcie przedmiotu. Np. dość niskie wskazanie, jak na folię, ale w towarzystwie "okrągłego" i długiego sygnału to prawdopodobnie guzik z dziurkami (najczęściej cynkowy). Polmos z ID identycznym jak jakaś moneta daje sygnał raczej krótszy, choć także czysty i ładny. Inaczej: gdyby odważyć się na pomijanie sygnałów nie do końca pewnych, to z Deusem jest dość łatwo kopać tylko pewniaki- np. monety i duże guziki, ale jednocześnie na bank sporo ominiemy (monety zgięte, zalegające na sztorc lub na granicy detekcji). Nieraz zdarzało mi się, wkurzonemu śmieciami lub fiksowaniem wykrywacza w danych warunkach, kopać wyłącznie "gongi" z dobrym efektem, ale przekonany jestem, że pominąłem kilka fajnych celów. Dyskryminacja, oczywiście, w pobliżu zera.
Moi najbardziej doświadczeni koledzy z długoletnim stażem kopią wszystko lub prawie wszystko. :)
P.s. Na polach ubogich w sygnały zarówno Rutusem jak i Deusem wyciągnąłem kilka małych sreberek na podstawie sygnałów niemal beznadziejnych. Podkreślam tę "ubogość sygnałów", bo wtedy nie jest się zniechęconym śmieciami i kopie się chętniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 01:17 
Pułkownik
Pułkownik

alfer napisał(a):
Jak już w poprzednim wątku Ci napisałem ja szukam na At-pro w trybie Pro-zero na dyskryminacji max. 35.

Ucząc się obsługi Garretta i szukając nowej miejscówki trafiłem na pole na którym moi poprzednicy zostawili dużo niezasypanych dołów więc nie robiłem sobie dużych nadziei . Pora była późna więc zostałem tam i włączyłem wykrywacz a przez omyłkę ustawiłem dyskryminację w trybie pro-zero na coś ok. 20. Wykopałem na tym przekopanym poletku w ciągu godziny 4 drobne monety srebrne i wszystkie były na wskazaniach 40-50. Żadnej monety nie znalazłem na id > 60, tak pole było przeczesane.

Od tej pory ustawiam dyskryminację na 30-35, ale i nauczyłem się słuchać wykrywacza. W trybie pro-zero on dużo potrafi opowiedzieć o kształcie przedmiotu. Sygnał na niskim id przerywany to raczej nie będzie moneta co najwyżej zgięta , może też być łańcuszek czy nawet złota biżuteria, ale na 90% będzie to aluminiowa folia. Moneta powinna dać krótki, dość wyraźny , pewny chociaż nie zawsze mocny sygnał. Więc jeżeli nie chcesz kopać śmieci to chodź na niskim ID i kop tylko pewne dźwięki wówczas masz szansę np. na brakteaty czy XVIII-wieczne szelągi północnych ziem.

Alfer
At mam ponad 2 lata [a może już 3 :hmmm } a właściwie dwa AT bo po naprawie gwarancyjnej wrócił zupełnie inny :666 Setki godzin w terenie i mnóstwo zadowalających efektów> I nigdy nie znalazłem moniaka na tak niskim wskazaniu :? {a cienkich sreberek_połówek trafiało się mnóstwo }Zawsze,ale to zawsze było tak że niskie id - śmieć [nie pisze o biżuterii }

Od roku jestem w Szwecji i z racji tutejszego :D klimatu :D uprawiam nocne wędrówki co za tym idzie mogę polegać wyłącznie na id dźwiękowym [dla nie wtajemniczonych At nie ma podświetlenia}Tutejsze pola są raczej pozbawione śmieci wiec nie jestem zmuszony na kombinowanie z dyskryminacją wręcz często nastawiam się na żelazne sygnały .Sytuacja analogiczna do poszukiwań w Polsce ,wszystko wychodzi powyżej 50 {co można rozpoznać po dźwięku} np 10 ore 1876 wyślizgane tak że prawie nie czytelne {w originale waży 1,44g }odczyt 57-58 takich przykładów mam całe mnóstwo bo malutkich moniaczków jest tu sporo.
Wracając do wątku pytanie moje powstało bo od zawsze słyszałem o magicznych sreberkach a nigdy nie miałem okazji potwierdzić . Myślę że doświadczenia kolegów chcących się podzielić swoimi spostrzeżeniami będą wskazówkami do ustawień dla wielu początkujących poszukiwaczy a przy okazji rozwieją moje[pewnie nie tylko ] wątpliwości .Dodać muszę że miałem też inne wykrywacze {tak zwane lepsze :666 }ale sreberka poniżej standardowego ID nie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 08:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

afas napisał(a):
Zgodzę się ale żaden z kolegów nie odniósł się do konkretnego wykrywacza,inaczej pokazuje At-Pro,inaczej Minelab,Proxima i nie będę wymieniał innych wykrywek,które każda pokazuje co innego,piszę dla tego że troszkę ich przerobiłem :D ważne jest osłuchanie się z wykrywaczem :)

Wykrywacz kazdy inny a zasada taka sama tak jak z talarami polmosa:)- w minelabie cyferki na folie pokazuja to samo co na obrączke, monety- ciekawy sygnal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 11:06 
Specjalista
Specjalista

kolekcjoner3000 napisał(a):
....
np 10 ore 1876 wyślizgane tak że prawie nie czytelne {w originale waży 1,44g }odczyt 57-58 takich przykładów mam całe mnóstwo bo malutkich moniaczków jest tu sporo
....

Nie znam monety 10 ore , ale chyba wyjaśniło się wszystko - bo mówimy o innych monetach.
10 ore waży 1,44 g - a ja mam na myśli denarki czy szelągi o wadze 0,2 do 0,6 g. Na takie drobiazgi wskazania to przedział 40-50 , moneta o wadze powyżej 1 g tak jak 10 ore musi ID pokazywać powyżej 50-tki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 11:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

alex_2013 napisał(a):
afas napisał(a):

Wykrywacz kazdy inny a zasada taka sama tak jak z talarami polmosa:)- w minelabie cyferki na folie pokazuja to samo co na obrączke, monety- ciekawy sygnal.

I tu będę się spierał :o w mojej teresce folia rozciągnięta sygnał 6 folia zwinięta w kulkę ta śniadaniowa sygnał 9 monopolki przeważnie 32-33 a monetki w zależności z jakiego metalu wykonane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 11:35 
Pułkownik
Pułkownik

w X-terra cieniutkie małe złoto (część złotego statera np) pokazuje na wartości 6 (czyli niby folia). denarki jagiellońskie od 6 do12

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]